用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手一問,請問直資小學係咪一定好谷? ...
go

新手一問,請問直資小學係咪一定好谷?   [複製鏈接]

谷既定義係乜?搞好定義先可以比較。

* 功課多,重量~
*測考默量多~
*教深教快~
*教淺考深~
*功課深到必须家長協助先可以完成~

HK-MAN    發表於 17-8-8 13:41

HK-MAN 發表於 17-8-8 13:51
谷與否都仲要睇埋小朋友能力...特別係前列既學生,問佢學校谷唔谷,一定話唔谷,仲要牙刷刷話 : 好淺咋嗎...:h ...
实情的確如此……

hakbb 發表於 17-8-8 14:08
功課多,考試測驗多
好了……
KTS全年只有三考無測驗~中英默書全学段各四次~功課每日六样~每日有功課堂~唔会教淺考深。不过,教深教快~係EK上被認為谷爆小学之-。上到六年班GS考試(呈分試一样)考三課書(顶籠四課),津校见有人話十課八課要预早两星期温……我就觉得KTS十分爽。正如楼上話,讀得掂既同学,禁既workload简直係happy school. 但跟唔上程度既同学就会觉得难~~

所以你要搞清楚咩係谷先~

hakbb 發表於 17-8-8 15:32
多謝你清楚既解釋,唔該晒
另外KTS係邊間?
九龍塘學校(小学部)
*同九龍塘中學無关係~-间係私小,-间係band3津中~

archie1728 發表於 17-8-9 20:39
直私谷唔谷要睇你讀邊間,不過你唔"谷"就一定唔使諗直私
似乎你無參考到上文……

archie1728 發表於 17-8-9 20:50
haha...我當然有!

我"谷"既定義係為小朋友作全方位準備

我谷既定義係,校方測考默功課量重量不重質~而小朋友能力上应付唔到,但家長对佢有不切实際既期望,从而对佢作出無成效既所謂準備。
所以唔谷就唔洗諗直私係無必然关係~

archie1728 發表於 17-8-9 22:32
"谷"唔同人有唔同理解,"全方位"亦並非單指學術。我係近年競爭最激烈既兔年家長,純粹想分享少少體會畀打 ...
唔……我地小学称之為“机会只係留俾有準備既人”。相信比个谷字更為正面~
‹ 上一主題|下一主題