用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 別迷失: 與考小一的家長分享
樓主: jesswu
go

別迷失: 與考小一的家長分享   [複製鏈接]

回覆 jesswu 的帖子

唉!我只是叩津小、二線都冇call!書到用時方知少!e+啲學校一味係谷.一味填鴨式!乜因才能施教、痴人說夢!

castle100 發表於 17-6-21 09:30
回覆 jesswu 的帖子

唉!我只是叩津小、二線都冇call!書到用時方知少!e+啲學校一味係谷.一味填鴨式!乜 ...

去到叩門呢個位,確係以學術為先,係好現實……
仍有不少未出叩門結果,希望你囝囝早日有好消息……
我認識不少小二插回第一志願,萬一今年未叩到心儀,明年可試插班,總有出路!

alicefgh 發表於 17-6-20 23:08
完全同意,當扣門時所有學校既準則都係一樣的。不在乎獎狀,學業成績?!天方夜譚

但,很希望可以攞到平 ...

叩門又唔同。

官津咁難得在叩門階段有自主收生,當然擇肥而食。

fionaytwong 發表於 17-6-20 14:33
回覆 ar_mak 的帖子

我想話,好多校長口口聲聲話唔係只睇學術/獎項,唔贊成上面試班…全部係廢話!收嘅絕 ...

咁又未必係校長講大話,最多係講大話話自己十秒看穿姐。

其實好多直私唔係睇你識幾多,係睇你既學習態度同邏輯思維。

面試班當然有可能培養出以上假像。

怪只怪校長被呃。。。

castle100 發表於 17-6-21 08:39
回覆 fionaytwong 的帖子

我就係人版.我冇咩點谷個仔.(但都個個星期上2堂英文一堂珠算一堂游水).學少 ...

一星期四天才唔算少。

retriever 發表於 17-6-21 19:03
咁又未必係校長講大話,最多係講大話話自己十秒看穿姐。

其實好多直私唔係睇你識幾多,係睇你既學習態度 ...
擇肥而食係香港學校普遍校情,另一招係汰弱留強。質料上乘,DSE何愁攞不到好成績?

littlefaith 發表於 17-6-21 19:18
擇肥而食係香港學校普遍校情,另一招係汰弱留強。質料上乘,DSE何愁攞不到好成績? ...

每年都有類此的post 勸大家別迷失,但過來人體會直私都冇offer 抽獎派16志願冇錢去外國時,真係好迷失。唉!

回覆 JoGoMa 的帖子

去海外又如何.好似我咁(見e+派得咁差想比佢去美國跟我細妹一齊不用住寄宿學校)但奈何我C6話忍受不了這種生離!!!任何人都忍受唔到這種生離吧!除非拎幾百萬成家人移民!!!

回覆 retriever 的帖子

e+終於有一間塾底.昨天in完即收.都好過去原派果間!e+仲等緊第一志願call我!希望快Dcall我啦

JoGoMa 發表於 17-6-21 19:36
每年都有類此的post 勸大家別迷失,但過來人體會直私都冇offer 抽獎派16志願冇錢去外國時,真係好迷失。唉 ...
呢句又係真............而家感受緊

jesswu 發表於 17-6-21 09:20
去到叩門階段,十間有十間都選學術了得的,因為官津只能透過收叩門生才有拔尖機會……
...
另一個策略是汰弱留強。我任教於某二線中學多年,每年都取錄從名津小(有中學的)「篩出來」的學生,名津中「篩走」弱者,取錄從其他小學慕名而來的尖子,津中一直採用這種策略保持優勢。

每年都有類此的post 勸大家別迷失,但過來人體會直私都冇offer 抽獎派16志願冇錢去外國時,真係好迷失。唉 ...

完全明白你既說法

共勉之。父母的教育對小朋友亦很重要
https://www.facebook.com/powerofpositivity/videos/10154500437397371/

castle100 發表於 17-6-21 08:39
回覆 fionaytwong 的帖子

我就係人版.我冇咩點谷個仔.(但都個個星期上2堂英文一堂珠算一堂游水).學少 ...
咁多嘢學,响我眼中已係谷😜

[/url

回覆樓主:

我唔相信有happy school, 只有適不適合的學校,我不是怪獸家長,但我會把小朋友的底子打好、例如中英文是浸出來,另外我亦會培養他/她閱讀的好習慣。另外希望他有一体一樂,但末必要很top, 音樂可以培養情、美感,體育可以缎綀意志,team work etc.
有些人常常話給小朋友有個快樂的童年,我都想,但您太放任,他如何適合香港的教育制度,他小學、中學遇到的挫折更大,所以有選擇中庸之道,適量的興趣班和正確的讀書習慣。So far, 小朋友都開心...

回覆 castle100 的帖子

我個仔就係坐定定好乖嗰D,可惜淨係怕醜一樣已夠衰晒 但我都好開心佢肯去試,亦見到一次比一次有進步,作為一個H E A媽,冇盡過力培育佢,面試失敗係預咗嘅。鬼叫蠢媽信校長話唔介意"輸在起跑線''嘅小朋友咩😂😂😂😂😂

[/url

回覆 Sophie0804 的帖子

同意

[/url

回覆樓主:

其實,小朋友要建立學習興趣,跟自己喜好去上課外堂必可。

我自己都安排小朋友上不同類型的活動,旨在讓他們學習與同輩相處,處事態度。我時常問自己小朋友上堂開唔開心,好少問佢學到D咩野,有時小朋友學習上遇到困難會好容易逃避,而正正要鍛鍊他們面對困難要嘗試解決的態度,建立積極人生觀。

其實怪唔怪獸好睇父母出發點,同小朋友的接受能力。如果以小朋友的喜好及心理而行,就算去學野都可以好happy!

完全認同。

其實作為過來人,我不可能不明白香港父母為子女求學的過程中遇到的種種無奈。
每當入學季節我們總聽到不少在崎嶇路上遇到障礙困境發出的無助聲音。我想道出的是,家長不要在這個時候自責當初為何沒有走極端進取一途為孩子升學裝備,因為就算可以重來,讓你把孩子的每天二十四小時重新編定時間表,把他的每分鐘完全塞滿,締造全能考生,名幼名小入場券可保證手到拿來嗎?假設最終真的踏入了這些學校的門檻,前面迎著的必然是幸福和光明嗎?

做了應該做了便可心安理得,倘覺得當初做少了今天追悔已無用,好好抓住眼前的為未來策劃方為要緊。
‹ 上一主題|下一主題