用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS starts P1 application today!
go

DGJS starts P1 application today!

time flies. this year more HIGH TECH! a new change under mrs Lee

想知道最後整理的文件資料,是否一併交回學校 ? (是親交或是郵寄即可?)

kd107pc11 發表於 17-8-15 12:17
想知道最後整理的文件資料,是否一併交回學校 ? (是親交或是郵寄即可?)

both ok

想請教住址證明, 銀行信得唔得架? THANK YOU!

回覆 nicolekiki 的帖子

唔得, 一定係水, 電, 媒或差餉單或租約, 如果入到第2 ROUND, 要帶正本去核對.

回覆樓主:

anyone know what is other document/information? report card? portfolio? certificate?

回覆樓主:

有冇人submit到?今日submit咗3次都submit唔到,不停話"some form error"

lm1609 發表於 17-8-15 17:12
有冇人submit到?今日submit咗3次都submit唔到,不停話"some form error"

我都係,submit 唔倒,some form error

成功submitted. 我起初也有error, 後來發現在twin sister 兩項均輸入N/A, 則沒有error. 因為我地冇twin

wanwan_ma 發表於 17-8-15 18:23
成功submitted. 我起初也有error, 後來發現在twin sister 兩項均輸入N/A, 則沒有error. 因為我地冇twin ...

thanks ! let me try again

lucatse1029 發表於 17-8-15 15:50
anyone know what is other document/information? report card? portfolio? certificate?

report card does not count into 4 pages supplementary info.

If by hand, the materials must be submitted on 7th September 2017

回覆 catcle 的帖子

但如果同屋企人住, 哩D全部唔係自己名, 咁可以點呀?

GB 發表於 17-8-16 15:36
回覆 catcle 的帖子

但如果同屋企人住, 哩D全部唔係自己名, 咁可以點呀?

入屋的寬頻上網/ 收費電視賬單是你名都可以作住址證明。
如果真的無,要去民政事務局連同你屋人(業主)同你去宣誓。

Felix223 發表於 17-8-16 15:43
入屋的寬頻上網/ 收費電視賬單是你名都可以作住址證明。
如果真的無,要去民政事務局連同你屋人(業主)同 ...
DGJS要咩做住址証明我唔知, 但官津小學要求既住址証明, 寬頻上網/ 收費電視賬單 呢兩類係唔得.

只有水, 電, 煤, "固網"電話費單, 差餉單先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tung_yuen 發表於 17-8-16 12:00
If by hand, the materials must be submitted on 7th September 2017
By hand的話, 即係只可以7 Sept 當日去交?

hkpapa852 發表於 17-8-16 15:48
DGJS要咩做住址証明我唔知, 但官津小學要求既住址証明, 寬頻上網/ 收費電視賬單 呢兩類係唔得.

只有水, 電 ...

我親自打電話去教育局問得好清楚是得包括埋入屋寛頻上網月費單/收費電視月結單。

Felix223 發表於 17-8-16 15:51

我親自打電話去教育局問得好清楚是得包括埋入屋寛頻上網月 ...
小心中伏喎.....
因為EDB官網一直都無講過寬頻上網係可以:

http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/legco/replies-written/2012/20040129117891.html

上年小一派位FAQ (P.1 答3b):
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2017_faq_sept_tc.pdf

雖然個連結唔係最新, 但你知政府官員, 如果無講明一定係, 未必會當係.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。