用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

punlik 發表於 17-8-3 18:15
所以我要問你邊間B2中中,B1運氣衰極都入有英文班既B2這個學生是B2機會大.
其實唔係全開英文班既,一般家長都只會當佢中中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 17-8-3 18:36
“如果佢唔係B1生, 呢兩個排法最後只會入B3, 無可能仲派到入B2中中.”=>你睇下兩軒結果,有幾多個入B3中 ...
妳又唔去查證資料,人地查完妳又唔信,一未靠段估......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

punlik 發表於 17-8-3 19:24
要搞清楚,你最好問人乙四邊間,如果乙四是B2中學,佢中乙五,就肯定是B2啦
...
樓主一早講話晤講了

你說得好好你好清楚成個局面,以前嘅分析係有問題存在,只是"成龍"級國際巨星"言語值萬金"而矣!多謝你使我們可以從新一角度審視過這堆數據呢!我身邊幾個jm都係死响嗰D主觀分析到,門又叩唔到不成功,一年兩年三年都係响到自責自己害咗個囝囡,其實,真心一句"""凡事都不要講得太盡""",好容易害死人架!!!!!

hkpapa852 發表於 17-8-3 18:42
妳又唔去查證資料,人地查完妳又唔信,一未靠段估......
行動表態支持吓你先...我信你講架....SUPPORT...SUPPORT !!!....

PS....我都要小心CHECK清楚D內容...唔可以寫錯/漏字...唔可以做改正....唔係又被屈我改內容 ~~~

YmOra 發表於 17-8-3 22:18
你說得好好你好清楚成個局面,以前嘅分析係有問題存在,只是"成龍"級國際巨星"言語值萬金"而矣!多謝你 ...
唔, 乜原來妳都咁清楚灣仔區, 失敬!
上網討論, 其實大家都係估計, 有邊個可以保証包生仔? 收得妳錢俾意見個D所謂專家, 我諗都無啦!

又講番呢兩個論點:

(1) 今年B1生已經唔可以攞SKHTSK做保險線
(2) SKTTSK大抽獎仲有位收唔少B2生

如果你自問係地獄黑仔王, 信乜都錯既, 咁你認為信錯邊一邊, 會無咁大鑊呢?

各位家長自己諗吓

Felix223    發表於 17-8-4 15:19

hkpapa852 發表於 17-8-4 08:37
上網討論, 其實大家都係估計, 有邊個可以保証包生仔? 收得妳錢俾意見個 ...

你個ticker 快d出番個6 font size disclaimer: banding 及派位機會率可升可跌,家長在升定排位前請先了解自己承受之風險云云...

Felix223    發表於 17-8-4 15:19

雲牛 發表於 17-8-4 09:49
你個ticker 快d出番個6 font size disclaimer: banding 及派位機會率可升可跌,家長在升定排位前請先了解 ...
子女升中時, 大家都起碼3X歳啦, 睇完D唔駛錢既嘢就完全相信自己唔去分析?
唔好咁阿嬌啦!

我唔係咁鍾意戴頭盔, 因為會整亂我個髮型

Felix223    發表於 17-8-4 15:20
王家爸爸    發表於 17-8-4 10:21

hkpapa852 發表於 17-8-4 08:37
上網討論, 其實大家都係估計, 有邊個可以保証包生仔? 收得妳錢俾意見個 ...

自責左3年,即係話你4年前俾流料去害人,4年前你有無咁多粉絲㗎? 定出自某D作家口中~~~

mcl203 發表於 17-8-4 09:57
自責左3年,即係話你4年前俾流料去害人,4年前你有無咁多粉絲㗎? 定出自某D作家口中~~~
...

我既註冊時間: 13-12-3 00:50

我諗開始有會員聽我講廢話, 都係2014/2015年之後吧!

hkpapa852 發表於 17-8-4 10:01
我既註冊時間: 13-12-3 00:50

我諗開始有會員聽我講廢話, 都係2014/2015年之後把?

我以為我D新仔經驗短咋, 原來係作家既大作~~~

Ps.....都係要小心,唔可以寫錯字,否則又甚麼珍藏版,話我改內容 ~~~

YmOra 發表於 17-8-3 22:18
你說得好好你好清楚成個局面,以前嘅分析係有問題存在,只是"成龍"級國際巨星"言語值萬金"而矣!多謝你 ...
正如你所講,我都發現好多人死响自己既主觀度,尤其係相信自己小朋友一定係B1學生。亦主觀地錯誤演繹其他人既分析,相信B1位多,B2學生可以入B1學校。問題係佢哋無諗過「可以入」同一定入係兩個好唔同既概念,一天一地。所以其實睇客觀數據好重要,B2學生需要知道入到B1學校既 probability,如果 probability 唔高,未必博得過。

雲牛 發表於 17-8-4 09:49
你個ticker 快d出番個6 font size disclaimer: banding 及派位機會率可升可跌,家長在升定排位前請先了解 ...
其實所有數據分析都基於一個假設:所有人都係理性既。
問題係其他人既非理性只會增加你入更好學校既機會。

王家爸爸 發表於 17-8-4 10:37
其實所有數據分析都基於一個假設:所有人都係理性既。
問題係其他人既非理性只會增加你入更好學校既 ...
有一句說話係好啱既: 人心難測
牽涉到人多既事情, 就好難有準確既估計

王家爸爸 發表於 17-8-4 10:34
正如你所講,我都發現好多人死响自己既主觀度,尤其係相信自己小朋友一定係B1學生。亦主觀地錯誤演繹其他人 ...

我小朋友當年間灣仔小學,升中表現咁理想,係眼見,唔係出自科幻推理,我諗左咁多年都未明區內如何派位,係EK分享都有保留,怕誤導網友,口輕輕可以令自己好暢快,但可以害人地子女一生前途,數據係一個比較客觀既分析,但都要自己去評估下分析是否合理,自行評估風險。

科幻式推理可以影響他人去作決定,宜慎之~~~
‹ 上一主題|下一主題