用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年怪事特別多
樓主: piyohk
go

今年怪事特別多   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-8-14 09:05
提醒大家, EDB既一般查詢, 基本上唔會提供到真係有用既答案 (都係官腔回覆).
你要諗辦法等佢安排學位分配組 ...

我呢幾年來都係直接打電話及email到學位分配組搵教育主任,所email仲要cc比晒所有高級及總教育主任,當局好快有回應同解答,但佢地既答覆是否令人滿意又係另一回事。

methy 發表於 17-8-14 14:02
你要求過嗎?我提出過,佢話唔需要(唔肯),只留底佢個姓&直線電話比我,話隨時可以搵返佢。

當然我唔再 ...

唔洗特別要求,你email提問,通常係先聯絡教育主任,CC埋佢地既直屬上司高級教育主任、總教育主任及分區教育主任。所有之後既回覆同往來—樣要cc晒比咁多人,咁佢地就唔會亂答,會好詳細及好禮貌咁答你問題。每次email,都都可以自己save低一份做紀錄。

methy 發表於 17-8-14 14:15
呢樣野,我有經驗去信某政府部門,都係關於小朋友學位既野,無回覆,再send & CC比部門總主任,總主任電話 ...

如果一直得唔到滿意答覆,最後一步當然係直接上教育局學位分配組辦事處,要求約見教育主任。同政府部門打交道,千祈唔好怕麻煩,佢愈想敷衍你,你要愈咬住佢唔放,唔好比佢有喘息既機會。呢個係我呢幾年走遍教育局,平機會,法援處,申訴專員公署既經驗。

wonglily    發表於 17-8-21 00:12

methy 發表於 17-8-14 14:34
我的確係好彩好快得到滿意答覆&跟進,否則都可能被迫要chur到行。為左小朋友,我相對父母點都 ...

當然未解決,要留待有心人幫我地繼續爭取。教育局官僚文化好嚴重,並唔係一時三刻可以解決。

你睇下教育局處理興德學校呢單野就知,新局長楊潤雄完全一d官威都無,做事拖泥帶水,應該當機立斷接管學校,撤換辦學團體。到現在仍然被肥婆校長牽著鼻子走,要求肥婆上教育局解釋,肥婆都當佢無到,唔上去。係TSA/BCA既問題及普教中既問題上,支吾以對,唯唯諾諾。

做事唔能夠當機不斷,拖泥帶水既人係好難做到大事。

wat123 發表於 17-8-20 12:25
回覆 Winnie3q 的帖子

排位早過人,都冇可能乙二嗰個得,乙一那個唔得,一定處理晒乙一,有位剩先俾乙二 ...

有一個情況可以,就係教育局睇表入機果位人兄入錯機,將人地原本第二志願入錯第一志願。相反,人地第一志願又輸入錯左變第二志願,就會出現這情況。所有選校表都係人手處理輸入電腦,所以入錯可能性係存在。

ar_mak 發表於 17-8-21 15:07
我有咩方法,可以知道自己填乙二既學校,到底抽果陣係"有位",定係"冇位"?你有冇?介紹下.
...

我曾經提議過用六合彩及房署居屋公開攪珠果種方式,公開整個大抽獎過程比家長睇,咁大家就知道點樣進行派位程序,但有人話呢個方法行唔通。

Felix223    發表於 17-8-21 15:18

睇黎數據王今次遇到勁敵,被人咬住唔放。

‹ 上一主題|下一主題