用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長 ...
樓主: hkpapa852
go

15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長參考)   [複製鏈接]

bblo 發表於 17-9-20 05:31
你好呀!
女仔得15分!本身34網,自行福馬,農官,合一,基道,邊間有機d呀?諗緊跨區去旅港開平
...
15分,福馬,農官同合一堂都冇機,基道唔清楚

請問我仔有20分(包括天主教5分),抽st joseph,La Salle,新油天定係舊油天機會會大D?
謝謝謝!

冬日勳章

如果16網得15分應該搏111抽柴米,定15分抽另一間?THX

raywmf 發表於 17-9-21 12:36
請問我仔有20分(包括天主教5分),抽st joseph,La Salle,新油天定係舊油天機會會大D?
謝謝謝! ...
St Jo 20分可能有機會, LS 20分應該無機會.

呢兩間叩門從來睇"關係", "能力"多於一切
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝回覆,新油天同舊油天呢?會唔會機會大d?新/舊油天有乜分別?
謝謝

請問,40網20分嘉靈vs15分旅小應該點選擇?嘉靈離家遠點,步行20幾分鐘,旅小步行十分鐘

回覆樓主:

hkpapa net88 美林小學連續3年派b1中學有3×% 咁係米幾好?? 但點解好多家長都話佢係寶校??  同埋它升讀b1中學的學生學術方面會否難跟???
謝謝你的冇私分享 感激。

男仔得15分, 11網. 明白所有1線學校都不能於第一階段收到.
但都照報, 因想做個111出來.
如果純靠運, 有幾間想揀: 聖彼得學位多但太受歡迎, 英一英二不錯但學位少.
其實搏邊間機會會大點?

回覆樓主

Hkpapa852你好,多謝你提供咁多選校資訊!
小囡2013年細B,作為媽媽,已開始了解升小玩法。請問你知道net 11聖安多尼(薄尼)多世襲嗎?爸爸係舊生,有意係自行收生階段報讀,但冇宗教分,只有20分,機會大嗎?另有妹妹跟尾。

大囡性格慢熱,較內向,但聽話,坐得定,遇有興趣的東西會十分熟衷。我地期望學校不是太谷的類型,希望學校教學方法能引起學習,不是死記背誦,請問聖安多尼合適她嗎?net 11還有哪所官津校適合她?

另外,為了有2手準備,都會報考私小直資,雖然我囡係細B,但仍想一試,請問哪所私小直資適合她?謝謝!

回覆樓主:

過一、兩年後先想

回覆樓主

呢個實在大有用了,感激
‹ 上一主題|下一主題