用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

回覆樓主:

除左學校教育,家庭教育都好重要。個小朋友一日3個鐘係學校,其餘時間都係屋企人湊,無可能交左比學校就咩都唔理吧。

而且返學坐B車,我覺得係父母問題多過學校問題。我個仔2歲開始無用Bb車,大多數時間自己行,佢扭抱我就抱佢返屋企,同佢講要抱就返屋企休息唔唔好落街,佢好明白出街係要自己行。

ylylylyl 發表於 17-8-28 15:12
如果要求品德修養兼且是名幼的話,看來課程配合傳統小學的幼稚園例如KV,KM更適合樓主。至於民生大班教學, ...

我親戚教小學,話KV學生品德無學校講到咁好。

nixphoenix 發表於 17-8-28 15:55
戴定頭盔先
我見到可能只係片段

暑假去多幾轉科學館,因有幼稚園會去field trip,仲見到更多唔同學校幼稚園學生(包括非x利大機構學卷幼稚園)有幾曳,搶玩具、唔排隊都係小兒科。

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 17:25
家庭教育當然重要,問題係,而家眼見好多大人都已經唔教,如果連學校都唔教,第日個個長大左個社會都唔知點 ...

個人覺得你老公講得岩,時間就係得咁多,老師要趕學術課程,自然德育課程就少左時間教。學校可以講到好完美,但執唔執行得好,就靠家長自己用眼睇。樓主唯有係屋企係品德方面自己著緊d

nixphoenix 發表於 17-8-28 18:11
同意
小朋友仲細呢搶嘢個啲真係小兒科
尤其是field trip佢地仲興奮

多數見親都係老師同家長義工唔理,有時d細路唔係蝦我個仔,蝦其他小朋友,我睇唔過眼都會出聲。

supermom1 發表於 17-8-31 11:51
見樓主之前post全部都係投訴唔同學校!好難唔認同閣下是怪獸家長!
坐校巴小朋友因為沒有家長看管所以會優 ...

我有睇樓主舊post,佢complain過兩間學校,如無估錯,一間最後上哂報紙幼稚園要炒人。

另一間我都有上過,認同呢間學校唔好,呢間學校不嬲家長口碑都唔太好。最後我都未上哂堂就quit左。

忌廉烏冬 發表於 17-9-11 13:15
好多謝呢位在讀生家長既回覆,出左呢個POST,我收到好多在讀生家長既PM,都係一味的鬧我,叫我咁唔鍾意就 ...

果d係「家長」定係「打手」?

正常家長見到人彈學校要激到pm人去鬧人咁恐怖?
‹ 上一主題|下一主題