用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一升中二,暑假如何提升英文
go

中一升中二,暑假如何提升英文 [複製鏈接]

睇書、睇YOUTUBE,都係好有效既方法

SimplyVoice 發表於 17-6-19 16:51
學生邊方面的英文最需要幫助,是寫作、文法或是說話等?
先了解一下,才可對症下藥
始終暑假時間不多 ...
講得岩,對症下藥好重要。其實閱讀係寫作既基礎,聆聽係會話既基礎;反而文法比較難搞,揾本Raymond Murphy,日日睇,似乎係辦法。

Mat_Dad 發表於 17-6-20 12:01
暑假如不喜歡只看小說, 最好還是聽英文歌, 看英語電影,
歌同詩一樣,有時為咗就節奏,會唔太理啲文法。

simonwan 發表於 17-6-21 18:11
學英文,而家呢個世代好多方法,無興趣睇書,咪睇戲囉!拿,我提供一個方法,唔使錢,好實用,最緊要持之以 ...
呢個方法唔錯!

santakit 發表於 17-6-26 13:12
謝謝意見!:D
什麼是Raymond Murphy? 邊到有得買?
商務、三聯都有,想平去 book depository 買。
English Grammar in Use Book with Answers (大約二百蚊)
Essential Grammar in Use with Answers (大約二百五十蚊)

ouiwa    發表於 17-6-27 00:09
‹ 上一主題|下一主題