用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 閒談:私小會這樣對學生嗎??
樓主: HK-MAN
go

閒談:私小會這樣對學生嗎??   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-6-23 01:00
半夜三更仲唔訓?動機係咩?有咩陰謀?

就係未瞓,路過,睇到,回應吓囉!
謝謝回覆!
打擾了

ar_mak 發表於 17-6-23 01:17
你未訓,我,都未!有時,呢D話題,可能,身邊有人講開,好奇,問下姐!
我,就訓. 你,都快D訓.
...

Good night!

sig28 發表於 17-6-23 00:31

誤會了,只係識人有呢個情況多口問.
至於呢個敏感時候開POST講閒談...其實私小話題係呢度365日都係敏感,..過咗派位後又到下一界開始報名...

正面睇,而家講可能係最好時間...2個幾月後上小1,警惕大家要努力啲.,唔好hea 教小朋友...又或者遇到相同情況,心裡都有所準備..

晞晞爸b    發表於 17-6-23 10:08

ar_mak 發表於 17-6-23 01:17
你未訓,我,都未!有時,呢D話題,可能,身邊有人講開,好奇,問下姐!
我,就訓. 你,都快D訓.
...

你講得對.

luilui007 發表於 17-6-23 00:13
其實咁講啦,相信老師唔會貿貿然咁樣去講那位小孩!而小孩能力可以的話,老師都唔會咁得閒去留意佢,係咪 ...
私津都好,跟唔上,轉走都係一件好事,最緊要唔好影響仔女身心發展..

Chirley    發表於 17-6-24 21:29

HK-MAN 發表於 17-6-23 09:44
誤會了,只係識人有呢個情況多口問.
至於呢個敏感時候開POST講閒談...其實私小話題係呢度365日都係敏感,..過 ...

做乜咁多人要問……点解樓主要問呢啲,有乜動机?
覺得唔啱咪唔好理唔好答囉; 寫明閒談仲有乜動機可然?!

回覆 sig28 的帖子

呢段時間係小學升班期, 講呢d一d都唔奇.
唔係只諗住kg升小學個批.

私小收生考呢樣考果樣,有d唔只一輪,玩到個學生和家長透先有offer。到人地放棄其他offer,開開心心黎讀,你一個月就叫人執包袱走人,真係唔應該。發覺小朋友跟唔到,點都應該補底,幫吓佢,睇耐d,唔係話係咪有教無類咁偉大,但作為一個有良心的人,you owe the kid that much.

Soundervolt 發表於 17-6-22 13:44
如果係咁,呢啲學校唔讀都唔值得讀啦,不過轉咗校之後記得攞證據去教育署投訴呢啲學校。
...

係,教育係有教無類,現今学校太現實和公利!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我最近都同其他同校家長傾過類似topic

似乎家長們都唔願意相信,老師可能係出於好意,同孩子有同理心之下,建議轉校...

當然,我唔係話個個case都係咁好,但點解唔可以有d老師真心咁建議呢?唔一定係讀唔上嗰班架...

恐龍家

Jane1983 發表於 17-6-23 10:59
私小收生考呢樣考果樣,有d唔只一輪,玩到個學生和家長透先有offer。到人地放棄其他offer,開開心心黎讀, ...

某津校校長曾經對某家長講,你入得黎我地小學,現今社會環境多變,係可以理解既,既然你入左黎讀,你係有權利讀完6年先離開,我地係無優待你,係管理層同意既做法 ~~~

學校處理P1學生既英文教學做法,係頭一個學期英/中並用,令學生有適應期,但進度係慢既。下學期會盡量安排進度OK既同學仔去支援一般既同學仔,開始全英語上堂,令學習進度回復正常,如課堂空餘時間重解老師講學內容,我小朋友都有被指令協助,只係有D同學仔放棄尋求協助, 寧願去玩。6年間未聽過有學生係被傾談下勸退 ~~~

但,個人睇法,家長都要評估清楚全英小是否適自己兒女,可能,學校係有意示範教學模式,係新生日已全用英語去同家長簡介學校,令英文水平一般既家長產生壓力, (但其後與家長溝通都係中文為主)。6年中既通告大部份係英文,網站亦係,有同學仔6年以來佢媽咪都係靠支援去覆通告(包括佢囡囡),所以近乎大小場合都出席,可能對子女成長係有DD影響 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

我其實唔係反對學校「勸退」或留級,只係唔應該快成咁去放棄一個學生,尤其唔係津校盲婚啞嫁,你揀得個學生,多少有道德責任盡努力。

小曳人 發表於 17-6-23 11:17
我最近都同其他同校家長傾過類似topic

似乎家長們都唔願意相信,老師可能係出於好意,同孩子有同理心之下 ...
真是要睇時運高低,我相信第一家長聽到bad news 先唔好起gong,老師見到肯配合和進步,會有得傾,不過身邊都有例子頗mean,但若果係一綫學校,老師都要維持業績,其實家長係應有心理準備

Jane1983 發表於 17-6-23 10:59
私小收生考呢樣考果樣,有d唔只一輪,玩到個學生和家長透先有offer。到人地放棄其他offer,開開心心黎讀, ...

說得對啊﹗雖則今時今日已不奢望在香港教育界容易尋到崇高的教育精神,但這樣對待小一孩子實太過了。

Jane1983    發表於 17-6-23 12:25

Jane1983 發表於 17-6-23 12:06
回覆 mcl203 的帖子

我其實唔係反對學校「勸退」或留級,只係應該快成咁去放棄一個學生,尤其唔係津校盲婚 ...

我理解...只係借機會分享吓某D津校既做法...所以係尾段都講左"要評估清楚適合性"
上文所分享係一位學生...母親係來自國內...應係唔懂英文
某P6閒談開...佢根本唔知覆左既通告係可以唔出席...似乎一向由佢囡代處理...連升中選校如是
6年間似乎支援佢囡未能到位...雖則都係靠補習...但成績平平...未能直上中學部

BTW...之前手機出POST...無法唔用"引用"....

Jane1983    發表於 17-6-23 12:24

MrBeast 發表於 17-6-23 12:11
真是要睇時運高低,我相信第一家長聽到bad news 先唔好起gong,老師見到肯配合和進步,會有得傾,不過身邊 ...
認同!

不過身邊都有例子頗mean
<<==可否分享一下.

gskw 發表於 17-6-22 13:01
有聽過某山上女校有咁情况

請問係邊座山?

千語mami 發表於 17-6-23 12:26
請問係邊座山?
東九那座呀
‹ 上一主題|下一主題