用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
樓主: 忌廉烏冬
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

如果要求品德修養兼且是名幼的話,看來課程配合傳統小學的幼稚園例如KV,KM更適合樓主。至於民生大班教學,相信老師也會對小朋友有品德要求的。不過既然樓主巳選了LH,就嘗試觀察一下其他的好處吧

OP妮歌 發表於 17-8-28 15:28
朋友兩個女在兩間不同幼讀過,大的在九龍幾出名的有全日班的學卷校畢業,細的在KM讀

佢話KM係教學術的地 ...

其實如果想求証一下,有空放學後去果2間學校觀察一下就知道LH同佢地既分別了。(emoji)

不過當然,品德修養,我相信家庭教育多於學校教育呢。

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 17:25
家庭教育當然重要,問題係,而家眼見好多大人都已經唔教,如果連學校都唔教,第日個個長大左個社會都唔知點 ...

樓主言之有理。為人父母,都想孩子德育及學業並重。

我都經常帶孩子去公園,每當遇上頑劣既小朋友既惡行,我都在旁提點一下孩子,咁樣係唔啱,唔好學。慢慢地,佢就會識分是非黑白。心境上假設學校冇教德育而自教,可能成效更大。

另外學校強調自編教材例如德育書,係學校既賣點,但我自已既睇法,係一種tangible用家可以睇到既marketing tools 推廣手法多D。有心教小朋友,多D去圖書館睇德育圖書都得呢。

以上只是個人感受,無意針對學校。不喜勿插(emoji)

ChocoMilk33 發表於 17-8-30 10:16
樓主的問題是:「究竟係大部份學校都係好似學之園咁樣呢D情形,只係我N班間學校太好所以我覺得學之園奇怪? ...

贊同。樓主只是有疑問提出問題而已。而且EK既LH die hard fans 多的是, 樓主沒有因為自身是用家而偏倚立場,相信樓主比起其他人更懂得培養孩子品德。

忌廉烏冬 發表於 17-8-31 14:46
多謝咁多位既回覆同PM,有支持,也有評擊,但無論係支持定批評,我都好好咀嚼同思考,
唔讀都讀左,會抱正 ...

樓主加油!正面些看,凡事有磨合,才會推動進步。經此一帖文,相信學校也會留意作出改善呢。

halvard 發表於 17-8-31 16:03
回覆 忌廉烏冬 的帖子

樓主, 支持你繼續分享所見所聞

Well said !  

is4hana 發表於 17-9-8 03:27
回覆 忌廉烏冬 的帖子

某程度我都幾認同樓主

樓上家長意見非常中肯,難得一見。

Forgetmenot999 發表於 17-9-11 19:19
LH家長大部份都是死忠派,最愛報喜不報憂

其實做LH家長都幾辛苦,又要上茶敘,又多家長會,又要花時間精神出席講座。

以上只是看過網上多數LH家長的留言而有感而發。。未知其他學校係咪咁..

‹ 上一主題|下一主題