用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小號/圓號
樓主: Mrs.Luckycat
go

小號/圓號   [複製鏈接]

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 21:48
請教:學以上兩種樂器,普遍是否中學生?
小學生好少學?小學生會否唔夠氣?又或者換牙仔時咪吹唔到?

我仔一年級開始在學校學

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 22:51
是小號或是圓號?請問可否分享吓,為何會揀這種樂器?我仔今年升小一,我頭痛緊俾佢學什麼樂器?已排除鋼 ...

你比小朋友聽下兩種樂器的聲音看他有什麼意見。小號入門級樂器比圓號便宜,但小號比圓號多人學,入樂團可能比圓號難。我仔選小號因為在校做了個test, 小號分數最高,所以就選學小號。

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-5 19:59
謝謝你的詳細分享。有時好疑惑,身邊的家長似乎都是鋼琴、violin 、sexophone。
Trumpet 似乎比較少。
所 ...

trumpet很多小朋友學,我仔學校樂團已經7支trumpet, 反而沒圓號,長號也不夠。我仔覺得小號長號都好玩,想學埋長號但老師不建議。saxophone 也多人學。唔需要擔心,唔會唔夠氣

cmchang0927 發表於 17-8-7 03:07
回覆 kwokbobo 的帖子

我叫我仔選一樣做second instrument (佢已經學緊鋼琴),佢自己選了長號(相信係求其 ...

借位一問,你女女用緊邊支小號?我仔想upgrade佢支小號,考慮中

Hellomimi112 發表於 17-8-6 20:37
初學買膠造的很正確,因為比較輕身及如學學下覺不合適放棄也不肉痛。初學時比較難上手,但只要肯堅持。的 ...

agree, 初學用1年膠小號最好不過,但我建議很多朋友買支膠黎玩下先,佢地都唔太鍾意,但小一生拎住支小號真係會手軟,另一問題就係,小朋友仲細,唔識錫住支小號,撞兩下支小號d聲已經變左,唔穩定。初小唔識保養,落唔夠油,銅管接駁位變黑。咁又因為我唔識啦,又由佢自己攪。我仔第一支小號,用左兩年撞到d聲唔靚,照頂住去考試,最後出比賽都係頂唔順換過支。

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-5 18:44
請問你女女有冇再跟外面的老師操練trumpet?

仔仔只跟學校小組學,教得唔算快,但肯練,小5已經g6, 當然同組有同學進度沒這麼快,大概g4. 所以我覺得睇你要求,如果你想進度再快,出去私人學最快,但我仔享受小組學習,好開心,有時又幫下阿sir教下,現在上中學要求繼續上小組

cmchang0927 發表於 17-8-7 11:28
回覆 mansum92 的帖子

我女小二學group時跟學校買了支一千元左右的大陸貨,好辛苦才吹到,掣有時弾不到, ...

thanks, 我仔第一支也是千幾蚊大陸貨。現用4335,就是想upgrade Bach 190. 我也希望是終點了。

retriever 發表於 17-8-7 18:07
練習在哪?

在家練會有投訴嗎?

在家練,通常下午練都沒問題。如果真的太吵,其實有一個弱音器連耳機可以練習用,但我們從沒用過

cmchang0927 發表於 17-8-7 11:50
回覆 mansum92 的帖子

可以上youtube睇吓D人test bach 190的video看看like不like the sound first。 女話 ...

咁似既, 我仔又係發夢都想換銀色小號。
‹ 上一主題|下一主題