用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 閒談:私小會這樣對學生嗎??
go

閒談:私小會這樣對學生嗎??   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 17-6-22 12:59
冇有小朋友由私幼直上私小,一年級就被勸退呢?.

如果覺得奇就即係仲未知遊戲規則喇。
但比人勸退前,應該收到好多訊號嘅,咁都冇醒爬,誰可幫你?

HK-MAN 發表於 17-6-22 13:46
勸退唔奇,只係覺得太早啫...我再想, 佢地讀幼稚園時冇及早進補去預備達到小1既要求??
...

冇進補冇好好預備,就單純地入左去个戰場?
ok 架,咪即是冇睇清楚冇研究好就入错校lor,快叫佢走喇
好多人都唔知而家好多學校已"只教某類", 以為有教無類的快閃喇,無謂阻住人, 呢啲學校好現實架!

ChocoMilk33 發表於 17-6-22 18:04
「有教無類」已經OUT...

有"有教無類" 的學校架!真係有!
好多上哂報導㖭,你睇下多數是那類型?!

HK-MAN 發表於 17-6-23 09:44
誤會了,只係識人有呢個情況多口問.
至於呢個敏感時候開POST講閒談...其實私小話題係呢度365日都係敏感,..過 ...

做乜咁多人要問……点解樓主要問呢啲,有乜動机?
覺得唔啱咪唔好理唔好答囉; 寫明閒談仲有乜動機可然?!

mba34567 發表於 17-6-23 14:57
今時今日,學校和教育不過係一種商業,唔好期望太高。只有爸爸媽媽會不離不棄。
...

咪係囉,要要求有教育理想,注重个人發展,關注身心灵健康嗰啲……有呀!短命小學,近年差啲被殺校的; 会非常 CARING 架

HK-MAN 發表於 17-6-25 15:37
有教無類既意思可能大部份人理解錯誤(包括我)..現今學校並非唔想教,只係分類分能力去教就事半功倍.又如津校 ...

即係真篩選囉! 但好多人仲認為要好似農村咁,全部小孩享受同一權益
‹ 上一主題|下一主題