用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-8-7 13:30
一個議員,入去立法局,係有「政府有陰謀」既前設,佢已唔適合做議員。你認為政府真係有陰謀,所以佢咁諗 ...

"係有「政府有陰謀」既前設,佢已唔適合做議員"

老實講句, 以上唔一定有問題. 唔係話淨講"長毛", 任何反對派監察政府, 以懷疑視角去審視政府唔出奇. 唔係就好似"維尼熊" 訪港叫行政立法多多合作既, 三權合作論.

即係好似庭辯中, 預設立場儘量論証一樣合理...

如果要合作, 當年重慶王提倡打黑, 號召 "公檢法" 及政法委預先開會議定 "打黑名單"

提倡打黑效率, 判案神速!

IloveJJ 發表於 17-8-7 13:40
如果無事無幹,有釋法嗎?係點解有呢個果?之前發生了甚麼事?
點解有佔中,其實都有個因,點解唔信政府,其實都有個因
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-8-7 13:42
佢而家係講明了目的係咁呀!你明唔明呀?其他人無提其中有咁既功能,就代表其他人無了嗎?你認為現在的議 ...
你否定佢係因為佢講左踢爆政府陰謀,然後就否定佢整個議員資格,佢既專長同能力就冇需要再睇?
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-8-7 11:29
你唔好要我做功課啦!佢咪講咗「為踢爆政府基建陰謀」囉!(唔好捉我字蝨,我唔得閒摷新聞quote出來。)
...

講之嗎,佢係民選的,唔合民意,下次無喇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-8-7 13:40
因為男仔弱語文,調節比重,咁算唔算歧視?中學係未又調節數理比重就下女孩?  咁既政策似咩樣?
...
所以依家女仔咪嬴晒囉。我反而覺得中學公平, 可以自由選科, 你文科強就選文科, 理科強就選理科。男仔唔係語文弱, 係爛玩兼手多。依家科科都要坐定定讀/背/練, 佢哋又真係蝕晒。當年分兩條隊, 係有佢道理既。
又係果句, 好彩我兩個都係女啫。

little_yolky 發表於 17-8-7 11:57
因為同樣, 佢預設政府既基建, 係有陰謀, 而唔係建設。

其實大部份既議題, 都沒有絕對既答案。例如, ...

答案不是歧視,是真正一條龍。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-8-7 13:36
因為佢哋基礎教育响國內, 整個價值觀都係國內文化塑造出來, 而教大(當時教院)入學相對較易, 入學學生相對沒 ...

所以話而家亂世,信仰重要。

就算版友提到既 SKH,點建制,個“主”都唔會係 “維尼熊”

MASAYA 發表於 17-8-7 12:53
講緊政府應承然後走數既普選定其他國他既普選?

仲要講「原本」,寧願不要民主?

甚麽是真普選?和真民主關係是甚麼?

IloveJJ 發表於 17-8-7 14:14
呢個香港,只有佢有專長和能力?
你啱,所以民選就應該畀返選民令佢出局,而家唔係,

little_yolky 發表於 17-8-7 12:20
台灣方面我接觸比較少, 所以不敢討論。

香港跟新加坡係有根本既不同, 雖然我哋都係外向型經濟城市, ...

對,為甚麽K2要寫「海灘」,背乘數表?

little_yolky    發表於 17-8-7 14:28

IloveJJ 發表於 17-8-7 13:23
我知道Uber响香港點解唔做得,我話支持有,唔係支持佢走法律,係話我認同要有呢種車,咁當然要有法律去支 ...

但你以Uber 來表示你不肓目撑政府。

MASAYA 發表於 17-8-7 13:24
依法辦事重要,如果標準劃一,仍然係法律面前人人平等既話,當然重要,不過uber事件,有趣既係,投資推廣署 ...

人地叫你來,唔係己經代你(Uber )做過法律評估。Uber 自己唔做法律評估,講唔通的。

shadeslayer 發表於 17-8-7 14:22
對,為甚麽K2要寫「海灘」,背乘數表?
最憎教快!

不過, 見到K2要寫海灘, 我諗起阿妹有幾個好friend同學仔, 佢阿爸阿媽好似玩佢哋咁, 個名一個有個璽字, 一個有個瀚字, 一個有個曦字, 仲要另外兩隻字都勁多筆劃。我諗起佢哋K2學寫個名時真係陰功。以前一諗起寫名, 就覺得叫「丁力」真係好。

IloveJJ 發表於 17-8-7 13:30
一個議員,入去立法局,係有「政府有陰謀」既前設,佢已唔適合做議員。你認為政府真係有陰謀,所以佢咁諗 ...

民主大國侵侵究在大選期間日日講政府衰嘢, drain the swamp.  做埋總統。

民主大國可以,香港小小議員唔可以?

IloveJJ 發表於 17-8-7 13:33
我喜歡原本既香港,我曾經講過香港係全世界最好既地方。但當香港去到可以唔理法律,可以佔中,可以打警察 ...

佔中犯法有後果的,有人要坐監。同世界上任何地方也有人犯法一樣。
‹ 上一主題|下一主題