用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 突然來電(跑馬地聖保祿天主教小學 vs 聖瑪加利男女英文 ...
樓主: moonchan509
go

突然來電(跑馬地聖保祿天主教小學 vs 聖瑪加利男女英文小學   [複製鏈接]

Felix223 發表於 17-6-22 14:59
仲使問,自己抽到乙一咁好的女校仲要B1中學back up,無端端走過海去比$讀次一等的小學?
...

見到呢個VS, 我反而有D 想講粗口.

cherrieshum 發表於 17-6-23 10:52
不論怎樣我支持樓主選聖保祿天主教小學,因為有直屬Band 1A中學,又不用學費。 ...

有D 人唔認為佢係B1A。。。

呵呵,其實ABC 係幾無聊但唱通街既坊間分類。

hkpapa852 發表於 17-6-23 10:55
咁我會認為, 大多數NCS其實日後都未必會留係香港, 如果咁都願意俾學費去讀書, 相信家庭既質責, 對學習既要 ...

唔係喎,全港受歡迎直資小學校長跟我解釋,話NCS 都要融入社會,所以佢哋無得揀,都要讀本地中文。

ok3 發表於 17-6-23 13:23
其實ABC都冇公認嘅標準. 如果真係要分得咁仔細, 可能A都仲要分A+, A & A-. 到時會好似以前做官咁, 要分9品: ...

以前分五個組別,都無分ABC。

而家分三個組別,就有ABC, 即你所謂九品。

相信唔會係3C 既要分架,係第一組別既硬要分下高下。

hkpapa852 發表於 17-6-23 13:27
邊話NCS一定要留港發展?

自己學校有少少NCS就扮代表?

學校唔會理架。

因金主話係咁。。。

D 金主回應社會脈搏最快。
‹ 上一主題|下一主題