用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs KTS
go

沙呂小 vs KTS   [複製鏈接]

代朋友問,佢冇估到有這個 luck,所以佢唔知㸃揀,請賜教。

朋友的大囡讀緊九小,細仔亦成功考入,但估唔到幸運地抽中沙呂小。

1)佢未知太太能否兼顧不同校的時間表(如返放學/ 興趣班/ 考試/ 假期/ 學校親子話動),因沒有工人姐姐幫忙
2) 九小一向不多功課,而且測默少兼唔計分,太太也習慣了學校教學、考試模式,但沙呂小2測2考,每星期都有默書,怕多功課和谷3)沙呂小二開始用 iPad 上堂,又怕影響視力
4)朋友最近轉新工,收入未穩定,津小唔駛交學費好吸引
5)細仔相對醒目聰明,但大部分人上呂中,又擔心哂咗
6)升中成績九小是否比沙呂好?而B1 中是否九龍城網好D ?

13    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

沙呂小~應該係成個沙田最多派到他區名中嘅小學...叻嗰班出唔到去,就入沙呂中

講升值,沙呂無得輸!佢地玩融合教育,學習差異一定大d,呢方面亦要考慮

孩子如果smart,其實唔駛跟默書,所以過慮喇!

功課嫌多,可以選擇性做(家長簽名)

我唔係沙呂小家長,阿仔當年入唔到沙呂讀SFA,有同學住沙呂附近但因弟弟要同姐姐一齊返學,8月先忍痛放沙呂....我完全明白好難揀嘅

恐龍家

回覆樓主

只要$係concern

沙呂係一個既穏陣又唔失禮嘅選擇

你朋友又唔好講到呂中什麼嘥咗,人地好好歹歹係一間band1ab。唔知點解依家啲家長成日覺得自己仔女成龍成鳳的可能性很大。我想講大部份都只是平凡人。學楼上話齋讀得超好咪跳船出他區,讀得平平,分分鐘不知幾感激有間聯繫中學。

預咗沙呂比kts功課忙。

基本上冇$煩惱又有個大在kts就一定係kts, 但$問題你朋友要自己衡量。

hppa    發表於 17-6-19 17:34
Felix223    發表於 17-6-19 12:22
adrio    發表於 17-6-19 10:28

QQ2008 發表於 17-6-19 01:41
代朋友問,佢冇估到有這個 luck,所以佢唔知㸃揀,請賜教。

朋友的大囡讀緊九小,細仔亦成功考入,但估唔 ...
升中成績我覺得沙呂應該好過KTS喎! 沙呂近7成入BAND 1英中, KTS 相信無呢個RATE喎... 沙田既校網一向不比九龍差, 而且校風純樸啲

kkwo80 發表於 17-6-19 08:32
升中成績我覺得沙呂應該好過KTS喎! 沙呂近7成入BAND 1英中, KTS 相信無呢個RATE喎... 沙田既校網一向不比九 ...
你錯了,kts 超過9成入英中,入神/半神校都超50%,相信只有津校就只有神津才能做到...

咁就要睇下樓主buy 沙呂校長果套 '加多雙筷子' 理論定kts校長既'每個孩子都總有閃光點'同校長果句'我收得既每一個孩子我都不會放棄!

其實樓主有大女在讀,對選那一間應該不會有太大爭扎吧...

hppa    發表於 17-6-19 17:35

QQ2008 發表於 17-6-19 01:41

朋友的大囡讀緊九小,細仔亦成功考入,但估唔 ...

關於呢6大問題呢.....

1)佢未知太太能否兼顧不同校的時間表(如返放學/ 興趣班/ 考試/ 假期/ 學校親子話動),因沒有工人姐姐幫忙

同一學校, 處理一定方便..... 萬一黑雨/打風畏早走接送, 都無咁麻煩

2) 九小一向不多功課,而且測默少兼唔計分,太太也習慣了學校教學、考試模式,但沙呂小2測2考,每星期都有默書,怕多功課和谷3)沙呂小二開始用 iPad 上堂,又怕影響視力

同一道理, 有大仔經驗, 細仔點都著數

4)朋友最近轉新工,收入未穩定,津小唔駛交學費好吸引

錢問題自己衡量

5)細仔相對醒目聰明,但大部分人上呂中,又擔心哂咗

如果有咁既擔心, 証明你同該家長都唔清楚呂中係咩級數既學校, 咁算吧啦! 留番個位俾心儀呂小同呂中既家長

6)升中成績九小是否比沙呂好?而B1 中是否九龍城網好D ?

九小升中派位比呂中好, 不過相差不太遠, 津小計, 呂小係全港最好個一批

中學網, 沙田同九龍城都係B1學位充足, 只係沙田有~1/3 B1尾中學, 九龍城近乎沒有B1尾中學

Fabi_c    發表於 18-5-8 15:27
hppa    發表於 17-6-19 17:36
IYY    發表於 17-6-19 12:47
Felix223    發表於 17-6-19 12:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

很好的分析,多咀一問,一呂同沙呂有咩大分別

KTS

KTS全名係?

回覆樓主

如果冇大嘅讀緊kts 我會揀沙呂,但有個大嘅在kTs 真係好難manage 2間小學

Ocean419 發表於 17-6-19 10:44
如果冇大嘅讀緊kts 我會揀沙呂,但有個大嘅在kTs 真係好難manage 2間小學

出生率高競爭大,我會選沙呂

我會投沙呂一票!

小皮優 發表於 17-6-19 10:22
KTS全名係?
九龍塘學校

兩間都好好,不過以個CASE 來看, 如$不是問題, KTS比較適合.

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 17-6-19 09:33
關於呢6大問題呢.....

如果有咁既擔心, 証明你同該家長都唔清楚呂中係咩級數既學校, 咁算吧啦! 留番個位俾心儀呂小同呂中既家長

恐龍家

回覆 hyao 的帖子

請問點解出生率高就要揀沙呂嘅?

回覆 hkpapa852 的帖子

我的確唔熟呂中,只是朋友望過下呂中入U率,佢話唔算太高喎。不過唔知佢 study 咗其他b1 中學的入U率未

醒目開學勳章 貢獻勳章

QQ2008 發表於 17-6-19 13:42
回覆 hkpapa852 的帖子

我的確唔熟呂中,只是朋友望過下呂中入U率,佢話唔算太高喎。不過唔知佢 study 咗 ...
咁FYI
我機緣下聽過CU醫學院教授講,早幾年(當時)連續兩年入Dean list 嘅學生都係呂中畢業,仲大讚!

恐龍家

小曳人 發表於 17-6-19 14:22
咁FYI
我機緣下聽過CU醫學院教授講,早幾年(當時)連續兩年入Dean list 嘅學生都係呂中畢業,仲大讚!
:good ...
沙呂中學都口近20年先打出名堂, 區外上一輩人唔識唔出奇, 不過如果區內家長唔識, 就真係好Out吓!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題