用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關訂機票問題?
樓主: Martin媽咪
go

有關訂機票問題? [複製鏈接]

Martin媽咪 發表於 17-8-17 11:39
在西澳柏斯, 他未試過自己轉機, 難唔難? 17歲應該應付到?
去Perth如果直航可以選擇國泰和澳航(Qantas), 如果轉機我只會選擇新航在新家坡轉機, 因為其他東南亞國家比較亂, 我吾放心.
我囝囝在悉尼讀書, 佢直航和新家坡轉機兩種都試過, 新加坡轉機好簡單gei, 一落機就有工作人員舉牌告訴你行去邊度轉. 新航服務好, 機位寬, food好味, 空姐靚, 阿囝最喜歡搭新航

我一般用wego等工具上網比較機票後直接選最便宜gei方法網上購買

Martin媽咪 發表於 17-8-17 13:33
機場轉機 1小時25分, 是什麼意思?  是等?
對呀, 就是需要轉機的兩班航班中間有1小25分的gap

Martin媽咪 發表於 17-8-17 13:41
明白, 直航 $8XXX, 轉機 $35XX, 平很多, 叫仔仔坐星航算, 我想問如果選好很, 直接在網上訂, 之後是 ...
依家吾會有機票呢樣野吧, 無論你是上官網買又好上旅行社網買又好, 都系確認好個payment後會email電子機票去你email

Martin媽咪 發表於 17-8-17 14:02
明白, 仔仔可能明年7月才回來, 是否到時我在香港5或6月才買柏斯至香港機票? 定係買定來回票?  ...
你去果轉買單程? 單程好貴喔.... 我一般都是買來回飛比囝囝, 如果你要出年7月先反, 應該現在除左搵agent出學生飛可以買來回, 自己上網都訂吾到來回tim.......或者你可以在出年7月返前半年開始留意機票價錢, 上網買倒頭飛gei來回機票

Martin媽咪 發表於 17-8-17 15:55
你用那個agent 出學生飛?
我囝囝仲讀緊year 11, 澳洲中學一般有4個term, 亞仔每個term break都會返香港, 所以平均2-3個月就返香港一次, 所以我無需搵agent出學生飛, 我一般等學校出晒calendar後一次過自己上網買晒來回飛gei, 一般提前半年就可以買啦, 來回飛包埋所有稅最平試過吾使4000, 最貴也就是臨近聖誕, 新年果期大約7000左右

Martin媽咪 發表於 17-8-17 16:18
為什麼自己上網都訂吾到來回?
一般吾通過agent而自己上網購買gei話, 來回飛一般要2-3個月內完成整個旅程先有平飛選擇, 好像你甘樣今年10月走, 要出年7月先返, 你自己上網去睇冇特價飛比你買gei, 除非你吾介意買原價貴飛.所以case by case 你應該自己上網買吾到平價gei來回機票

Martin媽咪 發表於 17-8-17 16:55
謝謝您耐心解答, 唔問都唔知,
吾使客氣

Martin媽咪 發表於 17-8-17 17:05
今年10月去澳, 先買單程先,  之後
最好訂左時間先買倒頭飛啦, 一般半年前應該check到價錢, 但是具體咩時間段上網訂最平, 甘就要你自己落d功夫上網做功課.我一般得閒就會上網去check check價錢, 見到航空公司做特價一般under 5000樓下我就會買啦, 至於呢些特價飛基本上要改時間都要另外再付費gei, 所以訂晒時間先買最穩陣

1998Ruby1998 發表於 17-8-18 12:22
回覆 Martin媽咪 的帖子

阿媽鍾意我坐窗口位,方便出入。不過我鍾意坐入面。 ...
呵呵....我次次買完機票後幫亞仔上網劃路口位,之後總是發現亞仔自己又上網改返窗口位
‹ 上一主題|下一主題