用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I)
樓主: xo仔
go

元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I) [複製鏈接]

Re: 元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I)

Hi racar:
K1無普通話,K2先有,但k1已有外籍老師上英文,我個小朋友一見到外籍老師都好開心.
k1一開波2week左右會开始寫聯線,之後寫下一,十字,都比較簡單,总括k1都是好輕松的.

jasma 寫道:
Hi racar:
K1無普通話,K2先有,但k1已有外籍老師上英文,我個小朋友一見到外籍老師都好開心.
k1一開波2week左右會开始寫聯線,之後寫下一,十字,都比較簡單,总括k1都是好輕松的.

唔該你呀!

hi各位真光家長又係我!
唔好意思又有野問!
今日放左榜~收左我個仔仔讀下午~
我想問呢到有無讀緊k1pm既朋友仔呀?
k1pm有幾多班?
每班有幾多個小朋友呢?
唔該!

racar
恭喜你仔仔入到真光...真光上下午各有四班,除A班得24人之外,其他三班都係三十二人到

racar:

今年9月K1有3班,每班30人,AM 0r PM一樣.

k2就有一班分拆入其他两斑,每斑45人,有3個老師.
racar 寫道:
hi各位真光家長又係我!
唔好意思又有野問!
今日放左榜~收左我個仔仔讀下午~
我想問呢到有無讀緊k1pm既朋友仔呀?
k1pm有幾多班?
每班有幾多個小朋友呢?
唔該!

吉蒂 寫道:
racar
恭喜你仔仔入到真光...真光上下午各有四班,除A班得24人之外,其他三班都係三十二人到

HI 吉蒂
好耐無見呀! 唔該晒!
阿car同浩天做同學仔啦~不過浩天係咪讀上晝架??
浩天讀成點呀?
講d黎聽下~我想了解下間學校呀!

jasma
唔該你呀!

racar
  我今日一點到先好似係真光附近見到你,唔知有無認錯呢?
我仔依家好鐘意返學,d校長,主任,老師,嬸嬸好有愛心同耐性,我同你提過,我仔初返學坐唔定,內向怕羞,依家真係返左學定好多,勇敢左肯叫人,真係多得老師既耐性...活動旅行都比其他學校多,時不時又有禮物送比小朋友,程度方面真係比肖珍生命深,開學初已經有功課,填色,連線,英文工作紙,主題書工作紙,上學期尾就要開始寫字,初初寫一,1,十,L,7,4,下學期之後日日都兩樣,到依家日日都有寫字,2,3,5,6,7,8,9,口,手,重要做多張工作紙,我仔係細仔執筆就辛苦D,都要追,我隔離屋個肖珍小朋友到依家重係連線,程度相差幾遠...真光真係一間好學校,你放心比CAR CAR入黎讀,我仔係讀下午班,到時可能多左機會見添 :

jasma
  我想問下K2會點拆班架?D班主任係咪會唔同晒?

吉蒂
係呀!我諗你見倒o個個係我黎架!
我琴日1pm倒去左交留位費丫麻!!   

聽你咁講我更加放心比car去真光讀!
我都知真光d老師好好~因為我朋友個妹係真光老師!
佢話校長老師真係對小朋友好好~
我去interview同交留位費都見倒老師都好親切!

本來~我一向都好抗拒幼稚園多功課~
因我唔想car咁辛苦!想佢響幼稚園o個3年開開心心~
唔好咁大壓力~
但同好多媽咪傾過~hk就係咁~既然你係比car繼續嚮hk讀書~就要由幼稚園開始打好個底~好好涵接小一課程!
小朋友都無咁辛苦!
所以我當初都想揀生命堂~但最後都決定左真光!
同埋我諗老師都能夠培養倒小朋友輕鬆快樂咁做功課!

吉蒂:

HI,你現時的A斑不變,其他B,C,D班會抽一班分拆成15個分別加插去两斑內,老師都是分別跟過去.
吉蒂 寫道:
jasma
  我想問下K2會點拆班架?D班主任係咪會唔同晒?

jasma
我仔係讀B班架!如果有一班抽15個去其他班,咁重有個大半班會留係邊架?可以三年都一班同學,班主任就好啦!THX

吉蒂
hi
我又想了解下讀下午班小朋友既作息時間呀!
浩天放學仲訓唔訓覺?
朝早又幾點起身架?

jasma,xo仔,軒轅媽,

大會堂新一期興趣班又開喇,有無興趣一齊讀呀???

簽名被屏蔽

思思,

老師話呀仔e+開始, 每個星期六都會安排綵排, 所以有d阻滯.
xo仔

CHRIS_11,

通常是過左舊曆年就開始報名.
xo仔
‹ 上一主題|下一主題