用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考完呈一傾到呈三
樓主: bb鼠
go

考完呈一傾到呈三   [複製鏈接]

小草地 發表於 17-7-19 13:52
咁就係自己區揀啦, 跨區又要搭車, 環境又唔熟, 佢確實有D擔心既.

所以無女校啦⋯⋯
留守自己區

bb鼠 發表於 17-7-19 13:47
仲要睇下佢d fd 有無拖拍,個個都無還好,見人地有就會恨
宜家小學生己經好大膽了, 係FB到示愛. 真係人細鬼大呀

小草地 發表於 17-7-19 13:53
宜家小學生己經好大膽了, 係FB到示愛. 真係人細鬼大呀

所以我女已經比較純品
呢排我老公夜晚帶女去游水,未開始放暑假時,十點幾佢地游完去麥當勞,成日都見到有幾個女的同學(4年級)周圍走仲著住校服

妹妹頭 發表於 17-7-19 13:44
回覆 bb鼠 的帖子

單堂計$200/堂, 補足一個月有9折
學校支援都夠, 只要臨場表現淡定, 有禮貌都OK啦. 甘貴上面試班, 成效又未必好. 臨場表現好重要的.

bb鼠 發表於 17-7-19 13:57
所以我女已經比較純品
呢排我老公夜晚帶女去游水,未開始放暑假時,十點幾佢地游完去麥當勞,成日 ...
學校話放學後要立即回家換校服架, 如老師見到又無家長陪同要見訓導.

回覆 小草地 的帖子

都唔係架, 比人教好過自己教, 有d說話技巧比人教好d

妹妹頭 發表於 17-7-19 14:04
回覆 小草地 的帖子

都唔係架, 比人教好過自己教, 有d說話技巧比人教好d
可能我亞女好幾presentable, 所以我唔擔心既. 不過我有報考神校直資(只是取經驗, 知道一定無行的), 因為會很早面試, 又唔駛比面試費, 比佢試下面試經驗. 如果佢能應付, 即是不用擔心佢係自行面試了.

小草地 發表於 17-7-19 14:24
可能我亞女好幾presentable, 所以我唔擔心既. 不過我有報考神校直資(只是取經驗, 知道一定無行的), 因為會 ...

我都打算報下直資,取下經驗

回覆 kennethwhy 的帖子

學校已suggest報邊幾間直資, suggest報2間係同level既 (考到會考慮讀), 另2間係越級挑戰, 主要係取經驗, 考唔到係正常既

小草地    發表於 17-7-19 20:26

妹妹頭 發表於 17-7-19 16:15

學校已suggest報邊幾間直資, suggest報2間係同level既 (考到會考慮讀), 另2間係越 ...

有邊間直資女校好? 我想試下協恩

學校就係suggest我個女越級果2間係hy, gh

小草地 發表於 17-7-19 14:24
可能我亞女好幾presentable, 所以我唔擔心既. 不過我有報考神校直資(只是取經驗, 知道一定無行的), 因為會 ...
請教 SSGS是不是St Stephen's Girls?不是女校嗎?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-19 17:16
請教 SSGS是不是St Stephen's Girls?不是女校嗎?
SSGS系聖士提反女子,SGSS筲箕灣官立

小草地 發表於 17-7-19 20:25
SSGS系聖士提反女子,SGSS筲箕灣官立
明白了,睇錯咗,謝謝指教

想問下呈一, 二,三比往是否一樣 - OR 其中一個呈分重要D ?

angiehouse 發表於 17-7-19 21:07
想問下呈一, 二,三比往是否一樣 - OR 其中一個呈分重要D ?
呈一是報直資(因為有些直資只睇呈一),呈一和呈二是自行和直資,呈一,二,三總分來分組別比抽奘

小草地 發表於 17-7-19 13:59
學校支援都夠, 只要臨場表現淡定, 有禮貌都OK啦. 甘貴上面試班, 成效又未必好. 臨場表現好重要的.  ...

所以我諗既然學校都講明有咁仲洗唔洗去
話哂校長點都比補習社了解自己區中學呱

小草地 發表於 17-7-19 14:01
學校話放學後要立即回家換校服架, 如老師見到又無家長陪同要見訓導.

無家長呀,幾個同學,老麥有公園又有仲著住校服
我叫女同老師講

小草地    發表於 17-7-20 01:30

bb鼠 發表於 17-7-19 23:00
所以我諗既然學校都講明有咁仲洗唔洗去
話哂校長點都比補習社了解自己區中學呱
...
我女學校每年都會收集各學生面試題目,他們總結所有區內熱門學校的面試情況。留待下一年派給每位學生所選的學校。例如我選聖馬可,我會收到一份聖馬可的面試題目。然後老師會集結所有自行選聖馬可學生一起上面試班。所以我女沒有參加校外面試班

回覆 小草地 的帖子

昨天學校補課, 阿女話老師突擊進行模擬面試, 阿女話GROUP DISCUSS, SELF INTRO. 都OK, 但到個別1對1問, 阿女話聽唔明老師問咩, 咁阿女只好答 : Sorry, I don't understand your question. Would you explain once again for me, please?

老師竟然讚佢, 話佢答得好, 佢返來問我, 唔識答都變左答得好????
‹ 上一主題|下一主題