用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真係咁難頂?
樓主: msyoyolam
go

sfa 真係咁難頂?   [複製鏈接]

寫500字?什麽科?
以前暑期班好得閒,印象中每科做下無聊野,主要係習慣下小學模式。

Wmacy89 發表於 17-8-12 10:20
硬筆書法班應該只是外判的老師,並不是Sfa 自己老師

對,非強迫性,當年沒參加過書法班暑期班只教會辦,也是自由參加。

讀書邊有不勞而獲?
又要升中好,又要打好學術底,唔考測好難有推動力溫書
吃力/輕鬆睇小朋友資質
資優不等於積優
高小大部份學校也會好忙,係傳統小學普遍現象。

siden    發表於 17-8-12 20:24
HM168    發表於 17-8-12 20:13

學校唔強迫體藝已是一大優點,事實係多數人都有學體藝或參加課外活動。
如兼顧唔到就專注讀書。

唔少學校都要求學體藝,我沒意比較,不要太敏感!
我小朋友都學緊2種樂器,不過,如果他日兼顧唔到學業,我可以隨時停,不會勉強小朋友要考幾多級。

我唔識欣賞音樂,暫時有時間有興趣就繼續,也是最怕被逼。
如果讀書兼顧唔到,仲要顧樂器,認真高難度!

老師嚴係因為要控制大班既秩序.

據小朋友所講, 甚少責罵, 會講道理, 關心學生, 啲小朋友好喜歡小息時去找老師傾計, 老師態度歡迎.

對特別有需要學生, 校長/老師包容性高, 社工同心理學家都好盡責.

資優組課程多元化/價錢超平, 校長會去探班, 據聞也會參與.

我好欣賞呢度既老師好有責任心, 上堂有認真教書, 甚至會在小息幫成績較差既學生溫習.

中文係難,但也有數人考測長期9x分

我也是反對電子教學

跟足課程範圍溫其實唔少野.
無補習的, 跟學校課程相信唔會同出面名校"脫節".

樓上講開"活潑", 我小朋友幼稚園時已出名"活潑", 佢第一天返學, 我已收到老師電話
以前間幼稚園校長/老師甚至會來觀課, 家長有壓力!
其實, 小朋友係有時上堂悶會東張西望/小息時會較興奮/情緒起伏較大, 但從來唔會搞其他人.

小學繼續活潑, 老師知道佢脾性,有收老師電話講返小朋友情況, 但唔係投訴, 有社工支援, 佢會自己找返喜歡閱讀的同學一齊玩, 我壓力細過幼稚園好多.

正常來說, 傳統小學一定嚴好多.
呢度都有其他活潑同學, 但唔影響課堂秩序的話, 老師都好包容.

同路人會較明白家長的感受, 好多時小朋友會越迫會越反抗, 適合的環境非常重要.

無論家長有否上班, 閱讀習慣和做功課習慣都必須盡早建立, 否則越大越依賴.
學校大部份同學小一已睇英文小說( 家長能伴讀幾多本小說?)
小一/二功課約1-1.5小時左右完成(好多時我因字體問題叫佢擦完再做), 有好多時間睇書/做其他野.
要有責任心, 有時手冊無寫, 要記住有咩未做(暫時從未試過欠交功課)
試過英文有唔識, 我都叫佢自己試, 錯完改正, 所以溫習主要係睇改正

我小朋友無試過,唔識也會試做,完成哂先交。

聽過小朋友說有同學作文字數唔夠要補做。
‹ 上一主題|下一主題