用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?   [複製鏈接]

scgift 發表於 17-8-24 05:35
我最近才同枕邊人傾開,係咪我已與時代脫節跟唔上大隊。身邊啲媽媽大部份都幫小朋友報各式各樣既乜班物班( ...

你個純玩英文班已經是學術la
其實唔駛理人㗎,佢上十個班唔通我又上十個?
你對得住自己就夠。你女行得快咪跟佢步伐走,有$亦無妨活動教學式私幼。語文呢様嘢冇話學得完的

scgift 發表於 17-8-24 08:27
喺我既角度,個純玩英文班係俾佢練膽練外向練同其他小朋友相處既。我個小朋友自小好怕羞慢熱(程度係我曾經 ...

都係個句,你自己覺得ok 咪ok
你覺得trinity sca,drama class 不是學術班就得,正如d人覺得phonics 也不是學術班,普通話唱遊也不是學術班一樣。冇需要咁執著人地上乜班,同自己上不上學術班。
你係一個好媽媽,但你要學會唔好太擔心,有時候順其自然d,小朋友會慢慢長大

scgift 發表於 17-8-24 11:32
當自己小朋友同其他人特別唔同時,我諗好難有家長會唔擔心唔做任何野由得佢自然發展。我講緊既唔係學習能 ...

如果你真的咁擔心,應該去找專業人士幫。有社交班同個別治療的。你太擔心,你個女都feel 到的。而且,佢如果本身是內向的人,你可以盡力幫佢,但也是有限的,平常心看待啦。
‹ 上一主題|下一主題