用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 小朋友成績很差。中英數常都唔得。如何幫她? ...
樓主: kelly6688
go

小一 小朋友成績很差。中英數常都唔得。如何幫她? [複製鏈接]

lui 發表於 17-8-12 19:35
你可以試俾佢上青田辦的中文字口訣班,上七堂,可改善中文字難記的筆劃。
...

Thanks , 我上網搵下口訣

王家爸爸 發表於 17-8-12 20:05
應該需要揾出原因,點解會抗拒寫字、讀書,例如係唔係小朋友既手部肌肉未發育好,所以寫字會痛? ...

可能寫著太大力 ,寫寫下痛

emmyfok 發表於 17-8-14 11:48
回覆 kelly6688 的帖子

1)抗拒寫字讀書,覺得的字很難寫。 很多字學過又忘記, 唔識讀與寫 。一寫字就系度 ...

謝謝(emoji) 我現在試下你D方法

kelly6688 發表於 17-8-14 15:45
可能寫著太大力 ,寫寫下痛
有無試過用三角鉛筆?

babywoman 發表於 17-8-2 20:15
回覆 kelly6688 的帖子

小一學phonics ,學咗大半年,一對一,仔覺悶,停咗。
我以前的英文老師 <=====  呢位老師都好資深喎。

kelly6688 發表於 17-7-24 17:16
1)抗拒寫字讀書,覺得的字很難寫。 很多字學過又忘記, 唔識讀與寫 。一寫字就系度扭計,鬧完一餐才乖乖寫。 ...

寫字寫得唔好,第一執筆唔正確,以致佢寫字好快寫到攰!第二,成日寫漏一撇一劃,有機會係視覺統合問題!呢個問題嘅小朋友,會成日抄書睇書都抄漏字,睇漏左一行字,眼球追蹤得唔好,如果係咁,係要玩多啲球類運動!手眼協調要好番啲先有改善!另外,其他網友講得啱架,中文字拆黎寫,拆黎認係易好多,小朋友熟左個拆字模式,寫字同認字都會得心應手好多!

加油!其實補習都不如自己教,出去補習社,一個對十個八個,點有阿媽咁有心機幫小朋友逐一擊破難題呢!我見讀書叻嘅,大部分其實都係媽媽發功架!

jadenhayden 發表於 17-8-17 00:02
寫字寫得唔好,第一執筆唔正確,以致佢寫字好快寫到攰!第二,成日寫漏一撇一劃,有機會係視覺統合問題! ...

明白 ,謝謝很有用的建議,我們會繼續努力
‹ 上一主題|下一主題