用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚 vs York 應該點選
go

劍嗚 vs York 應該點選   [複製鏈接]

回覆樓主

其實如果讀得好地地小朋友又開心,為什麼要轉?除非個質素真係話差好遠,又或者係心儀的龍校吧

chungayu2 發表於 17-8-16 17:09
如果你知道今年YORK,以我個人粗略計算,平衡7個小朋友以內有一個考入直/私,你不難想吧... ...

即係點?唔明

ylylylyl 發表於 17-8-16 18:07
我比較過KM網頁內近兩年的升小結果,整體上學生都入到不錯的直私及津校。既然KM沒有要求家長填寫學歷,我 ...

你咁講又幾有道理。

剛剛看了york申請表原來也不需要填父母母校。官網顯示升小25%入直資25%官津50%國際及海外

mydodo 發表於 17-8-20 17:49
YORK我個人認為校風開放,教出的小朋友大部分比較活潑,喜歡斯文的家長可能不太喜歡。收生不介意大B小B, ...

我仔也K2了,我和你的意見差不多。我覺得最難得的是,york當初沒有嫌棄我的小朋友是超細B收了他,現在他學習得非常開心和英文水平很高。學校也沒有因為他是班裏最小的就忽略他。有時候覺得外面有些名校,小一的成績傑出也罷,其實也可能只不過是因為他們一開始的時候挑選表現最好的學生,或者是挑選大B超大B。這樣教起來比較容易,也容易爭取到更好的小一成績。然而有些人話york易入也罷,不論小朋友的資質和年紀,教出來的成績也令人滿意,我覺得這是更難得,我的孩子也是因為這樣才受惠。雖然去年既K1的中文班主任我不是很滿意(幸好PN的班主任也很好),但是英文班主任卻是十分好的。Net的水平非常之高,不是印藉菲藉或ABC,把我的孩子英文口音教得很標準,而且也很有愛心。其他地方我也沒有什麼可以挑剔,除了中文應該更加加強之外。對於我自己來說,是打算讀到畢業了。總括來說是滿意的。

candychan123 發表於 17-8-21 09:49
多謝你詳細分析和分享,兩間都各有所長,所以好難決擇,如果未開學,我應該會選擇劍嗚,始終難入。
不過, ...

不論你最後的選擇如何,衷心祝福你的孩子!

candychan123 發表於 17-8-22 15:02
我已經自己接放學近兩星期了,仔仔日日好開心,不過班主任新入職,問關於小朋友情況都只答~幾好呀、無咩 ...

我舊年K1個中文班主任又係咁,後來仲越來越冇交帶,感覺他沒什麼熱誠,後來聽說沒有做了。我個人是喜歡比較經驗多的老師。但是英文班主任就相當好(他說他做了七年),好詳細話俾我聽小朋友的表現,算是補足了中文班主任的缺憾。不過老師也要看運氣,PN時的班主任就很好(他說他做了14年),今年K2的班主任暫時也不錯,還需觀察。反而暫時我囝的校車也不錯,我還讓小朋友返全日了,每天接放學他也很開心,去返學也從來沒有扭計,感覺他在學校過得不錯。

candychan123 發表於 17-8-23 13:27
York有全日班,我都唔知添
我仔架校巴要三個人坐兩個位,我覺得唔安全和辛苦,所以不太滿意

應該同教務處反映下,我仔都係自己一個位,有時一個人坐兩個位,次次見到佢扣埋安全帶先安心離去。全日班其實只是下午加個多元智能班,包埋午餐,上下午各有茶點,午飯後有小睡,下午四時四十五分放學,校巴回家大概5:10。

candychan123 發表於 17-8-23 17:44
已告知校務處職員,她們說是合法,所以這方面只可接受或不搭,不搭我無可能,不過我會擔心安全問題

你小 ...

其實是否超載?佢哋是否每個人都有安全帶?
多元智能班大概5380一個月(1:45-4:45pm),k2國際班上午則是6380,加埋連午餐茶點雜費校巴每月約14500。
佢應該開心過係屋企,其實幼稚園返學咪又係玩,佢又唔瞓晏覺,因為我仲要照顧細仔,仲有一個又就嚟出世,我諗佢返學校好過有機會被我忽略

candychan123 發表於 17-8-23 20:47
無超載,原來小朋友未過1.3米就三個人當兩個計,我都係因這件事才知道,校車姨姨話兩人用一條安全帶:sickm ...

我初頭都擔心佢細B返全日會唔會有問題,但佢每日放學返來又好開心又精神會繼續玩。功課又喺學校做埋。

校車唔掂一係考慮街車?其實佢唔夠位坐應該分兩架車喎

candychan123 發表於 17-8-24 22:55
街車其實都難知好唔好,真係用左先知

校巴為左賺更多又唔開多架車,小朋友三個坐兩個位都唔知會唔會打交

校車除非係自己車隊,否則如果係外判去到邊度都可能有呢個問題。我細仔讀國際學校pg,學校係自己車隊,服務又好啲員工又友善。車費同york一樣,不過我相信學校自己補貼左唔少,始終佢哋多啲本錢

mydodo 發表於 17-8-25 19:05
我當年都選擇過多元班,但小朋友不適應,虽然花雙倍價錢,效果完全冇double,在校時間太長,一度不開心, ...

好在囝仔暫時返全日好似幾開心,而且上課表現好過舊年。可能老師問題。今年的中文班老師幾有交帶,感覺有heart

OP妮歌 發表於 17-8-28 15:35
返YORK開心,比我會留YORK

其實劍鳴定YORK分別不大,都是重學術輕品德禮教

如果讀學術型學校,本身父母在家中自己教超前少少可能會比較輕鬆。不然如果追不上同學的腳步,小朋友也會覺得有壓力。暫時我個仔學術上是沒有壓力。York的外籍老師和語景真的非常好,反而中文有待加強。家長圈也相當友善,唔會話點點比較。最重要是小朋友開心。

candychan123 發表於 17-8-29 16:24
我架車無三條安全帶呀
都係一個位跟一條安全帶

咁你而家諗住點呀?會唔會轉呀?

candychan123 發表於 17-8-29 17:25
我應該會轉劍嗚,小班教學,希望仔仔一樣開心快樂
York真係好好,要放真係好唔捨得,老師好好,仔仔好快適 ...

祝福你!相信km也是好學校!不用太擔心呢

pokipoki 發表於 17-9-14 13:06
其實York pn得兩個鐘,係可以點學到英文同其他野?仲需要上佢既phonics班嗎?
...

佢本身已包含phonics,不用另外上
印象中pn時間分配如下(如有錯請指正)
20 min English (NET)
20 min music
20 min 小組
20 min toilet (10min x 2 times)
20 min sport / mandarin
20 min tea time

pokipoki 發表於 17-9-14 14:09
因為我個小朋友係細b,如果我報佢插班生,即係12月或1月至上堂,其實係咪都會學唔到野for佢照考出年k班?
...
唔會學唔到嘢。我自己小朋友12月出世,1月插班。我覺得佢學得幾好,尤其phonics,老師也很照顧細B。york PN 係直升K1,所以唔需要擔心冇K1讀。而且PN生可以優先揀國際班。當時也有家長分享讀完york pn後小朋友變化好大,考到佢哋心儀學校轉左也有。

pokipoki 發表於 17-9-14 14:32
K1我想報返其他學校,因為平dd,但又怕佢太遲讀n班都係唔識講下少少英文,ps:我個小朋友22個月大,但仲係 ...
22個月?即係超大B報PN嗎?你可考慮以細B報york K1,咁可以上3小時。佢K同PN一樣也會收細B。

pokipoki 發表於 17-9-14 15:15
York既K班應該都係出年至可以讀?今年應該未夠歲數讀?
你意思係想今年度插班PN?我諗比較難,一來已經開學,二來佢PN位其實唔多,應該已經收滿。不過你可以問問看。K1就要而家報,出年18/19入學。

candychan123 發表於 17-9-14 15:32
要足兩歲先可報pn,今年未可報K

我大仔11個月大報York Pn 的,但足兩歳才可插班。
‹ 上一主題|下一主題