用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家有自閉傾向的孩子-一起交流下
樓主: lillianyang
go

家有自閉傾向的孩子-一起交流下   [複製鏈接]

KCHK 發表於 17-8-30 12:07
我小朋友今年小一, 剛剛返左幾日學, 昨日開始有情緒, 今日返到學校又出情緒唔集隊, 好彩副校長找到一位 ...

請問你暑假期間仔仔有冇上過小一適應班或預備班?有會好啲因為他會預期知道小一上學大致上流程後,情緒上冇咁焦慮同忐忑不安,我仔仔今年升小二了,小一時真的大挑戰因他是自閉譜系坐不太定專注力差言語表達理解也一般,頭2個月不太適應,老師也有打電話來說問題所在叫我試下睇精神科食専注力藥,雖然入學前巳交晒報告但學校資源有限,大家一定要靠自己多啲去同小朋友實習同講解小學生活情況因樣樣都自己做架不同幼稚園架,首先家長要真的不介意成績,不要同人比較,不要比壓力小朋友,自己要放開啲,這樣自己同小朋友真的開心啲返學也笑住,當然小朋友可能也在校感到很多事不識時,我們從旁鼓勵他慢慢來遲啲會識,加油努力就ok,有小小進步就讃下信心也增加。

ivertam 發表於 17-8-31 08:48
咁結果小朋友有冇吃藥?

我沒有特別再睇精神科醫生,因藥物幫佢專注及乖乖坐定課室上課,真的幫佢呆坐課室向前望老師專注到但幫不到佢理解力,表達力,可能有些小朋友只係專注力弱集中不到去聽書就幫到手,因每個小朋友問題不同所以食藥物要專家及醫生分析才可決定,我小朋友被自閉譜系光纖分义出來的專注力差,易分心,言語遲緩所影響各方面問題,我用我最大嘅能力身教,遊戲訓練,社交班,多戶外活動及運動比佢,希望越來越進步,大家努力加油不放棄就見到成果。
‹ 上一主題|下一主題