用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無文盲可以考入直私?
樓主: comy
go

有無文盲可以考入直私?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-7-25 08:43
妳講得咁簡單實大把人唔信(亦唔啱聽)……

呢番說話,只有過來人先知。
家下呢度咁多既得利益者,點會話補習興趣班無用呢?
確實,中英文底字好,讀任何小學都事半功倍。唔好理佢識唔識,評估睇題目都唔會錯。

至於面試班都不敢苟同。

大公子舊年以素人之身闖關亦去到旺角山二面同南昌二面。雖然最後入咗私小,一年後總算無穿無爛,讀得開心無補習過咗佢個honey moon year.

賽後檢討,二面失敗全因性格不合同怕羞。

所以,今時今日我都很感恩,佢可以讀到適合的學校。

與其補左補右拉牛上樹去谷入學校,不如順其自然找合適的。

估唔到,呢個post又出現喇。
咁有緣,就等我又分享下性格同學術在考小的小小經歷。
爬文見我大公子性格文靜愛閱讀,以素人之身考咗入私小,讀得好開心。
到今年,二公子考小。二公子性格大不同,愛social,有創意,不喜閱讀,愛捉棋,但有性別脾氣差。同樣,我乜都無比佢補,無面試班,伴讀更少或他沒興趣。戰績:越見越差。將軍澳直資一offer(call waiting), 一個上曬堂都係waiting.三大名私就一offer,一waiting, 另外南昌男校二面止步。
結論:似乎將軍澳直資對性格較外向的小朋友有利。私小就似睇幼稚園品牌(因二公子識字唔算多,中文好過英文)。
‹ 上一主題|下一主題