用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東方不敗- 女拔萃
樓主: Gaehwiler
go

東方不敗- 女拔萃   [複製鏈接]

Gaehwiler 發表於 17-7-24 17:11
想問下入了女拔後是否可以好肯定條路應大有保障,一世無憂。日後申請入職,多數有interview?
...
名校和其他任何學校一樣,都有人叻有人唔叻,好水既亦有。

名校牌頭,當然是一舊極佳的叩門磚,比人感覺點都有番咁上下,..........但亦僅此而已,職場裡頭,那有人管你從那裡畢業,幫到公司搵錢先係叻

Felix223    發表於 17-7-26 12:31
hppa    發表於 17-7-25 11:20

個題目幾特別,何解會將東方不敗這個不男不女,出賣老細,利慾薰心的野心家,居然可以和女拔聯系在一起?

Felix223 發表於 17-7-25 14:54
個題目...其實是什麼學校..名定唔名校,只是家長心態,為何大驚小怪?

你說對了,樓主用了東方不敗,必定是心態上認為有"可類比"之處。

雖不是嚴謹文學,但用在通俗文體上,也應有個說法,有個基本含意吧。

唔通真係隨口講咩 ?

Felix223    發表於 17-7-25 15:33

Saboc 發表於 17-7-25 15:34
相信大家都真係見過唔少畢業到中年都好一般嘅Db, Dg, Ls, SPCC 畢業生。其實有幾出奇? ...
咪係,其實讀左咩野學校,你估真係會變神仙咩 ?   其實咪又係普通人一個。

而一世人流流長,仲有樣野叫際遇/命運,呢D 野更是任何神校也不能給予的。連上帝也因為給了我們自由意志,所以上帝對操縱我們的命運也不感太大興趣

siden 發表於 17-7-27 09:00
見朋友couples,咁多結婚時被label為好男人嘅唔少之後都去滾,

仲邊敢唔叫女仔靠自己?
甚麼是因? 甚麼是果?

mytambb 發表於 17-7-27 15:22
多謝您指教。其實我唔係法律界。
咩界都冇所謂,如果純以收入論成就,梗係做老細叻過打工啦。

讀書叻只係同老闆打工,做老闆就大把專業人仕幫佢搵錢,唔同級數。

就算唔係大老細,只係小老闆,都好過好多專業人士啦,賣菜果個幾疊樓,做銀行果個供緊樓。

亦行行出狀元,爛身爛世粗魯判頭,日日隨身袋住幾世萬周圍走周圍收數對數,做個核數師成個月都未有呢個收入。

之後的問題是,為什麼要入讀好學校 ?

我相信每個人都是不同的。 我就好簡單,只為了小孩打好中英數基礎,及建立一套正面的價值觀。佢套架生齊,自己識去打架啦。

至於話係唔係咩野東方不敗,獨孤求敗,......太遠了,也太無稽了,......你今天送小孩去曼聯足球學校踢了幾個月,就問佢會唔會有碧咸既成就,........更甚者係問佢會唔會成為世界球王,係唔係有d 怪?

hkpapa852 發表於 17-7-27 16:54
做老細一定叻過打工? I don't think so..... 做老細又幾難? 去攞張BR咪得囉!

只有做一個賺到錢既老細先可 ...

上左軌道既老細,係必定叻過上左軌道既打工仔既,你試下就會知啦。

而比較是需要同級才能相比,你係要搵個叻叻地既打工仔同個岩岩拿BR既生意人相比,其實唔知有咩好比。

當然,做生意相對起落會很大,而打工仔也有被DQ之險。

生意佬 VS打工仔,打工仔一般叻晒有幾千萬身家,都算係咁,生意佬叻起上來,先不計富豪級人馬,幾千萬係濕濕碎,億億聲其實也周圍都係。

mytambb 發表於 17-7-27 17:18
其實我自己覺得學習唔係純為賺錢。當然有很多家長覺得要諗下成本效益。但我反而會注意一些非功能性回報的 ...
入間好學校,只是一個視野較佳的位置,之後無限努力+無限際遇,才成就得了一個人。

你說得對的,心智訓練往往比知識訓練更重要,反正不是每個孩子也要做專業人士,但每個人也要在社會落實干活,學習是應該更在地的。

Gaehwiler 發表於 17-7-27 18:45
道行高,佩服佩服

又不是什麼高不高,只是一些很個人的睇法而已。別人笑我太瘋癲,就由得我瘋癲好了。

回歸番個題目,有個實例,就係果個10優港姐,DG出身,名牌大學,又點呢 ? 所謂人生勝利組,只是相對概念,讀飽書走入公仔箱,講靚又唔夠好多姐仔靚,又唔識唱又唔識跳,係唔係想博入豪門呢? 問題係佢又唔夠蠢。你個女第日咁你係唔係真係好滿意呢? 反正正反雙方有會有支持者,有人愛貼近收娛樂圈,有人亦說她不務正業,冇好好行好律師條路。BUT , anyway, 麥小姐距離什麼東方不敗的水平還是差太遠吧!

也不是刻意批評某人,只是想指出,入DG ----> 代表有幾厲害/代表什麼什麼成就,這一羅輯根本很間接,成世人一入某小學就定了結果? 那有這種怪事!

讀DG又好,讀其他神校又好,讀唔出名既學校都一樣,條路咁長,十幾萬個因素天天影響著,還有每個人不同的命運,..........,每個人能做的就只有不斷努力上進,盡了自己的能力就是了。

利申 : 我不會認為穿了碧咸同型號球鞋,就會有碧咸的足球水平

DD仔 發表於 17-7-28 15:00
因为穿了碧咸同型號球鞋,不会让你有技术的指导,高水平队友的互动影响,甚至是前辈经验的分享。
但如果入 ...
你的說法也許是真的,卻也不必強求。反正條條大路通羅馬。

而最大鑊是,你的強項可能不是踢球,何解為了"高水平队友的互动影响,甚至是前辈经验的分享"而走了去踢球。件事不是很怪嗎 ?    身高者,藍/排球才是首選,跑得快者,田徑可能較出色。

更甚者,你根本不是運動員的體質,這樣的話,就算你日日同隊世界杯冠軍練習,莫講什麼"高水平队友的互动影响",連執波都未夠資格。

Tomanb 發表於 17-8-2 11:08
路過...

吓,張祝珊都唔識?係我讀書個年代(我係九龍讀書)都好出名,升大學%好高呀。
張祝珊D 人仲係好乖好乖架,當然也有弱點

DD仔 發表於 17-8-1 09:57
媽媽圈, 乃是非之地,为了名哲保身,对非信任之人,勿随便以自己的“教学/选校/育儿之道”普度众生,否则随 ...
哦,你是歧視媽媽群,這是不對啊。

雖然我係對你有少少認同。

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-2 13:26
Derek兄,可否講多D有咩弱點?

純粹分享咁啦。
讀U既時候,同學仔都係來自各間不同中學,有得比較之下,會有很強烈感覺每間中學既人係會有每間既獨立STYLE。例如,某間名校畢業,對眼會生左上額頭;某牌頭運動底子佳,會甚有自信和魄力;也有某間大牌子,專產書虫,綽號潛水艇,每個學年流流長,淨係開學第一堂同埋考試先會見到佢,好似與世隔絕咁。

而張記的人,通常真係乖,乖到成斑同學仔發癲玩果時,佢地都唔識埋位,連粗口也不好意思說,他們的人際關係還是可以的,給人很友善的感覺,卻也不容易融入核心圈。
其實也很容易理解,通常頑皮少少的人會令人覺得醒目D ,做事亦會刁鑽D。太乖的人就是給人感覺有少少薯o麥,文化少少稱作"行動力不足"囉。

Mrs.Luckycat    發表於 17-8-3 11:21
‹ 上一主題|下一主題