用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 華德下午校嘅家長可否講下間學校! ...
go

華德下午校嘅家長可否講下間學校! [複製鏈接]

華德下午校嘅家長可否講下間學校!

大抽獎只抽到第六志願---華德下午校
唔知好唔好,請大家給予意見! 多謝!

Re: 華德下午校嘅家長可否講下間學校!

我同你一樣抽到華德下午校, 但我唔想囡囡讀半日學校, 我又勁唔鍾意華德隔離係墳場, 而家嘉諾撒聖家(舊)收左囡囡, 我諗我會轉過去, 又或者考慮讀私校, 我覺得私校d質素好好多, 不過聽聞華德不是太差, 如果唔諗著交學費, 都不妨諗吓.

多謝你的回應! 
我個仔同樣唔多鍾意個校舍,
佢考培正及培道打底,培道收咗,培正備取要等通知,
想問你女兒是否叩門入聖家呢?
我都有叩門九龍塘官小,但都無回應!

Hi SherrySham,

Bishop Walsh is also our 6th choice.  What other schools you have to "knock door"?

Hi ICHUN,

I have "knock door" for
KowloonTong Government Primary School &
Pui Chung.
How about you?

I have "knock door" to La Salle and waitlist at DBSPD.

If no good news, I will go SFA this September

I think many in Net 41 do allocated to Bishop Walsh afternoon section, as mine is also the 6 or 7 choice.  Same as ICHUN, my daughter will go to SFA but still waiting for any news from others.  

注意:

九龍塘官立小學 - 校外評核報告

3.4 學生表現

學生在參與和成就方面,在過去兩年的香港學科測驗中,學生在中文和英文兩科的成績均達全港平均成績,數學科成績則低於全港平均成績。學生在參與活動及校外比賽方面的表現一般。

SherrySham 寫道:
多謝你的回應! 
我個仔同樣唔多鍾意個校舍,
佢考培正及培道打底,培道收咗,培正備取要等通知,
想問你女兒是否叩門入聖家呢?
我都有叩門九龍塘官小,但都無回應!

Re: 華德下午校

非常多謝給我的注意事項,看完個校外評核報告,
先知個實況,好多唔知都以為農甫道官小唔會太差,
現在只好等培正

我係華德下午校畢業 (好多年前lu). 我讀左六年,又唔覺個隔離墳場有咩問題, 因佢係天主教墳場, 唔會有人吹d打, 就算有人下葬都係好安靜.. (因為5,6年級既課室係向住墳場).   
我係淑女, 唔好欠我 8-) 8-)

有無家長知道華德在區內成績如何?是否傳統教學?功課量是不是很多?可以作41網的次選嗎?如不,可另作推介嗎?

有無家長係今年派到,而又會讀的?可以分享下嗎?唔讀的又有什麼因由?我自己以前享九龍塘區讀中學,有部分同學來自華德成績都唔差,想睇睇現在程況點?煩請各位幫幫手。謝謝!!     

我知道有幾位媽咪的小朋友派了但會放棄的,可以談談嗎?

點解你地講到華德下午校好似好差,但他們派位好似幾好,聽講2007年會變全日,校址在九龍仔公園附近. 數学同英文程度高半級,程度好似好過培道,當然不及喇沙&SF...etc.但中學是九龍城綱.

我想出年我幫個仔選華德做第一志願,然後考SF & DBSP,雖然派位選擇同私校選擇好似唔同level,但安全.

請問有無華德家長比意見.

simsim,

華德 is actually not bad or quite good as you can see 派位 result to secondary school.  The point why many parents give up is mainly because are

1. Many parents "choose" Net 41 are because of MCS, La Salle, DPS or the 2nd choice of Holy Family or Kowloon Tong Government Primary School.  If failed in the central allocation, many will put their children to private school such as SFA, Good Hope, APS, etc., and of course, will also try to "knock door" to those desired primary schools.

2. Location and surrounding of 華德 may not be as favourable as Kowloon Tong area.

Hi chuenma,

If you choose Bishop Walsh as your choice, you can already win in "Discretionary Place" stage (the 1st round).  Some of my friends they like this school and they choose this school in the 1st round, the school accepted them.

ICHUN,

早晨!

你D朋友鍾意華德學校既原因係... ...?  

雖然早前話會轉全日制, 但好似最近又話會擱置; 我有朋友話我知, 半日制學校會少左好多好多學校活動時間, 你有咩意見?  好似你仔仔都派左呢間... ..., 咁你有無同佢註冊呢?

OnHo

Hi:

我小朋友現讀上午將升小2, 是往年3rd 自願,老師有愛心和耐性, 全年4 測 & 2 test , 中文上學期已經要背默令加課外詞語,Eng 有8-12行讀默,有外籍老師長駐每星期1堂要講 Eng 不能講中文, 關於新學校問題已經 ok啦.

winnie1312,
我女今年揀小學,想多了解華德,可以多分享教學程度、功課量和課外活動的程況嗎?謝謝。

Hi: simsim

雖然學校說活動教學,  但也很傳統和嚴謹, 平時有5-6樣功課不計改錯 , 假期 多 2 樣,如果小息在 操場走, 有5次警告, 第6次會記o 點, 同樣也有很多活動專題, 你可以看華德wetsite 有(校長的話), 教育統籌局05/06開始部份小學推 行英文專科教學, 學校已獲得撥款  ,下年度推行這計劃,亦會在課堂內外以英語同學生溝通.
‹ 上一主題|下一主題