用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 射鵰絕跡咗圖書館好耐
樓主: tutik
go

射鵰絕跡咗圖書館好耐   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-7-26 11:04
FYI 射雕亦係中學暑期閱讀功課之一。暑假預左多人借,有排等。
射雕唔叫悶啦!
...
咁無良迫人睇射雕?

IloveJJ 發表於 17-7-27 11:14
我見某小學有呢個假期功課
好慘, 人哋唔鐘意睇武俠小說唔知點算。

gracelam 發表於 17-7-27 11:43
搞到我真係心郁郁想買kindle, 阿囝快睇完射鵰, 佢已經問我仲有邊D金庸故事好睇... 圖書舘又借唔到, 實體 ...
我問過阿女, 佢話唔睇kindle, 要揸住本書睇。上個月驗眼, 佢終於有近視同散光了, 我勁唔開心, 已經叫佢唔准睇咁多書了。

IloveJJ 發表於 17-7-27 12:01
唔關事喎!如果姿勢正確,係睇書都唔會近視,散光更唔關事啦!
佢成日呢响被竇睇youtube同打whatsapp, 俾我鬧到佢。

佢都好嚴重, 一年之內無晒D遠視 (舊年仲有120度), 仲要加25度近視同散光。阿妹就正常, 仲有100度遠視, 因為阿妹唔讀書。

IloveJJ 發表於 17-7-27 12:21
咪係囉!睇YouTube 係用手機/平板電腦,有藍光,呢個先係導致近視和散光既原因,仲要係被裏面 即係黑暗環 ...
呢個暑假, 7日有5日要做運動, 終於瘦咗一公斤。

IloveJJ 發表於 17-7-27 12:41
我都希望我仔能減到肥,佢現在8x磅(147高)。但佢唔太想郁,今年只參加了基督少年軍(呢個比較多郁)和武術、 ...
咦? 你阿仔咁高既? 佢依家8X磅計身高體重比例係適中喎。阿女要減多三公斤至標準。

b3410 發表於 17-7-27 13:02
暫時知有培中
培正定培道?!

S-Kwok 發表於 17-7-27 13:33
唔得……書要繼續睇,但唔準偷睇,一定要光線充足。
係, 佢仲要成日唔夠光睇書, 話佢就話夠光, 佢睇到, 氣死我。

IloveJJ 發表於 17-7-28 20:22
係架,我都話佢係,佢之前想既,但都正在轉變中。
小朋友成日轉既, 阿女之前夠話想做唐滌生, 依家又話想做白雪仙, 你睬佢哋咁多啦。

IloveJJ 發表於 17-7-27 13:00
因為我老公高。我仔係9x%高,體重都係,所以健康院話佢唔肥,但睇落就肥囉!不過,中醫同健康院都話佢唔駛 ...
阿大狂做兩個月運動, 終於見到條腰了(之前係水桶嚟)。

retriever 發表於 17-11-5 12:46
我鍾意劉松仁版陸小鳳或同年代既戲。

比現在有戲味得多。大陸版一般,主要係投資大,外景多,大堆頭。
因為我哋係老餅咯。睇咗幾集新射雕, 頂唔順, 都係攞返黃日華版出嚟。依家果套係靚, 人又靚, 拍得靚, 但係以前果套較實在, 對人物角色刻畫亦較細膩。

retriever 發表於 17-11-6 14:54
老,無得唔認。

但係完全關老事,我有保留。
聽到你咁講都安樂D, 因為唔止睇戲, 流行曲我都鐘意以前果D, 我覺得曲詞都寫得好好多, 不論中英文, 就算係電視戲主題曲都好好聽, 我一直以為係因為我老咗。
‹ 上一主題|下一主題