用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-8-1 19:49
一方面,你會因為人數增加,而認為競爭加強左.一方面,你又鼓勵大家報多幾間,意圖再令報考人數增加.

樓主來來去去都是講嗰兩句,只是鼓吹各位有報錯、冇放過。根本一定唔會讀,純粹為集郵或人人報冇蝕底心態,咪有d「羊生羊太」嚇到玩大包圍。基本上真係收窄範圍,而又可應付的水平,報考幾間什麼面試經驗都夠,連間學校究竟係什麼理念丶教學方向又放出來逐個VS....所以家長自身的問題好緊要,祝港同好運!

報幾多間都不是問題, 有時間有精力就可以.
最煩係D家長HOLD住D位, 一面考直資, 一面又等大抽獎, 輸打贏要.
政府應該規定直資收咗就唔可大抽獎, 為小學直資學位定一個放榜日子, 統一到學校註冊, 防止一人HOLD多位. 搞亂檔.

回覆樓主:

今年剛玩完小一,我認同樓主,其實有時你覺得有機會的學校,未必你的小朋友係呢學校想要的類型,但又偏偏你覺得沒可能考入的學校又收左你小朋友。報多幾間for小朋友,頭幾次都未知點玩時之後其它interview可能會易進入狀態。派位係5/5波,經歷過就明過中感受。

Binlojai 發表於 17-8-1 16:42
如果天資一般, 有4,5個OFFER已經好叻了~
唔係一線即代表小朋友未必適合入讀你心目中嘅一線學校, 天資一般就 ...

樓主出帖只係想表達佢小孩只是一般資質,但有4、5間offer (包括APS 同SFA),不過呢D都不是一線小學。

HK-MAN    發表於 17-8-1 21:23

Felix223 發表於 17-8-1 20:30
樓主出帖只係想表達佢小孩只是一般資質,但有4、5間offer (包括APS 同SFA),不過呢D都不是一線小學。:happ ...

.....嗯?咁即係佢依家即將入讀的小學都唔係一線小學?
天助自助者,  別再怨天尤人

ar_mak 發表於 17-8-1 20:11
如果有家長,考直私失敗,再加上運氣差,派位唔好,我會鼓勵佢仍然要樂觀面對,而唔係令佢自責,去回想當初點解唔 ...

樓主只是有感而發,您想多了

19841984 發表於 17-8-1 20:40
其實以單打的手段譏諷別人,不是一個好榜樣

呵呵,儍豬嚟嘅,是否一線小學不重要吧,最重要你小朋友得到一個十二年的良好學習環境,對嗎?以後不要太在意什麼書院有幾多人入3大呀?有幾多人入到神科呀呢啲世俗問題了。

19841984 發表於 17-8-1 20:40
其實以單打的手段譏諷別人,不是一個好榜樣

真心亦都唔贊同你認為小朋友入唔到你認為「好」的學校就玩完,近墨者黑的理論

novelle 發表於 17-8-1 16:02
同意係matching game.
適合自己教育意念的可以報,就算報8間,去到嘅可能得6間,加上2nd in 撞期,最後隨 ...

完全同意!如果真係報得三四間最適合,到時萬一撞時間或者小朋友病,得一兩間可以in真係唔會後悔?

回覆樓主:

升小遊戲實在有太多不能掌握的地方,報多幾間係有用,但點都要睇住小朋友的承受能力,量力而為。

回覆樓主

贊同樓主 經歷過的人就會明白 不是父母選擇三四間你認為適合你小朋友讀的去報校 而是三四十間小學去選擇他們適合的小朋友去讀

回覆 lileikam 的帖子

完全有同感。

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-1 12:12
在EK,的確不泛家長求意見時説學校地點不是問題,可以搬。
....但,這些網友,在現實世界中佔多少百分比? ...

同意搬屋跨度成本係大架,但事到如今,有時候諗通左,果度亦可以係一念之間。

可能係舊債問題,大家對樓主講既野反應咁大。在我看來,以避險來講,報多D 係絕對正確。

至於係咪將直資想太美? 可能各位以結果論差別唔大(即睇入U), 但過程係一定有差。

夠八卦去攞人地個校曆表,時間表,就知直私教學自由度可以差異好大。
‹ 上一主題|下一主題