用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

應該唔係, 大家都係傾計咁講, 佢地都話好多初小成績好係操出來, 初小成績唔好, 都唔使咁緊張住, 打好個底先最重要.我諗緊係米真.

回覆 Soundervolt 的帖子

" 我相信冇乜學校每年開學就叫家長去報補習及功課班應付學校課程啩 "

唔係啦, 真係第一個個老師. 真係唔少學校的都有老師一開學就會叫人去補習.
以我為例, 我女由英文人轉做中文人, 一開學中文評估得2x, 中文老師已即時叫我去補習, 個時只係10月頭.

我冇理, 堅持自己敎, 同時亦唔操唔谷佢. 因為佢本身中文底好弱, 學校又出名中文課程偏深, 我怕操同谷只會引起佢更反感, 去補習社又辛苦.

我自己慢慢睇多d書, 一步一步黎, 同佢打返個好底.
年尾有返7x分, 閱讀理解啱晒, 老師問返我轉頭點敎.

Binlojai    發表於 17-8-24 16:12

我自己覺得初小好個d, 高小都會係好. 所以唔明點解d人咁講

Thanks.我諗我要體會下先明, 因為我見d人小一已谷到咁而d小朋友又咁受得谷, 冇理由上到高小會比佢差

回覆 scgift 的帖子

我個間小一下學期己冇讀了.

就係因為唔識字啦, 小一開學, 識幾多字? 除非父母暑假時先同小朋友做一次先, 所以小一開學係最辛苦的過渡期. 有d小朋友係好抗拒.
去到期中期尾會好好多, 但始終要父母返去對功課, 冇可能100% 啱晒.

回覆 IloveJJ 的帖子

其實都唔知點為知敎快, 有些小一期未中文考試重考緊作句, 重要只係作半句.
我個個就己經去到作文 (一段三四句個種), 但問人又話邊間邊間都係咁.

我大女就係 "文盲"個種, 因為佢之前係偏向英文 +  學校係區內中文偏深, 所以一開學中文評估得2x分.老師話佢連起字頭都唔識

之後我同佢睇下中文書, 做下exercises (一星期做一兩篇個種), 我都唔敢操同迫, 但見佢都追得好快, 而+己經認到同識寫好多字.
我暑假有比佢返中文專科班, 補習老師話佢完全唔似唔識起字頭個種, 覺得佢係7x, 8x 幾分個種.

所以我覺得可以慢慢黎, 唔使緊張到幼稚園已經要認到好多字.

同埋我而+有時比句做下小二的作業, 填充, 標點符號個d, 佢已經可以啱晒.係改寫句子的句型要問下我.

我見既然佢都handle 到, 就冇再叫佢做, 只係同佢開學前睇多d中文書

咁的話, 如果大部份學校敎快, "正常" 個d就變成了 "敎慢".搞成d小朋友咁

我上次係補習社聽到有家長小一已話個小朋友受唔住, 佢考慮緊去外國讀.

我學校暑假都有比網功, 可做可唔做, 我都係完全冇叫個女做過, 只係做左暑期作業算.
我唔鐘意玩又係電腦, 讀書又要用電腦. 我選返傳統的紙筆 exercises.
重要我女隻眼已經唔係咁好. (但又未去到近視)

scgift 發表於 17-8-24 16:48
如果家長唔太睇重小一既成績,而又有心有力幫小朋友慢慢認字既,個人覺得又真係唔使太心急。你做得好好呀 ...
係, 我就係怕咁.返學時間已經咁長, 重要去功課班, 真係會死人.

好多家長見小朋友邊樣唔得, 更加去谷個樣, 我覺得谷到就好, 否則壓力越大, 反抗越大, 可能個科就咁pea左.

我自己都好大心理壓力, 人地個個80幾90幾, 我個個得20幾, 重要第一次評估已經係最淺同有人讀埋.
當時老師同我講, 好少見人填充都錯晒.

好認同父母要留意自己仔女的能力同問題所在, 再因材施教.可能會係慢, 但長遠一定會有效果.

好多家長都係咁, 所以大家都去補補補.
小一己 call人上門補中英文文, 其實小一有咩文法要揾人上門補? 我真係想有人話我知補咩.

個個英文都8/90分, 但好簡單的英文都唔敢講句. 唔知做緊咩.

風 - 李嶠解落三秋葉,能開二月花。過江千尺浪,入竹萬竿斜。

1)詩中頭ㄧ二句分別描寫那兩個季節,請圈出答案

2)詩中那ㄧ句能表現風的温柔,為大地帶來生機?

3)詩中第3,4句特出風的什麼特點 ?(選擇题)

4)詩中有沒有指明描寫的對象是風?

5)這首詩歌主要 (選擇题)

小ㄧ生冇大人教導下真能獨自做對呢篇作業?

我比 60 後朋友看,佢地以為是初中學的文言文

Binlojai    發表於 17-8-25 11:39
siumicmic    發表於 17-8-24 23:37

呢本係市場買到的作業,亦是ㄧ個好普及的出版社,好多學校在用。不是我校特別印製的補充。
我經常聽到不同學校都有老師叫人去補習,所以已冇咩感覺,反正家校合作下我女中文呢年係有興趣地進步很多。

要遺憾,是对香港教育的遺憾,不是对學校,因為呢 d 課程相信係好普遍。所以我ㄧ開始已話越早上岸越好。

我堅持讀 local school 只係想佢小學學好中文。high school/ 大學去外國

都話左呢本作業好多學校用緊,根本吾係ㄧ两間學校的問題。當然吾係篇篇都咁恐怖,可以當係只是接觸下。但如問有咩初小功課小朋友不能獨自完成,呢個就係一個好例子
‹ 上一主題|下一主題