用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 宣道
樓主: 2012baby
go

KTS vs 宣道   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-8-28 13:09
其實好難話成績好, 去左讀IB.

呢幾年好多傳統學校學生轉IB, 應該幾大部份係怕左中文.
近幾年所見, 讀開傳統學制高中先轉去讀IBDP, 比讀開IB PYP/IB MYP或仿IB課程轉番去讀NSS考DSE效果更好.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

978212 發表於 17-8-28 13:39
中文呢科真係難攪,培正係中中,相信佢中文應該唔會差,但大家去打聽吓,今年佢嘅中文BK有人話係歷史以來最 ...
等培正校友收到培正份校刊上嚟報料啦...... 不過培正最遲會係下年4/5將份校刊放上網, 到時大家就知.
培正中文科成績其實唔算好標青, 2014-2015個屆DSE培正既中文5+比保一, 甚至順利天主教還要差, 係上年大躍進成為全港DSE中文科5+既Top 5 學校之一 (其餘既係SPCC, DGS, St Mary同鄧顯)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

evacalbee 發表於 17-8-28 13:32
咁得意嘅,掉轉嚟講嘅?明明係個「細分」令家長人云亦云,不停叫人參考。升小咋喎,家長升中點玩都未知, ...
選小學, 其實要明白升中制度會著數D.
睇升中表現, 其實主要只需睇升讀B1中學%, 什麼B1A % 其實無乜意義.

因為升中派位, 只有B1/2/3, 話之你係B1A/B/C, 都係同一組別抽. 所以派到B1A/B/C, 只係運氣問題.

要幾努力先可以成為B1學生/幾大機會入到B1中學, 要睇學校過往大約有幾多%學生可升讀B1中學

如果要考入B1A中學, 除咗學校之外, 係要實自己既實力.

所以之前有人話細分什麼升讀B1A中學就睇到邊間學校叻D..... 其實都係斷估啫!

兩間小學, 其實只要男女比例有所分別, 升中表現都差可以好遠

而且, 不少家長升中時會但求安心,可能選了入成績次一點既B1直資中學 (諗住之後再叩門), 而放棄咗抽入更出色既B1中學既機會

Tsundis 發表於 17-8-28 14:19
我都覺得好奇怪。其實九華, LS 有冇開IB? 如DB top 嗰批去哂讀IB,係埋其實要佢地全部轉讀番DSE先比較到?  ...

DBS既DSE成績已經唔係頂級, 呢個係無可否認既事實.
至於DBS係咪最叻既人去晒考IBDP, 所以攪到DSE成績差咗呢? 呢一點其實無人有能力論証, 因為IBDP同DSE根本就好似蘋果同橙, 係IBDP考得好唔代表去考DSE一樣好.

我之前都講過, 考DSE經JUPAS入大學, 係香港教育制度中, 升讀本地資助大學最主要途徑 (亦係機會最高).

無論你幾想讀IBDP, GCE-AL等國際試, 都唔代表你日後一定有得讀, 所以最後你小朋友最後要面對既, 最有可能都會係DSE.

當然, 大家可以一心想住自己小朋友係個1/4可修讀IBDP既幸運兒.

如果真係有心讀IBDP, 其實選擇有好多, 仲要係全民皆可考IBDP, 如CKY, ESF, 李寶椿 (只有高中) .....

另外, 即使SPCC同DBS既IBDP成績較突出, 但佢地IBDP當中可提供學生選修既科目其實好有限, 未必符合IBDP既有心人

而且, 我從來沒有話那間小學不好. 講白一點, 我其實從來只係話, DBS其實並非大家想像中咁"神".

evacalbee 發表於 17-8-28 15:03
如有得罪請多多包涵,我可能講多咗了。謝謝你。

唔好咁講, 其實認真去計, 選小學時睇呢個表就夠:

2012/2014

2013/2015

小學

升讀B2A-B1中學%

升讀B1中學%

升讀B2A-B1中學%(直資)

升讀B1中學%(直資)

升讀B2A-B1中學%

升讀B1中學%

升讀B1中學%(直資)

APS

90.91%

81.12%

7.69%

41.26%

94.12%

86.76%

6.62%

39.71%

KC

77.78%

75.93%

1.85%

41.67%

79.31%

77.01%

2.30%

33.33%

KTS

85.15%

71.29%

11.88%

35.64%

95.10%

79.41%

10.78%

43.14%

SFA

88.28%

78.62%

4.14%

19.31%

85.27%

79.84%

2.33%

15.50%

TSL

80.25%

45.86%

34.39%

15.29%

81.76%

54.09%

27.67%

27.04%

2014/2016

小學

升讀B2A-B1中學%

升讀B1中學%

升讀B1中學%(直資)

APS

94.04%

81.46%

11.26%

46.36%

KC

79.55%

78.41%

1.14%

31.82%

KTS

95.12%

82.11%

13.01%

38.21%

SFA

90.15%

78.79%

6.06%

21.97%

TSL

86.11%

59.72%

26.39%

25.69%

978212 發表於 17-8-28 15:00
其實家長都有責任自己去分析,睇人哋嘅觀點,無論觀點係邊個說嘅,觀點是否相同,一定睇論證是否嚴謹,論據 ...
其實咪又係因為"人云亦云"囉!
DBS無可否認公開試成績係差過以前, 但起碼都仲有B1水平, 九華, 港華, St Paul College等亦然.

一方面部份傳統名神被人睇少, 但另一方面, 一D"新派"直資學校, 又被坊間"人云亦云"地神化了

有兩位孩子在DBS畢業既家長分享:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3310886

978212 發表於 17-8-28 20:20
其實冇一條路對小朋友來講係絕對安全嘅,中文成績真係可以好飄忽,有啲小朋友即使再努力係中文上打通唔到任 ...
有選擇係好事, 可惜唔係個個有得選. 而且當選擇變成了只有"成績好"既學生先可以有既選擇, 又是否理想呢?
始終最後有至少60%學生, 無論係自願定非自願, 都要回歸去修讀NSS考DSE, 如果一心諗住唔係考DSE, 但郤未能如願, 咁又可以點呢? 真係全民自修GCE-AL?

另一疑問, 到底DBS既DSE成績, 是全因生源問題 (收生水平), 定係學校教學也有改善空間?

我沒有答案

作為家長, 為小朋友選校時, 其實唔可以見步行步.

EDB既新高中學制NSS, 雖然有好多不完善之處, 但如要在本地傳統學制小學讀書, 最後絕大部份學生都係要面對NSS考DSE.

部份直資學校提供國際課程俾部份中學生, 係另一個選擇, 但近年所見, 呢個另類選擇又開始變了"精英班"......

畢竟, 係香港讀得傳統學制既學校, 就要有心理準備日後要去考DSE.

目前(相信將來都係)大部份本地大學既資助學士學位, 都係留俾以DSE成績經JUPAS方式既申請人,

所有係本地修讀國際課程既學生(包括自修GCE-AL), 要同係海外回歸(唔理以咩資格)既香港學生, 同埋有AD/HD資格既學生等, 需要以Non-JUPAS方式去競爭少量既資助學位, 仲要一間一間自己去報考.

所以如果目標係本地大學, 國際課程未必係好選擇. 反之, 如果諗住大多數會去海外升讀大學, 國際課程先係好選擇.

不少家長可能一心想入一間有選擇既學校(有開辦國際課程,如IBDP), 就有機會唔需要面對DSE, 但你在選擇人時, 人亦在選擇你.
除李寶椿外, EDB要求香港所有直資學校, 大部份學生必須修讀NSS考DSE, 近年好似仲有收緊直資學校可報考國際課程比例既情況 (聽聞會減到不多於1/4學生可不選NSS). 除非學校好似某直資學校N年前個廣告咁講(不過間學校都無咁做), 容許所有學生雙修NSS同國際課程, 否則, 想讀國際課程呢個目標可能只係夢一場.

mcl203 發表於 17-8-29 12:10
始終都係,我無理由揀錯學校,你話我間學校唔係最好,即係話佢差,仲未搞得清係甚麼道理 ~~~
...
可能我比較奇怪, 我成日都話我小朋友間學校唔係咁掂......
妳都知啦, 間學校升中會教你分流選校去做靚盤數, 一定唔係好嘢

Felix223    發表於 17-8-29 13:48
mcl203    發表於 17-8-29 13:14

978212 發表於 17-8-28 20:20
其實冇一條路對小朋友來講係絕對安全嘅,中文成績真係可以好飄忽,有啲小朋友即使再努力係中文上打通唔到任 ...
好奇一問, 日後如果有得揀, 你會選IBDP定NSS呢?

978212 發表於 17-8-29 15:35
我會睇小朋友嘅中、英文能力,然後具體分析俾小朋友聽,睇吓佢嘅方向再決定。我自己嘅睇法香港小學嘅中文好 ...

只怪家長同小朋友唔夠現實.
‹ 上一主題|下一主題