用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗小學轉元朗區升中
go

深水埗小學轉元朗區升中 [複製鏈接]

會睇低一線定係大置咁上下?有冇人解答,我女出年揀中學,現在心大心細轉區定留返深水埗升中,有冇幫手分析,請問入到元朗成績會唔會睇低一線?

1    0    0    0

sugerlucy 發表於 17-7-14 01:23
定係大置咁上下?有冇人解答,我女出年揀中學,現在心大心細轉區定留返深水埗升中,有冇幫手分析,請問入到 ...

何不自行揀元朗,抽獎留深水埗?你果個係女,深水埗網唔錯呢!元朗band one位不夠分的。

silvia_ng 發表於 17-7-14 07:06
何不自行揀元朗,抽獎留深水埗?你果個係女,深水埗網唔錯呢!元朗band one位不夠分的。
...

因為揀元朗,車程短 如果出深水埗一來一回要三個鐘,我都熟深水埗中學,元朗就一啲都唔熟,呀女最近一次中英數成績係BAA,但常識就C..比你會揀間近返學定揀自己熟識戈區既中學呢?

sugerlucy 發表於 17-7-14 08:23
因為揀元朗,車程短 如果出深水埗一來一回要三個鐘,我都熟深水埗中學,元朗就一啲都唔熟,呀女最近一次中 ...
我都係住元朗,但呀仔係外面讀中學,小學以前係油尖旺區。你地成績表我唔知攞呢D GRADE屬BAND幾,建議你同小學老師傾下,留深水埗網既話可以揀BAND幾中學。深水埗網入返元朗,唔敢包邊緣人可以升BAND呢!

silvia_ng 發表於 17-7-14 11:42
我都係住元朗,但呀仔係外面讀中學,小學以前係油尖旺區。你地成績表我唔知攞呢D GRADE屬BAND幾,建議你同 ...

我女小學老師話佢可以試band one ,如果我唔想派得唔好,請問如果選直資,元朗區有冇咩比較好選擇?請問李兆基書院你有冇咩評價?

sugerlucy 發表於 17-7-17 00:37
我女小學老師話佢可以試band one ,如果我唔想派得唔好,請問如果選直資,元朗區有冇咩比較好選擇?請問李 ...
如果揀李兆基只因佢出過一個狀元,我建議你今年去睇下元朗區學校既OPENDAY,了解多D。同埋編定下自己心目中優先次序︰
1) 要唔要宗教?
2) 要唔要普教中?
3) 是否一定要英文教學?
4) 是否要英文通識?
5) 高中選科彈性如何?
6) 車程?
7) 校內活動安排?
‹ 上一主題|下一主題