用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真係咁難頂?
樓主: msyoyolam
go

sfa 真係咁難頂?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

taxibird 發表於 17-8-13 21:16
請問SFA家長,小朋友平時還有時間閱讀課外書和進行課外活動嗎?小朋友好動的話,運動量足夠嗎?
...
學校要求小朋友每日帶書返學校睇,鼓勵閱讀,有閱讀獎勵計劃,小息去睇書都有印仔換禮物
以初小每日4-6樣功課計,一個鐘多d可完成,點會無時間活動同閱讀呢?!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hoivy 發表於 17-8-17 08:10
一班成40人真係唔易教, 想問下用家,其實係咪因為個競爭氣氛,好多時都係靠父母谷出成績。 ...
小一時,的確會有人為插班而"做嘢",e.g. 小一去報小二組別比賽
但如果順講學校課程,真心唔覺得好大競爭!有家長怎至同孩子約定,唔跌出100名就唔理佢,鍾意玩乜都得!最終孩子玩音樂 (幾樣)、運動 (又兩三樣)、畫畫、風紀、班長...  仲要樣樣出色!

所以,唔好以為真係個個死讀書先得!

之前見考入DG個師姐,都成日出去比賽、去玩!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

DD仔 發表於 17-8-14 10:25
传闻今年喇沙小一升小二插班生,只得7,8个位,SFA占了差不多4成/5成,若是受得起的, SFA学位真的不容错过 ...
正確數字,傳聞係7位當中有3位係SFA,3位係APS,1位係St Peter而2nd in時仲有多一位SFA嘅,校內成績甚至較好,但最終無offer

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 17-8-17 11:24
無理由, 有兩個明明係由YW插入嫁喎? 唔通太愛學校放棄番個offer?
呵呵~我係由SFA家長轉返過嚟,唔清楚係咪架

但我好似識一位YW小二轉LS小三

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Wmacy89 發表於 17-8-17 12:02
其實喇沙揀人筆試 真的幾難捉摸,以我所知某校考級一的冇份被call筆試,反而另一位成績未見突出,亦冇太特 ...
會唔會收唔到件application 呀?!
我地嗰年嘅結果都算大路,幾個筆試都係級十以內
收嘅,亦都係級四以內  

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Wmacy89 發表於 17-8-17 14:40
Btw, 可否分享下語境係點樣好法?

關於SFA語境
前輩家長講我知,未轉現任校長時,學生小息要用英語交談,每週要做英文剪報
對轉校長後取消此等安排,某d家長非常不滿,某d又覺得好,孩子輕鬆d

今時今日係點,我當然唔夠現任家長們清楚,但記憶中,英文教授嘅科,的確係用英語教,唔係廣東話教完用英文考試,而作為英文小學,佢地用英語(文)嘅時間的確"比較"多,而中英兩科都教深過外面,相對出嚟嘅學生,底子亦相對比較好

NET 只有一cycle 一堂,一個教哂全校,同津校一樣

一般中學喜歡收SFA學生,都係因為佢地中英文能力相對好
SFA 俾到嘅,唔係平時大家所講嘅"語境",係出到嚟嘅語文能力!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Wmacy89 發表於 17-8-17 15:37
但如APS呢D係計唔到的,因為只有全級頭三係有名次,但佢地入到LS的卻偏偏係冇名次果D人,呢下好好野! ...
呢樣比較簡單
先選成績表多A 嘅學生
再用筆試定輸贏
當然,仲要睇埋其他能力啦~

咁講,最終升高班又考班頭3名嘅,唔多覺APS插入嘅,反而集中响SFA 同其他津校入嗰d
YW幾年入嘅學生都好標青!唔多,但會係突出嘅其中一個!
雖然話APS同SFA都多,但以我接觸較多數人嚟講,真係無乜APS嘅...

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題