用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三間真光有什麼分別?
樓主: Wonderlady
go

三間真光有什麼分別?   [複製鏈接]

CWWin 發表於 17-7-12 17:33
多謝大家的祝福……其實佢全A係優異生,又有服務獎又攞五隻優點,但呈三後考15X,都收唔到佢,係運仔好差嗰 ...
希望你叩得返入去原校。

如果何中同九真揀, 我100%會揀九真, 除非女女唔想讀女校。雖然唔係話何官唔好, 但係九真校風又好, 交通方便, 成績又比何官好, 所講既初中中文班, 其實得20個學生, 係補英文底上高中用全英, 如果小朋友英文無問題, 應該入九真。不過, 九真校風會嚴D, 但培正都唔鬆得去邊吧, 應該適應到的。

回覆 CWWin 的帖子

希望你叩到。但如果最後返九真,pm我交流吓,我個女聯繫上九真。

回覆 leafun 的帖子

收到!謝謝你!

我女舊年又係派九真, 同樣培小考級15X都上唔到培中,
培正去九真最唔慣係九真太嚴, 但機會多佐, 你係培小讀都知到頭100名
d 學霸有幾犀利, 我女今年考到2x , 籃球又攞左學界獎牌, 都算唔錯.

little_yolky 發表於 17-7-12 17:07
培正點收都無可能收得晒B2生, 所以B2生都要一齊抽, 樓主唔好彩LOL................... ...
培正全級成280人,如果考15X已經叫band2,  咁佢band1生咪可能得五成?比d地區津校更低?

回覆 little_yolky 的帖子

九真嚴好多, 培正差好遠,  九真監獄, 唔係浪得虛名.

little_yolky    發表於 17-7-12 18:34

gillielam 發表於 17-7-12 18:23
培正全級成280人,如果考15X已經叫band2,  咁佢band1生咪可能得五成?比d地區津校更低? ...
今年升中既應該無280人吧, 而且, 五成B1你好難接受嗎? 九龍城區好多一線學校都只有四成係B1而已。培中勁咪就係勁在收咁多B2, 但個DSE成績都可以持續咁好囉, 唔係咩?

little_yolky 發表於 17-7-12 18:33
今年升中既應該無280人吧, 而且, 五成B1你好難接受嗎? 九龍城區好多一線學校都只有四成係B1而已。培中勁咪 ...
因為阿囡升小五,佢地級有280人,了解多左,謝謝解答^_^

gillielam 發表於 17-7-12 19:31
因為阿囡升小五,佢地級有280人,了解多左,謝謝解答^_^
你是培正的? 祝你順順利利。

回覆 mkgerry 的帖子

可以舉啲例子嗎?點樣嚴法?上網有條PO話托眼鏡同繞腳都責名。

托眼鏡同繞腳都責名就唔會咁誇,
九真記橙紙 8 張橙紙就1個缺點,頭髮顏色,長短, 條辮紮得唔好, 有冇著底裙, 冇帶書, 周圍跑, 上堂傾計,
但係日日捉, 應該人人都有橙紙係身, 好多人都有缺點, 今年好似有一班記佐4xx 幾橙紙.
以上啲嘢係培正冇事喎. 其實學校都唔錯, 係嚴咗啲.

mkgerry 發表於 17-7-13 11:38

托眼鏡同繞腳都責名就唔會咁誇,
哇, 嚴成咁!咁我三四年前, 响九龍塘火車站天橋轉彎位個樓梯底, 見到幾個著校服女仔, 同一兩個著運動衫女仔, 其中一個食煙, 如果俾老師見到, 佢一定唔駛橙紙即記缺點了。

回覆樓主:

依家黎講都算嚴,冇鋪餐墊記一張橙紙,試過飲完飲品個樽冇掉去垃圾桶,放咗係櫈底又一張。
好處係阿女以前啲野亂七八糟,依家就好企理,每晚瞓前都會執好張書枱,衣櫃鞋襪都會執到好整齊。
自己學紮孖辮等。

回覆 happy105 的帖子

雖然亞囡在真光,不過我知道嘅嘢就好少。不過亞囡好鐘意大部份的老師,可能D老師冇乜擺款,連副校長都係,我覺得幾好。

回覆 punlik 的帖子

我知而家講呢啲係無用,其實攪珠呢個制度真係玩死好多人。純粹講彩數,有12X、15X的入唔到,有18X、19X嗰啲就入到。無運,又可以點?

乜都唔好諗, 星期六考好個試, 入返培正, 舊校長就收培小先, 新個校長就成績行先, 我哋舊年得兩三個叩入返入培正.
加油

尋日去考完培中個叩門筆試,好多大陸人去,女話份卷好深,唔使諗。最後都無揀九真,叩到何官,疊埋心水算了。多謝大家的意見喔!

恭喜🎉🎉
何官👌
‹ 上一主題|下一主題