用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 身心俱疲!
樓主: peipeiwong
go

身心俱疲!   [複製鏈接]

chun媽 發表於 17-7-15 07:06
昨天才註冊完畢,相信陸續會有人放位出來,音樂椅現在才正式開始呢!大家不用擔心,特別是B1生呢!回想大仔4 ...

去年我女有個同學就係在9月1日當天收到上智電話,話有位問佢轉唔轉過去,結果9月2日就返新學校啦!所以希望在人間, 各位扣門媽媽加油!!

04bb 發表於 17-7-15 18:51
去年我女有個同學就係在9月1日當天收到上智電話,話有位問佢轉唔轉過去,結果9月2日就返新學校啦!所以希 ...

好好的分享呀!

04bb 發表於 17-7-15 18:51
去年我女有個同學就係在9月1日當天收到上智電話,話有位問佢轉唔轉過去,結果9月2日就返新學校啦!所以希 ...
加油

回覆樓主

上星期五完成註冊,學校知道有幾多人無註冊,攞埋d位比叩門生⋯⋯
咁,係咪明天都收唔到電話,就十成九無機會?
擔心、失望、無奈、忟憎、嬲怒、抑鬱⋯⋯我就發癲!

peipeiwong 發表於 17-7-16 12:27
上星期五完成註冊,學校知道有幾多人無註冊,攞埋d位比叩門生⋯⋯
咁,係咪明天都收唔到電話,就十成九無機 ...
如星期一無電話, 機會微, 因Pre-S1係星期二, 有無寫信? 叩左幾多間?

回覆 Chowying 的帖子

昨晚終於忍唔住喊,見到你話黃笏有人攞返注冊,心情好少少,因為我小朋友有得sec in見校長,唯有希望在明天,共勉之

CheungAA 發表於 17-7-16 12:37
如星期一無電話, 機會微, 因Pre-S1係星期二, 有無寫信? 叩左幾多間?

叩咗5間,得一間有得見
無寫信,請問應該寫比邊間?全部定自行果2間?

peipeiwong 發表於 17-7-16 12:47
叩咗5間,得一間有得見
無寫信,請問應該寫比邊間?全部定自行果2間?
寫比自行果兩間, 因有理據支持, 或甲乙(頭幾位)有選過, 無選過又叩, 機會真係好渺茫. 但如果自行兩間都係越級挑戰, 吾好咁大寄望.

我都擔心了好幾天,在最後一天先去註冊,點知當時我問要去註冊這校如果我要轉校是不是可以過來取回派位証,個老師話4點後就唔可以,當時真心情下滑,我知道叩門學校要4點後先知,聽到這時心情真唔知點,阿仔又好唔開心,我又要安慰他,我又要另自己當時表現平靜,所以我都好明白,現在每位還在等的心情,我已經收到電話昨天已經到了叩門學校註冊了,(我仔小學社工講有學校會在8月先通知,各位唔好失望,希望在明天)

回覆樓主

成個人無方向、無力感好重好重。覺得只等判刑、希望從輕發落.....

回覆樓主:

我係後年嘅參賽者家長,老實講睇完都好心痛,因為小學個時,小朋友重細,講吓大話都可以令小朋友讀寶校都唔知,比心機讀。
但係中學生咁大個,佢自己都好清楚,作為父母幫唔到佢都好心痛。
唔好傷身,等多陣。
請問大家多來自普通地區學校定名校生?

直頭咩都唔想做,街都唔想出咩人唔想見。最慘係註冊時仲要強顏歡笑,失落嘅心情揮之不去。昨日打去其中一間叩門嘅學校問,答覆係所有學生有回校註冊,所以無叩門位,同時唔會考慮同區位學生,唸住星期二再去試下交叩門信,不過已打定輸數了。而家仲要安慰個仔先努力於分班試,將目標放去考入精英班,因為最怕佢情緒嚟科亂咁答,到時仲大獲,真係低處未算低啦。

kee1778 發表於 17-7-16 14:34
我都擔心了好幾天,在最後一天先去註冊,點知當時我問要去註冊這校如果我要轉校是不是可以過來取回派位証,個 ...

我唔係好明,開咗學都可以退學,點解4點後唔可以攞返註冊證?學校此舉有啲小氣。

littlecath 發表於 17-7-16 18:21
我唔係好明,開咗學都可以退學,點解4點後唔可以攞返註冊證?學校此舉有啲小氣。
...

學校呃家長啫,依家都可以拎

oiyau2005 發表於 17-7-16 18:25
學校呃家長啫,依家都可以拎

所以話學校小氣

jdchappy 發表於 17-7-16 12:38
回覆 Chowying 的帖子

昨晚終於忍唔住喊,見到你話黃笏有人攞返注冊,心情好少少,因為我小朋友有得sec in ...
加油!

kee1778 發表於 17-7-16 14:34
我都擔心了好幾天,在最後一天先去註冊,點知當時我問要去註冊這校如果我要轉校是不是可以過來取回派位証,個 ...

開左學都拎得派位證,要轉校而佢吾比你,你可以話咁我報警佢即刻比番你

回覆 asrwz1107 的帖子

点解吾扣直資校呢

老實講,等得越耐,機會越微,如果真係唔想讀派個間,去叩直資,一係考好s1成績去插s2
MCS奮鬥中        

oldgamesman 發表於 17-7-16 22:19
老實講,等得越耐,機會越微,如果真係唔想讀派個間,去叩直資,一係考好s1成績去插s2 ...

對,真係想讀應先叩直資。

而且,因君子協定,不能收同區叩門,所以收直資叩門更容易讓叩門校長接受。
‹ 上一主題|下一主題