用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 培僑
go

播道 vs 培僑 [複製鏈接]

不計地區,兩間都係一條龍,大校舍,
大家會點揀?有何看法?
謝謝!
   2    0    1    0

醒目開學勳章 王國長老

一家三口 發表於 17-8-15 16:03

我也認為入讀這類直資學校,都有一部份人預將來會去外國讀 ...

其實最重要係個錢字。我等窮鬼,無得走啦
以我校為例,走嘅真係叻唔叻都有,唯一共通點係有錢走

回覆樓主

培僑

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-9 17:44
播道的校舍好吸引,好似外國式建築,有D國際學校feel

同意,好似外國

ANChan59 發表於 17-8-15 15:30
雖然是幾個案例,我知道的都是這樣,在外冇時間上網查,看看班級人數,可能更清楚情況!
...

我也認為入讀這類直資學校,都有一部份人預將來會去外國讀書的。

其實唔叻的學生一早都跳船去了外國,有信心入大學就留港讀書,變相學校DSE 的成績咪好睇d !

一家三口 發表於 17-8-15 09:22
讀書唔叻走又有,叻的走亦有。

我校今年都走幾個,有讀書叻,唔叻又有。

雖然是幾個案例,我知道的都是這樣,在外冇時間上網查,看看班級人數,可能更清楚情況!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

間間學校都有人去外國讀書的,是不是雞飛狗走真的好難講,但呢一兩年都少左人走就係在校家長睇到既事實。可能對DSE大左信心,可能對學校教學成績大左信心,可能收返黎既學生水平提高左吾使出走, 也可能是本身已有外國護照原本就打算出國的,好多情況。今年考DSE的人數也超過一百人算是有代表性的一屆了!之後,學校開左IFY國際課程,亦聽到有現屆升中六生會轉讀國際課程不考DSE,所以DSE考生數目也不會是5班全部學生。

ANChan59 發表於 17-8-15 08:15

你講緊邊間呢?還有你估個小朋友是邊一浸!

唔好意思,上次表達得不夠清楚是中學「部」,即是培僑書院!哈哈

hkpapa852 發表於 17-8-15 09:44
如果係NCS, 走既原因可能因為想"回家"

我知道的都是大部去外國升學多。
返老家的比較少(emoji)

一家三口 發表於 17-8-15 09:22

如果係NCS, 走既原因可能因為想"回家"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 17-8-15 07:58
That's my point.

其實係一家四口子

ANChan59 發表於 17-8-15 07:58

其實昇上去成績咁好,點解你朋友用“雞飛狗走” 形容?

照計讀呢間,唔驚國教或者政治形勢果D 無謂野?

ANChan59 發表於 17-8-15 08:15

我講緊係大圍培僑書院。不過就算係北角派位直資培僑中學,其實近年表現都不算差。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-15 08:00
陳sir,換個角度,走剩既人出嚟既成績都仲見得人,接間反映學校既學生本身都有番咁上下。
而且培僑近年願意 ...

好多人搞錯兩間,馮京當馬涼!

ANChan59 發表於 17-8-15 00:31
如果培僪書院,識朋友说到中學好多人雞飛狗走去外國讀中學,晤知到中六有幾多人留低,咁DSE成績有幾強代表 ...
陳sir,換個角度,走剩既人出嚟既成績都仲見得人,接間反映學校既學生本身都有番咁上下。
而且培僑近年願意多投放資源去為學術能力較差既學生安排出路,比一味谷成績更有有意思。

retriever 發表於 17-8-15 07:21
反向思維,係如果唔走仲勁,哈哈。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-8-15 00:31
如果培僪書院,識朋友说到中學好多人雞飛狗走去外國讀中學,晤知到中六有幾多人留低,咁DSE成績有幾強代表 ...

反向思維,係如果唔走仲勁,哈哈。

retriever 發表於 17-8-9 18:03
又係顏值高?

播道校長口才好,表達能力高,辦學好用心,對學生好好,亦好博學。雖然係理科出身,但中文很好,出口成文,學校會教聖賢古訓,教學生道德和價值觀。學校課外活動多,著重培養學生潛能,提升學習興趣,不是靠教得深來谷成績,成績不是學校的賣點。

Felix223 發表於 17-8-15 00:24
對,應該培僑書院

如果培僪書院,識朋友说到中學好多人雞飛狗走去外國讀中學,晤知到中六有幾多人留低,咁DSE成績有幾強代表性呢?

ANChan59 發表於 17-8-15 00:21
係咪講緊培僑書院,而非培僑中學?

對,應該培僑書院
‹ 上一主題|下一主題