用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS Vs MSS
樓主: Spaceone
go

BPS Vs MSS   [複製鏈接]

b3410 發表於 17-8-17 16:06
what  do  u  want to know?
The prettiness of girls... the uniform...  

lojo11    發表於 17-8-17 17:26

Spaceone 發表於 17-8-17 16:24
回覆 b3410 的帖子

如果中西區b1女,自行心儀這兩間,如果沒有地區考慮,那間比較好? ...
點界定「比較好」?兩間都好,兩間都唔容易入。

hkpapa852 發表於 17-8-17 17:17
邊間D畢業生"嫁得好"D?
咁可能MCS好啲。

os_ecu 發表於 17-8-18 11:06
個人覺得 MSS 較 BPS 活動啲,老師可能無咁死板.

ps MSS 有直屬小學 (79 out of 144),外來生會唔會比較難 ...
融唔融入到,我諗主要係性格問題。直屬小學學生之間,延續友誼既同時,亦都將小學時產生既衝突延續。

os_ecu 發表於 17-8-18 12:28
有聽聞過有人入讀有直屬龍小既中學,一開學大家已經分黨分派,新嚟既好似孤兒仔咁。

都同意呢啲係性格有關 ...
又無分黨分派咁嚴重,會唔會好似孤兒仔咁,真係睇小朋友既性格。
融入既方法有無多種,首先係 bridging course,你會認識好多新朋友(尤其係有啲學校有為外來生專門搞既 bridging course)。
第二,多啲參加唔同既學會活動,做下committee member,大家成日會開會,想唔熟都唔得。
第三,最重要唔好太寸(可以有自信心,但係唔可以驕傲),有禮貌啲,多啲同人打招呼。
同成年人唔同,小朋友玩下玩下,好快就會好熟,到時你要擔心佢成日同同學 WhatsApp 多啲。

b3410 發表於 17-8-18 13:24
仔仔踢波,佢講,如果遇到唔識D小朋友,就企隔離睇,之後幫手拾波,之後就可以join 埋一起玩喇 ...
講真睇人,人哋踢波,你睇下睇下,間唔中幫手執下波,好快就有人邀請你加入。如果你係中文小學入去,中文夠好,又願意幫同學解答問題,WhatsApp 有問必答,其實唔駛半年,已經可以做到班中紅人。

當然如果小朋友斤斤計較,凡事收埋收埋,唔願意幫人,咁就真係無計。

hkpapa852 發表於 17-8-18 16:02
男校同女校會有D唔同.
男仔興趣一致, 如果又唔介意蝕底少少, 咁好易混熟.
男仔的確容易熟啲,大家都貪玩。
識得既女校外校生都係參加課外活動識朋友,運動、藝術、游水之類。反而識唔到朋友既多數係怕羞唔主動,或者係有啲自私既學霸。

bobbob 發表於 17-8-18 16:07
女校真係多是非,郁啲就玩排斥同杯葛,男校同男女校會好啲
有樣專長可能會好啲,志同道合比較容易熟。

mcl203 發表於 17-8-18 16:14
學霸 都仲好D...起碼有個"學"字....但總有D....

學渣都有個"學"字

youma 發表於 17-8-19 01:32
只係少數,唔係個個都高傲。但競爭很大。
我都相信高傲既只係少數,如果外來學生同佢哋鬥高傲,當然一定無運行。

cmchang0927 發表於 17-8-19 11:31
回覆 王家爸爸 的帖子

我都同意只有少數。人地有六年感情,點可能一陣就可以同外來生做知心友?但係大部分 ...
講得啱,隔離班有人唔記得拿書,或者計算機,過來求救,你願意幫人,自然識到朋友。

os_ecu 發表於 17-8-21 09:59
九龍區龍頭醫院隔離....
馬路對面?

Soundervolt 發表於 17-8-24 09:41
最近九龍區龍頭醫院隔離亦可能係循X.
循X同醫院之間好似有野隔住。

04bb 發表於 17-8-29 09:29
是的MSS校風較自由、功課量不多,有國際學校feel,但難得的是學校風氣自由得來囡囡都是純品、活潑、不呆板 ...
如果自律性高,可以讀得好開心,成績又好。如果自律性唔高,可以好慘。
‹ 上一主題|下一主題