用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才面試
go

優才面試 [複製鏈接]

優才面試

優才又會咁快面試!星期六都唔知點好,又無cert、又無成績表。
我想問各位家長,面試考mug?問家長又問mug?   

Re: 優才面試

我個女都係星期六面試,我係5月尾寄申請表,我都未有上學期成績表,你可以影印學校既評估比佢地睇。

我都想知面試會係點^^

Hi,各方優才準家長好!

我的小孩今年就讀優才小一,回想當時面試的情形是將家長與報讀生分開會面。

報讀生的面試分開兩部份,一部分是由小孩集體玩遊戲,從遊戲中察看小孩的表現。內容大都是有關小孩的性格表現和人際溝通的能力。

另一部分是多元智能的測試,當中涵括語文、數理邏輯及英文測試。

試後他們都被安排參與不同的攤位遊戲,還可以得到很多獎品和紀念品!

至於父母面試方面,我認為重要性不低於小孩面試。家校合作,往往成為校方增取較多資源及協教的重要命題,面試的貼示最好是父母同往,這更能突出父母對小孩的關注及往後可支援校方協作的能力。

家長的面試題目,其實大多環繞小孩日常的生活,和報寫優才家長意向書的內容。若有興趣,可登入以下網址作一參考  :優才家長意向書

AlanB

[url=http//www.johnny.datayard.com]https//www.johnny.datayard.com[/url]

Alan B
我想問你的孩子讀得開唔開心?

我想問下面試後幾耐知結果,另外學費幾多錢一個月呢?

琳琳小天使,

7月30日有結果.

你in幾點呀?

就係呢個星期六.............7月30日係全部面試既人一次過公布呀?

琳琳小天使,

是簡介會派的收生程序表的資料, 可能同一日發信通知吧.

你5月交表咁早, 是否上午in?

係下晝in,我上網見佢有表格下載,所以下載完就寄左去先,我無去到佢地既小一簡介會

琳琳小天使,

你會報埋真道嗎? 我仍十五十六, 其實優才我冇把握, 就當warm-up. 瑧美好似已放了榜. 舊年係咪都咁早?  

優才學校嘅資料:[url=http://www.hkedcity.net/school/psp/detail/sch_basic.phtml?sch_id=2281]
del

真道同臻美我都報左,都係同一時間係五月尾寄表格,真道已經收到話處理中, 臻美仲未有消息,你話已放了榜即係佢唔收小一啦?

琳琳小天使,

我是看到有人留言說收到臻美通知, 可入讀2006年9月小一, 我才知它仲早過優才咁多.

嘿嘿...你都講o岩左,不過係遲左一年,我見佢個網舊年9月就已經有表格下載06-07既小一申請,應該仲有位既,都唔可以話無誠意既,我都唔知佢咁早就有得報,但太早報會唔會唔係咁好@@,個時剛剛K2開始咋喎................

我都係in 下午。你估有無得改期第二日呢!

你係咪煩緊無成績表所以要改期? 我諗可以既.......你試下打去學校問下

唔係呀!我個E家仔病左!可能未好翻!

優才話無得改!得一日面試!

AlanB,

Will the principal or teachers interview the kids?

Do you think interview in the morning will have higher chance to get a seat. Since my kid used to sleep in the afternoon, I'm worrying about the performance will be affected.

Thx a lot.

beesbees,

小朋友有得玩就好精神,我諗下晝都冇問題既

AlanB,

我想問下你去interview個時有冇整profile??? 因為我見封信只係寫話帶成績表同獎狀既copy..................去

‹ 上一主題|下一主題