用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-7-24 08:38
又搵番當年份塵封資料:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2620797 ...

有時,敢唔敢全票B1係派位関鍵,乙4縮手或全票已兩個世界~

Band5 發表於 17-7-24 19:12
假設灣仔區B1生唔填B1全票,咁第一間B2填邊間先?

鄧鏡波?
完全唔明你回我係乜意思...我都無提過B1生第一間B2填邊間先...甚麽鄧鏡波

我只係指出...係假設灣仔區B1生唔填B1全票...就會有機會出現B1生乙3派唔到TSK...而去派B2中學
你唔填人去填...就會出現乙6都可以派RC
一般理解..RC 受歡迎過 TSK吧...亦得幾個位俾灣仔區 ~~~

Band5 發表於 17-7-24 21:56
乙三可能入唔到TSK嘅話,填乙二當然機會大啲,但同係咪B1全票冇關係,無論B1揀乜嘢次序,都可以排晒B1至排 ...

灣仔本區應夠B1位招乎晒本區B1生,全票意思係你無選取所有本區B1中學,假設你係乙4已選B2中學,當頭3間都派唔到,派乙4既機會自然大咗。但若選取所有,只要B1位夠,乙3派唔到,理應最終仍係派B1中學~

王家爸爸 發表於 17-7-25 08:49
如果男女校既小學,啲精英班女仔全部放棄女校,情況會好唔同。

其實無乜唔同,當有某些小學為達某些目的而去分流學生選校,係絶對有機會擾亂選校常態。當某熱門中學不幸抽輸,而又一心一意相信保險線中學係必入,須知本區直覺上機會大既中學入票率已經過分流行為,已存在一定基本票數,抽唔入某熱門中學已反映隨機號碼唔慌靚仔,仲去乙3打後去抽保險線中學,係絕對有機會輸多次,份表又只填三兩間B1中學就縮手,而結果派去B2中學~

2jkidsfather 發表於 17-7-25 11:26
知道今年有女生乙一選 SKHTSK不入,派了乙二林鄭母校,叩番入SKHTSK。

另有軒小非精英班女生乙一派了了SKH ...

仍然有可能佢唔係B1生,所以乙1入唔到TSK~

RoseRose1980 發表於 17-7-25 12:00
band 2派了乙二林鄭母校?

絕不出奇~

pooh仔 發表於 17-7-25 16:31
灣仔區非保留學額得10個, 冇直屬小學嘅band 1女仔唔選 st fr? 又或小於10個選?
而band2女仔可以執到雞 ...

位少有可能令某D家長心態上認為機會細。但現實,去評估機會是否存在,係要去計算整區B1位是否足夠派完所有B1生後仍有位剩。灣仔剩係女校都有4間,4間直聯小學係外求極低,要評估吓究竟有幾多非直聯小學要係統一派位了,況且區內小學強弱懸殊,B2生執到雞既機會係存在既~

灣仔區另一供應俾非直联小生...包括B2生 :

真光 44個位 ~~~

hkpapa852 發表於 17-7-26 12:10
係B1學位充足時, 應全票放晒所有可選既B1學校, 再排B2.
太早放B2其實係提早投降.
坑真果位80% B1生超級鐵粉一定好快回你...反駁你既睇法 ~~~

但...我暸解既同你差唔多...SKHTSK 統一得60個位...又係男女校
兩軒 + 聖雅各 + 李賜豪 + 真光男 + 宝血...好易掃晒
仲有位專家力捧成B2生偷雞大熱 ~~~

hkpapa852 發表於 17-7-26 15:04
你又能肯定, 入得TSK都一定係統一派位嗎?

可能係自行入啊!

大穫,連SJPS叫做聖雅各,無任何直聯關係都未搞清楚,但提供分析咁耐 ~

punlik 發表於 17-7-26 15:36
沒人夠你勁!SJPS叫聖雅各.

我一D都唔勁㗎,只係你太弱~

punlik 發表於 17-7-26 15:42
請問聖若瑟小學既簡稱是??(我都唔敢再同你討論)

聖雅各家長叫學校做SJPS,聖約瑟家長都叫學校做SJPS,但専家做分析前,要先明網友指D乜,唔係會似你咁~

hkpapa852 發表於 17-7-26 15:46
如果你有留我呢句:
SJPS應該都會有1X-2X個入TSK, 但坑真呢? 我諗應該都係~10人

St Joe仔 B2 都超大機會直上,仲要去解釋咩,除非又係80% B1生 ~

chimmytong 發表於 17-7-26 16:07
但中西區女仔就派得好好, 上年考81都入真光, 男生B2想入間英中都難。

無計啦,中西區和灣仔都多女校,佔B1比重亦高各有直聯關係,變成升中早有隊型 ~~~

chimmytong 發表於 17-7-26 16:31
香港真光書院

坊間會叫鴨真,評為B2中學~

hkpapa852 發表於 17-7-26 16:46
唔.... 我諗你應該要睇清楚上文下理....

人地講緊中西區小學
就算直屬排81都唔適合直升...大把同學仔/家長多謝你
直屬排81一定跟唔上...有無參考下人地D Track Record ~~~

CheungAA 發表於 17-7-26 18:10
吾好理边间,但凡有直屬位,级考名次太後,贪求B1英中直上,吾揾间合適,第一個学期成績见红(吾係一科咁简 ...

你見好多? 究竟有幾多位你見過?我見識少,係兩間1A中學都留意唔到你所見既 ~~~

hkpapa852 發表於 17-7-27 10:10
如果有心幫人分析, 應該嘗試瞭解人地背景 (係邊區升中同讀邊間小學, 灣仔B2生乙1選TSK同中西區B2生乙1選TSK ...

我試過有網友PM問我SJPS,我起初以為聖約瑟,再問下以為聖雅各,佢又唔明我已有疑問,覆我SJPS,大家傾左好耐仲比我D吹水睇法,一路當番聖雅各去分析(因綱友問既唔似係聖約瑟,佢又以為我知)。好在之後我問佢係咪聖約瑟定聖雅各,佢話係聖約瑟,幾乎害到網友,就係源自SJPS既誤會。

所以,提咗唔少次某D網友,唔好亂吹水俾D唔清唔楚,甚麼全港80% B1率,力撑某校排位,係個人以為係既分析俾網友,人地清楚唔使問,若以為係専業意見真係可能誤人前途 ~~~

optman88 發表於 17-7-27 23:43
咁,可能會唔係 net 12 當區家長呢?但其實,追 post 都要有心,唔好政係睇一個 post 就 quote 佢出嚟答。 ...
puawyps  番禺會所華仁小學
Pun U Association Wah Yan Primary School ~~~

hkpapa852 發表於 17-7-28 09:48
PUWYPS...... 好難記吓..... 打番中文算

若去幫學校D同學仔打氣,如田徑賽,未叫完'PUAWYPS 加油',都有機會已經跑完~
‹ 上一主題|下一主題