用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs KTS
樓主: QQ2008
go

沙呂小 vs KTS   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-6-19 14:54
沙呂中學都口近20年先打出名堂, 區外上一輩人唔識唔出奇, 不過如果區內家長唔識, 就真係好Out吓!
...
沙田一哥是曾记,二佬肯定就是吕中。
其实很多人考top私校都是为了有个保险而去搏抽top官津,所以每次有post去比较top私校和top官津,对很多EK家长来说,都有d 多余的感觉。

DD仔 發表於 17-6-19 15:16
沙田一哥是曾记,二佬肯定就是吕中。
其实很多人考top私校都是为了有个保险而去搏抽top官津,所以每次有pos ...
我只係見到家長話有呢個擔心:

細仔相對醒目聰明,但大部分人上呂中,又擔心哂咗

咁我覺得佢絕對不適合呂明才

hppa    發表於 17-6-19 17:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-19 15:18

很多人连曾记都看不上眼,认为只是地区名校,觉得只有圣喇拔皇等等才算入流。

QQ2008 發表於 17-6-19 01:41
代朋友問,佢冇估到有這個 luck,所以佢唔知㸃揀,請賜教。

朋友的大囡讀緊九小,細仔亦成功考入,但估唔 ...

假設6年後係band 1生,目標沙呂中學就揀沙呂小。  因為有聯繫,所以2間沙呂小學band 1生自行階段及甲一乙一都會放沙呂來増加機會。  除非好top嗰堆先會向外揀D更勁中學。

如目標不在此中學而又負擔到就KTS。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如覺得入到沙呂的聯系中學會浪費天賦的話,揀KTS就可先斷後路,免卻日後煩惱,向更高目標進發
自強不息 厚德載物

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 17-6-19 15:18

哈哈~當年,我係咁睇:
阿仔應該係醒目聰明,沙呂小派區外一等名校年年都有唔少,未夠班嘅都仲有沙呂中,絕對係一等一選擇!

可惜,我無咁嘅運啦!

不過,我情況同樓主個case唔同,我有細跟尾,又想慳得就慳~ 真係唔駛考慮,入到一定放APS/KTS/SFA!

siden    發表於 17-6-20 07:18
恐龍家

我諗楼主大女讀紧KTS都-定瞭解同喜欢学校,最大既问題主要係錢~两个好kunk. 4800一个月,每年加二百到畢業都5800-个月,家姐加弟弟,仲未計两姐弟体艺洗費……

hppa    發表於 17-6-19 17:39

小曳人 發表於 17-6-19 14:22
咁FYI
我機緣下聽過CU醫學院教授講,早幾年(當時)連續兩年入Dean list 嘅學生都係呂中畢業,仲大讚!
:good ...

我個醫生friend都係呂中畢業生

小曳人    發表於 17-6-19 17:09

DD仔 發表於 17-6-19 15:29
很多人连曾记都看不上眼,认为只是地区名校,觉得只有圣喇拔皇等等才算入流。
...

曾記同鄧顯都係top band1a, 成績同傳統名校如La Salle/Heep Yan相若,比九華仲要好一截。

好多只聽「名」的家長,係唔會識貨。

所以如果覺得呂中㗰咗個小朋友,真係應該放番個位俾叩沙呂的小朋友。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,我都睇緊中學...

到底,名校個名、人脈重要?
定係上堂、學習氣氛重要?

地區名校,多數係d實幹型,老師都要交功課嘅學校,唔係坐响度,靠學生自己(or補習)
但神校,佢地點上堂,應該都聽過下啦?!
孩子有能力入得去,自修或補習,唔駛聽老師講書,係咪家長想要嘅嘢?!咁先唔嘥?!
sorry,可能我扯遠咗,但一個有能力嘅細路,係唔會去到沙呂而嘥咗嘅!
我成長中有一個讀神校嘅失敗case,係神校令佢無哂學習興趣!所以我個人係傾向地區名校多d嘅
當然,呢樣嘢可能同主流家長有d唔同

hppa    發表於 17-6-19 17:40
恐龍家

小曳人 發表於 17-6-19 17:29
其實,我都睇緊中學...

到底,名校個名、人脈重要?
其他名津我唔知,但kts d老師一定用心教,如果你有去過學校既簡介,聽過校長既講話,你就知學校有幾用心,唔係入得去既學生既增值率唔會咁大!我唔知呂小有幾好幾勁,我只知有個發表'加多一雙筷'理論既校長會有幾用心辦學?我只係諗,如果入得去,個小朋友咁唔好彩多事幹,實無運行

tobebee 發表於 17-6-19 17:50
其他名津我唔知,但kts d老師一定用心教,如果你有去過學校既簡介,聽過校長既講話,你就知學校有幾用心, ...
楼上講緊中學情況

tobebee 發表於 17-6-19 17:50
其他名津我唔知,但kts d老師一定用心教,如果你有去過學校既簡介,聽過校長既講話,你就知學校有幾用心, ...

如果讀開KTS/ APS, 沙呂不是你杯茶

QQ2008 發表於 17-6-19 01:41
代朋友問,佢冇估到有這個 luck,所以佢唔知㸃揀,請賜教。

朋友的大囡讀緊九小,細仔亦成功考入,但估唔 ...
vote for 沙呂小

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 17-6-19 18:01
楼上講緊中學情況
算啦~你同我都係"上咗岸"類別,會放棄一d唔係人人明白嘅學校!

恐龍家

siden 發表於 17-6-19 16:57
曾記同鄧顯都係top band1a, 成績同傳統名校如La Salle/Heep Yan相若,比九華仲要好一截。

好多只聽「名 ...
我明呀!地區名校唔差㗎!

siden    發表於 17-6-20 07:20

回覆樓主

第一次聽入呂中,會擔心。ek 的家長真係只有"聖喇拔"

小曳人 發表於 17-6-19 21:02
算啦~你同我都係"上咗岸"類別,會放棄一d唔係人人明白嘅學校!

其實沙呂好出色,比我好實際一定揀呢間。不過見樓主大嗰個讀緊KTS,咁分開讀會難兼顧。

當年我選沙呂小而棄KTS, 原因是有細佬跟尾。沙呂是一間進步得很快的學校,BYOD (iPad 上堂),正向教育等都比其他學校行得快,這是校長及老師們努力經營的成果。其實每間學校也有其優缺點,KTS入band 1英中率高,是因為他們可以揀自己學生,如覚得津校太多差異,唔夠好就選回私校,況且已經有孩子讀緊,唯一考慮是經濟,如想慳錢入沙呂小,但首要條件是你真心認同沙呂比其他學校發展得快(老實說現在電子教學也普遍,但沙呂五年前已經推行,其他學校也以此為學習對象)。

miutang 發表於 17-6-20 00:31
當年我選沙呂小而棄KTS, 原因是有細佬跟尾。沙呂是一間進步得很快的學校,BYOD (iPad 上堂),正向教育等都 ...

我個人對ipad教學一丁點好感也沒有。所以對我來說是缺點不是賣點。

但如你所說,以一間冇得揀學生嘅津校來說,沙呂成績真係非常養眼。我同意之前有條thread網友所說,一間可以挑選學生嘅名私校,記住係名私,即係有優質家長與學生樂於入讀嘅學校,如果6年後學生升中成績冇番咁上下,都真係可以收檔。

‹ 上一主題|下一主題