用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 閒談~關於插班
樓主: HK-MAN
go

閒談~關於插班 [複製鏈接]

BBKDWLAM 發表於 17-9-4 14:18
遇過一個奇女子,媽咪係新移民,小一派B3校,考級一,即插另一B2校小二,再次考級一,於是再插另一B1校小三 ...

個小朋友真係幾勁喎.

遇過一個奇女子,媽咪係新移民,小一派B3校,考級一,即插另一B2校小二,再次考級一,於是再插另一B1校小三 ...
你認為佢女兒小四插個間比小三差, 但可能佢認為小四插個間好D呢!

人地心中對學校自有排位 (雖然好大機會都係信D老排行榜)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-4 14:23
你認為佢女兒小四插個間比小三差, 但可能佢認為小四插個間好D呢!

人地心中對學校自有排位 (雖然好大機會都 ...
佢地對學校排位既資訊通常來自街市既菜檔李C9,魚檔亞蓮姐之類...可能小3果年,有人唔扺得,所以老點間(B2) 學校比佢

mayyylai    發表於 17-9-4 14:58

D人如果本身間小學都ok的,再插會找有band 1A中學的一條龍或找有直屬(但要收得多小學部 eg 7 to 8成)band 1A/B中學的的小學才會走,所以就算去到成績跌左都冇壓力了,完全不用再煩升中那一關。。

cmchang0927 發表於 17-9-4 14:31
D人如果本身間小學都ok的,再插會找有band 1A中學的一條龍或找有直屬(但要收得多小學部 eg 7 to 8成)band 1 ...
咁又係...

嘩,個小朋友本身好叻,相信已經唔係擔心在邊間小學讀唔讀得上,我估係喺邊間學校讀得開心D!

回覆 HK-MAN 的帖子

阿女就係由粵教中變普教中,佢都辛苦咗一年,我有搵補習老師比佢,由起初聽唔明,到半年後補習老師話佢 OK,佢自己都開心有進步,但記緊唔好鬧,要慢慢同佢解釋。

HK-MAN    發表於 17-9-4 14:50

除咗小朋友嘅學術水平要有能力外,
我諗,都要考慮埋個小朋友嘅性格是否容易適應新環境,
容唔容易融入一個已經建立咗嘅社交圈,
因為唔係小一,各不相識,容易啲交新朋友

其實唔多唔少都會有D壓力, 尤其頭半個學期, 真係要時間去適應.
大仔小一,二係讀二線津校, 成績唔差, 英文考級二.

小三同佢轉左去直資 (呢間學校一直都想入) 因為細仔考到, 所以同大仔都轉埋過去讀.

同學適應方面完全無問題, 但學術方面就要時間去適應, 當遇到要思考既功課, 佢就唔多想做.
上學期考試成績就比津校時差左. 其實我都擔心佢成績差左會失去自信, 亦都知道佢有壓力.
到下學期考試佢成績進步左, 仲攞左個進步獎, 見佢有返D自信.

Felix223    發表於 17-9-4 17:10
b3410    發表於 17-9-4 17:05
HK-MAN    發表於 17-9-4 16:55
HK-MAN    發表於 17-9-4 16:54

hkpapa852 發表於 17-9-4 14:13
如果係"向上插", 新校收得你, 其實我暫時未見過會係新校表現太差. (如果插班個D表現太差, 負責收插班個班老 ...

插班話得事怕且得校長呀

HK-MAN 發表於 17-9-4 12:57
若果小1 粵教中,小2插去間普教中...咁樣中文科方面會唔會跟得辛苦呢??

其實如果你轉校 target係普教中,你小一時已要同小朋友打定底,因為考插班時9成會 test 你普通話,你普通話唔掂相信唔會收你囉,唔使擔心

HK-MAN    發表於 17-9-4 21:30

hkpapa852 發表於 17-9-4 14:23

人地心中對學校自有排位 (雖然好大機會都 ...

轉校拾級以上係某些精益求精家長既願望。但自己都做過細路,識左朋友仔一年又走左去,我諗唔到細路會開心左。

回覆 sissysze 的帖子

我想我比較幸運,阿女考插班試出嚟第一句已經話:媽咪,我做卷冇問題,不過普通話唔得,當時已經打定輸數,冇諗過有得 2nd in,到學校打嚟話要見家長,我都覺得奇,不過梗係見,我哋兩公婆一坐低,見面個主任第一句就已經話我個女普通話唔得喎,妳哋會唔會搵人幫佢呀?我哋當然答 "一定會"。 咁就收咗阿女啦!

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-9-5 12:18
轉校拾級以上係某些精益求精家長既願望。但自己都做過細路,識左朋友仔一年又走左去,我諗唔到細路會開心 ...
我識個細路性格成熟成績亦非常好,有問過家長有無諗過幫小朋友轉校,但家長話小朋友響學校有好朋友又喜歡學校,雖然都想個小朋友更上層樓,但基於尊重子女意願都無實行。

HK-MAN    發表於 17-9-5 14:14

醒目開學勳章 貢獻勳章

轉校拾級以上係某些精益求精家長既願望。但自己都做過細路,識左朋友仔一年又走左去,我諗唔到細路會開心 ...
我問過阿仔呢個問題,佢話:我唔覺得佢地係我好朋友,而且唔轉都從新分班架啦!咪識過d朋友囉
我仔社交上有d問題,新學校適應上用咗超過一個學期

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-5 14:08
我問過阿仔呢個問題,佢話:我唔覺得佢地係我好朋友,而且唔轉都從新分班架啦!咪識過d朋友囉
我仔社交上有 ...

你仔係咪內向D?

如果團體既真係耐D 先FRIEND 到,唔係話簡單玩埋果隻。

好似踢波,一齊玩無問題,但傳波時都係俾D FRIEND 既。

同意! 尤其小朋友再大D, 再高年班D. 除非出于小朋友自己意願, 否則我覺得多少都會影響學習心情.

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-9-5 14:36

你仔係咪內向D?

唔可以話係內向,但佢思想同其他同學唔係幾一樣,所以溝通唔到呢個係佢嘅"功課",學習同人相處同溝通

如果佢唔係我個仔,我會話佢好怪!但佢係我仔,我只能夠盡量從佢角度看世界

恐龍家

我小朋友就小一係九龍塘私校,小二插左入灣仔男校,最大變化係︰
1) 車程遠左好多,校車時間長
2) 由中小變英小,要從新追過英數
3) 雙性變單性學校
4) 識過晒朋友仔

本身九龍塘既私校教得OK,去到津校反而淺左,所以學術適應無問題,反而應該考慮小朋友心態性格會否適合。我小朋友對以上都無咩問題,反而係流程上,返學去廁所,放學邊度搭校車呢類比較擔心,咁呢幾樣野頭幾日都可以解決到。
1) 車程遠左好多,校車時間長 --> 小朋友又覺得唔係好長
2) 由中小變英小,要從新追過英數 --> 暑假追返晒
3) 雙性變單性學校 --> 佢本身唔鍾意同女仔玩
4) 識過晒朋友仔 --> 呢樣佢無咩所謂,佢覺得到時又會識過晒,反而覺得同小一既都唔算FRIEND

我就完全係想要一間有中學既小學而插班,唔想再玩呢個遊戲。

HK-MAN    發表於 17-9-5 16:27
Felix223    發表於 17-9-5 16:01
‹ 上一主題|下一主題