用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選科資料
go

選科資料 [複製鏈接]

我想知某一中學到S4選科時有咩combination, 名額幾多(say, 1班理科3班文科),通常佢地會把這些資料放在網頁邊度?(睇過annual report無,class structure又無)
還是大部份中學都唔公開呢d資料?

tks
   0    0    0    0

我見好多網頁只會寫佢地開咩科, 邊樣組合法, 我好少見有詳細講, 名額更加未見過.

XDXD3 發表於 17-8-9 15:59
我想知某一中學到S4選科時有咩combination, 名額幾多(say, 1班理科3班文科),通常佢地會把這些資料放在網頁 ...

校網的class structure班級結構通常有提每級有幾班,至於中四至中六各班修讀甚麼科,間間中學有不同做法,有些在校網講明,如A班讀4 cores + phy, chem, bio. B班4 cores + econ, BAFS, ICT, 等。有些衹列出可供選擇的electives, 如何組合可能在校內其他渠道告訴中三學生和家長。如已是該校初中生,可問老師、師兄師姐。

回覆樓主:

多謝你們的資料,咁我諗到時要去哂咁多間心儀的學校talk聽下

XDXD3 發表於 17-8-9 16:48
多謝你們的資料,咁我諗到時要去哂咁多間心儀的學校talk聽下

因啲科目組合可能會跟需求而變的,宜家流行在中三上學期統計下學生意願,學校先決定點安排。所以升中講座講一套,只可參考,到升中四時又可能變另一套。

回覆樓主:

樓主不妨直接在該中學的討論區問下

BBKDWLAM 發表於 17-8-9 17:30
樓主不妨直接在該中學的討論區問下

無錯, 不妨去 中學交流 嗰度搵吓有無你心儀中學, 如有的話, 直接入去裏面討論帖問下依家讀緊嘅家長, 前幾年我都係咁樣入去問, EK 網友好好, send e-mail 俾我, 後來我將資料都 post 係以下的討論帖俾大家參考

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2379568&extra=&highlight=%E5%9F%B9%E5%9F%BA&page=47

回覆樓主:

tks all. 我遲d問下

XDXD3 發表於 17-8-9 15:59
我想知某一中學到S4選科時有咩combination, 名額幾多(say, 1班理科3班文科),通常佢地會把這些資料放在網頁 ...

去你心儀中學嘅中學教流問
‹ 上一主題|下一主題