用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 英文串字
go

小一 英文串字 [複製鏈接]

小女準備上小一
平時有去開學phonics
老師同我講 佢識讀 但叫佢寫返 10 個都無一個岩

今日第一次自己試下同佢做下串字 結果 一樣

點解佢完全無概念 人地叫佢讀就讀 讀完又寫唔返出黎 比時間佢記 轉頭都係唔識 寫唔出

P.s 佢可以講好流利既英文

唔通學習障礙?????我可以點幫佢定太細 唔洗理住????

熱帖搜查員  請查收pm,謝謝。  發表於 17-8-25 11:27
   14    0    0    0

我個補習師妹都係咁,升小二,佢媽媽話幼稚園已經去唔同中心學
Phonics,學極都唔得,學到班導師都放棄。

佢讀係冇咩特別大問題(最多都係 “th”發音要堂堂教),但係就串唔到字,stamp 可以串成 smtap、snail 可以串成 smale,真係如果唔夠耐性,會好容易發火。佢成日都話「我聽唔到有呢個音」。

我唯有整 phonics 工作紙畀佢做(Grammar 個媽媽話去 Centre 學,分擔重任),做做下,唔知係咪有效果,定係佢落堂之後媽媽背後發功同佢溫書,叫佢做 multiple choice-which option has the correct spelling,佢竟然可以全部正確,完全唔洗諗、猶豫,仲好大口氣咁話「Easy 啦!」(聽到佢講呢句,我真係好開心)。畀佢望兩眼,programme、peanut、weak 都可以獨立串到。當然,每堂串嘅字都係同一個/相似發音,例如 ea、ee,ai、ei。

我都有幼稚園補習妹妹準備要考 Starters,講野好叻,但係就認字差,唔識串,一落水即穿煲,有 d 字教極都讀錯。上堂就同佢讀 Osborne 書(落堂讀畀媽媽聽,有貼紙獎勵計劃),依家認字認到好多,thought、said、didn't、harp、woodcutter、prison、promise 都認到。串字就麻煩少少,要成日搵辦法幫佢記。拆字(Man-go、r-ice、to-ma-to)、唱歌、打拍子都有。例如 “O' McDonald plays music, p-i-a-n-o”、Twinkle Little Stars 音樂唱 “C-o-c-o-n-u-t, o-r-a-n-g-e-s。佢對音樂幾敏感下,資質 OK,所以成效唔錯,一堂串到 8-15 個字(至於可以記到幾耐就莫論 ,細路仔係要日日提點同溫故知新)。

辦法總比困難多,條條大路同羅馬,只係時間嘅問題。唔知你每次畀時間佢背,係有幾多隻字?我每次都係 3-5 個,視乎難度。
趁依家仲係升小一,種種方法都要試。暫時以你嘅陳述,我地外人好難評估到底係咪有學習障礙,50/50 估估下。貼紙獎勵計劃以小女孩黎講係一個唔錯嘅方法(我個妹妹獎勵夠 50 個貼紙可以去食自助餐,佢幾貪食所以 work)。

neko1234    發表於 17-8-15 15:17

tommyxsarah 發表於 17-8-14 23:41
小女準備上小一
平時有去開學phonics
老師同我講 佢識讀 但叫佢寫返 10 個都無一個岩

首先,學phonics 應該系同時學到blending , read and spell.冇理由只系識讀唔識串。你自己跟。26個基本音一個syllable 的開始。有d字要食記冇得併就同佢講明。之後magic e (好多字系magic e), 之後再有vowel digraph.雙同音但唔同串法eg meat , meet .
升小一人仲唔理就太遲,另可以請佢每曰寫好短的diary.可以practice d常用字。當然要睇下書啦

lui 發表於 17-8-15 06:32

嘩,你要求都幾高喎。

retriever 發表於 17-8-15 07:47
嘩,你要求都幾高喎。

你意思學phonics 要學懂blend , read and spell 要求高?如果系只糸大家俾坊間的centre fool 左啫。

1998Ruby1998 發表於 17-8-15 00:24
我個補習師妹都係咁,升小二,佢媽媽話幼稚園已經去唔同中心學
Phonics,學極都唔得,學到班導師都放棄。
...

Snail -> Smale 有可能係老師發音問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

我又唔覺得自己發音連 m 同 n 都分唔到,我講埋「蝸牛」呢個中文字架啦,分別串左 small、stial、spilm

lui 發表於 17-8-15 08:06

你意思學phonics 要學懂blend , read and spell 要求高?如果系 ...

phonic D rules 應用,仲有小一每日寫日記。。。

一天半天唔難,每天不易。

回覆樓主

多謝您既建議

小女正正就係呢個問題

我以讀書細個根本無學拼音 死串死記一個字

諗住比女女學拼音 等佢易d 記

點知學左3 年好似仲大獲 好多好簡單既字

讀就識讀 串就係錯曬

我見佢寫得好辛苦 諗左好耐 拼極都拼唔到出黎

例如 :

Fish 寫左fesh
Teeth 寫左 Teth
Peach 寫pich
teach 寫tich
Out 寫 uto
There 寫唔出

正正係您講既middle sounds 既e ee ea ei ai i
果d搞錯曬

我認我自己係放曬手 因為平上幼稚園老師 同centre 老師都話佢英文top 係above average 以上& top 果批 所以無咩點理

琴晚我真係大受打擊

而我既phonics 真係有限公司

我會加緊同佢練習下 希望可以有進步

多謝您 推介您既Osborne 書 會好好做拌讀娘

retriever 發表於 17-8-15 07:47
嘩,你要求都幾高喎。

我自己都唔係好有要求既人

但我都認同小一 唔開始理 幾時理

幼稚園都玩左3 年唔通hea 到呈分先黎緊張

retriever 發表於 17-8-15 09:04
phonic D rules 應用,仲有小一每日寫日記。。。

一天半天唔難,每天不易。

講開又講,原來幾多幼稚園k2/3要寫中文或英文日記,我女冇。以前我覺得冇謂。但其實系我們覺得冇可能。唔糸冇可能。每日少少,10個20個字不難,但系個開始。有用!我女依家寫緊,除左diary佢日光日白也寫野,自己整ticket寫字,boarding pass呀。佢地用得多就憧。remember 少少長都可以寫。我同佢溫phonics.已經不是一般。我玩埋puzzle ( across and down)同analogy synonyms

lui 發表於 17-8-15 09:16
講開又講,原來幾多幼稚園k2/3要寫中文或英文日記,我女冇。以前我覺得冇謂。但其實系我們覺得冇可能。唔 ...

中文日記就有
英文無呀 平時幼稚園英文抄抄寫寫 又唔洗默書 串字
所以我先一直發現唔到佢呢個缺點

您勁呀 好比心機教小朋友

lui 發表於 17-8-15 09:16
講開又講,原來幾多幼稚園k2/3要寫中文或英文日記,我女冇。以前我覺得冇謂。但其實系我們覺得冇可能。唔 ...

好似有D 女校幼稚園,已經寫周記。

不過我覺得困難在於每天,同埋固定形式。

我細路平時畫埋D 無謂野,但要每天既定形式唔知女仔係咪易跟D?

tommyxsarah 發表於 17-8-15 09:11
多謝您既建議

小女正正就係呢個問題

如果上左三年,你應考慮不要再上。自己教。
你個女未分到short vowel 同long vowel 所以i寫左ea .or e 寫左ee.

tommyxsarah 發表於 17-8-15 09:29
中文日記就有
英文無呀 平時幼稚園英文抄抄寫寫 又唔洗默書 串字
所以我先一直發現唔到佢呢個缺點

咁發現到就行動了,還有時間!我女也升小一,不過我要攪中文多d

tommyxsarah 發表於 17-8-15 09:11
多謝您既建議

小女正正就係呢個問題

PHONIC 係幫細路記個字,或者估。

字母對字母對番個字出來,要準確我諗唔係咁。

要本來對個字有印象,再靠個音估估下。

retriever 發表於 17-8-15 09:30
好似有D 女校幼稚園,已經寫周記。

不過我覺得困難在於每天,同埋固定形式。

學校就既定,自己可以改既。用畫紙用彩紙。教下寫野可以有好多種,不一定平舖直敍悶到暈。可以寫某小小,深入既。又可以寫感受。或者發下白日夢。可以寫menu。

retriever 發表於 17-8-15 09:35
PHONIC 係幫細路記個字,或者估。

字母對字母對番個字出來,要準確我諗唔係咁。

佢個case不是因為冇記憶問題。如果meat 串meet冇問題,併是對的。佢個case系攪錯音。
Fish i short vowel mix up e open syllable 的音。

回覆 tommyxsarah 的帖子

學左 3 年都咁!其實係咪 Centre 唔得? 依家出面咁多唔同 Centre,要搵第二間唔係難事。
我個升小二嘅妹妹就係同樣分唔到 long short vowels,好大機會係自己讀得唔字正腔圓,誤導自己。唯有工作紙有一部份係要分長短 vowels(其實就係要佢睇住隻字,留意有咩唔同串法),依家好左 d,當然 ea、ee 因為大部份情況下發音一樣,所以會有困難。不過已經好好,冇再搞亂 i 同 ee。我母校又唔教拼音(少之又少),更莫論 IPA 等等,但係英文又教深一年,所以好多字串唔到,Science 科更加唔合格。佢媽媽話真係畀佢激死,最慘係佢唔敢試、怕錯、記憶又短、眼力又差,可惜佢自己打工,完全冇時間教。

話說剛剛同個幼稚園妹妹上堂,串動物名,用「兒歌串字」方法幾有用,串到 12 個,包括 giraffe、chicken、horse、sheep、mouse(佢有睇米奇妙妙屋,所以識串)、spider、hippo 等,到落堂都仲唱到。你都可以試下呢個方法。

1998Ruby1998 發表於 17-8-15 10:22
回覆 tommyxsarah 的帖子

學左 3 年都咁!其實係咪 Centre 唔得? 依家出面咁多唔同 Centre,要搵 ...
其實, 又有D係因為有部份小朋友係唔聽人講嘢的, 即係俗語話:左耳入右耳出。我家阿細係咁, C6係咁, 連工人都係咁。

又有D小朋友, 係理解唔到就理解唔到, 就索性死抄, 好似我阿大咁, 佢唔識, 唔明, 咁就索性抄識佢。然後大大下, 見多咗, 依家就識了。
‹ 上一主題|下一主題