用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導 ...
樓主: 小時了了
go

中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導   [複製鏈接]

kkhon 發表於 17-7-28 12:44
我仔小学自行后都收到呢封信,係话比我知自行落空,叫我想讀就大抽奖排第一,结果也是落空,走去叩门面试后 ...

你仔? 你報自行一果間???

hkpapa852 發表於 17-7-28 12:53
但間學校自行面試後出果封信既內容係:

貴子弟整體表現十分良好, 十分適合於本校就讀及成長

報左哩間學校既就會知,
其實學校係一星期內前後出了兩封唔同內容既信比兩批唔同既學生,
搞到D 學生面試完,學生和家長都忐忑不安左幾個月,
唔同家長仲有唔同既解說,都幾慘。
其實學校本身就唔應該出任何提示信。

dolala 發表於 17-7-28 13:12
根據另一帖文,據說封信都有幾個版本,呢一封偏向係暗示錄取,仲有一種係「多謝自行選佢地校,奈何競爭激烈, ...

我當時都睇過晒兩封信,
我的理解反而同好多家長理解唔同,
見報果封係第一封, 有埋學生既名字,但我覺得如果自行係收左,根本唔使叫你抽獎一定要填第一才會增加入讀檮會,就係因為唔收,先提你要填。
另一封信係隔左幾日先發出, 內容簡單得多,亦沒有學生名字,只大概說多謝申請,學位不多,祝福入到心儀中學,亦比人覺得唔收。
但兩封信發出既數量相距好遠,大約廿個學生十九個收第一封,一個收第二封,學位就得48個,好明顯猜測到玄機。
而結果收第二封簡單信成功獲派此校。收第一封信的部份派唔到,部份應該由大抽獎派入。

王家爸爸    發表於 17-7-30 11:27
lovesmyfamily    發表於 17-7-29 15:08

回覆 kkhon 的帖子

哈哈

mcl203 發表於 17-7-29 18:14
呢封信好明顯係保住生源,令統一派入既學生質素有一定保證,若少左學生放乙1,起碼收到呢批學生機會増大。 ...

你有所不知了,是學校要求學生在面試時帶埋貼上郵票的回郵信封的。

Bubu0526    發表於 17-7-29 20:18

王家爸爸 發表於 17-7-30 11:30
可能係B1、B2學生收到唔同信。第二封好明顯係客氣地講,為小朋友前途,你大抽獎唔好揀我哋或者同級既學校。 ...

唔會,收第二封信的人都是入到哩間學校,
而且我識既一個係常考級三內,覺得自己in 得好,另一個係考大約級四十,亦覺得自己in 得好。
所以我覺得收第二封信的是自行已收了,主要是面試表現好。

王家爸爸 發表於 17-7-30 11:35
其實好簡單,如果收咗,駛鬼叫你大抽獎填佢哋。

認同

芷蔚baba 發表於 17-7-30 13:26
應該唔係,阿女B1A收第二種信我覺得係2nd in時填份表 選自一就第一種信
自二就另一種信,最終目的真係學校先 ...

都應該唔係,我識兩個同是1A成績考級十內,同是自行二信義,兩個分別收不同內容信。

回覆樓主

其實整件事唔係單單一方有問題,
我覺得雙方都有問題,
第一,學校本身就唔應該出信去明示或暗示,任何信件只會引起無謂猜測,而學校亦唔應該在面試時收集學生選第幾志願既資料。
第二,投訴上報既家長似乎真係唔太明白升中收生玩法,而諗錯左方向,不能完全怪晒學校。

王家爸爸    發表於 17-7-31 09:18

王家爸爸 發表於 17-7-31 09:17
咁又奇怪!會唔會係呈三考得好好?

應該唔係,都係三四十左近,不過佢mami 話阿女覺得自己in 得好,2nd in in 完家長後,in 既考官同家長講,你女女好適合,不過最後都要校長決定。

Band5 發表於 17-8-1 09:30
我又唔覺得學校係蓄意誤導(唔通想博投訴?),亦唔覺得學校係想暗中通水(冇理由搵非目標學生啫!),道 ...

本身學校就唔應該出哩類信件,
面試完就個個等711結果咪得囉,
蓄意誤導我也不敢評論係唔係,
不過令人誤解就肯定的了,
至於點解會有人誤解,其實好大原因係有人閱讀理解能力不高。

當時面試完,好多同學仔好快就收到第一封信,
有些還滿心歡喜在whatsapp群組宣告,一班有十幾廿個都話收到信,
其中一個學生成績也算名列前矛,卻收不到這信,
非常失望,鬱鬱不歡,看著別人"高興",心裡很不好受,
我的兒子是班內沒有選擇此校的稀有份子,
看到老友如此落寞,趕緊安慰勉勵一番。

多天後,這個學生終於收到此校的信件,即是第二封簡單信件,
他認定自己落敗,沒精打采。
周邊同學朋友不斷說為他擔心。
學生們不太理解升中玩法,情有可原;
但家長不清楚,圍埋就評論收簡單信的學生即是落選。

看在眼裡,我忍不住找那個學生傾談,
分析兩封信件既內容及發出數量,
令他的心情從谷底慢慢爬升。

最後這個同學及另外少數幾個收簡單信的同學,
都成功獲派此校。

這個經歷真的不好受,煎熬了學生幾個月。

Band5 發表於 17-8-1 10:51
多謝解釋得好清楚!

所以除咗愚蠢,大意同埋辭不達意之外,真係估唔到學校想做乜!

我講得太多了,恕我不方便透露這個數字,
只能說,去叩門的全部冇消息。

‹ 上一主題|下一主題