用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有 ...
樓主: annielui
go

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過   [複製鏈接]

annielui 發表於 17-6-14 16:41
回覆 2jkidsfather 的帖子

妳意思是天資, 上進心嗎? 我女優勢是記性好, 對自己有要求 , 但仍未做到自動波
如我是你,一定加操,補習未必要。學童人口升緊呀!

回覆 bluestar3000 的帖子

係既, 如果天資較優既小朋友可能唔使付出人地一半既努力已有不錯成績, 會有成功感keep going, 相之亦然..不過最重要既始終係有追求知識既心, 如果因為呈分催谷而磨滅咗太可惜了

回覆樓主:

最重要係你個女而家成績點樣先 ?大把天資敏悟嘅小朋友從來都唔需要加操就輕鬆入Band 1㗎啦。

回覆 2jkidsfather 的帖子

謝謝妳意見, 但應如何加操好? 現時平日放學她跟她自定的timetable,佢有看書時間和重溫當天教過的書(但我沒有考究佢點溫同有無真係做到), 只知道她基本上仍有跟time table. 除星期六有返英文(學文法), 便沒有特別再抽時間溫習,

考試會提前兩個星期的星期六日溫習, 星期一至五則做功課=溫習, 因放學已夠倦不忍心再要佢溫,

我打算小五要勤力D, 每星期六/日抽少少時間重溫當星期教過的書……我預咗名次會退, 但求keepb1便心足

回覆 twhkleung 的帖子

所以好矛盾.......

annielui 發表於 17-6-14 17:48

所以好矛盾.......
是的, 而且自問我小朋友也不會是頭10%果種!!!   

回覆 pcy307 的帖子

我女小二至小四平均級名次在20, 平均分約90上下, 其實我已經好滿意, keep住現在溫習模式, 但又怕不進則退…..所以好矛盾

回覆 mcl203 的帖子

就是上戰場的氣氛嗎?

又未必,我都係呢一兩年先摸透少少我女的能力咋,小朋友既小宇宙不容少虧呢?妳小朋友多大?

回覆 BBKDWLAM 的帖子

同意,找到適合自己既模式好重要!相反,用错力再勤力都是徒然

年年二+名內唔洗加操啦,表示有能力同有稳定性。不过四升五係時候諗下:主打津校定直资?(要求有唔同呢~)心儀边幾间中学,呢d中学对学業同ECA有乜要求?自己小学水平如何?以往廿名內師姐多升边d中学?平曰阿女錯乜野多?边科最弱?其实如果佢無乜careless mistakes, 都好穩陣。

twhkleung 發表於 17-6-14 17:00
用另一個角度睇:
- 假設頭5%學生係好叻(資優)
- 跟住果90%係正常小朋友
中五中六“幾乎”全民皆補(當然有学霸依然唔洗補),又何需小五开始禁chur? 長路漫漫~小学同中学,两个世界,两种学习模式,唔洗禁紧張喎……中五六果d先叫作战狀态。

twhkleung    發表於 17-6-14 19:39

回覆 Yanamami 的帖子

現時來説名次是好满意亦好穩定的,但小四可能其他同學仔未發力呀~小五又是另一番景象呢!而家已經感受到嗰股氣😄....我揀津校的,目標亦非龍頭的四大,我相信未必貢易应付,皆因我地而家間小学在區內算不太催谷的happy school,但派位都不錯....!
希望承你貴言,呈分試keep到啦.
多謝妳意見!!!🙏

annielui 發表於 17-6-14 16:25
回覆 lojo11 的帖子

係呢, 臨場表現好重要, 精神唔夠狀態唔好考唔到正常水準….上堂留唔留心亦差好遠

我仔一過左呈分試,開始夜瞓,上堂唔留心(眼瞓啦),功課hea做,最後一次試成績差好遠!所以夠精神同留心上堂係非常重要!

annielui 發表於 17-6-14 15:55
如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既! ...

我相信大部份要keep住B1嘅都唔需要加操同補習,多數只係操開同補習開嘅唔敢停,氣氛緊張咗就自然加碼!有多少幫助,未必有幾多人講得出!

我仔女冇補習,只有上一星期一堂嘅英文, 主要係媽咪幫手溫書,小五小六課外活動仲多咗,冇加操!

女兒反而小五進步咗,小六再大躍進(我哋都估唔到!可能係其他人失手!)

兒子小四係六年小學成績最好,小五小六放手多啲,成績有些微退步,但我哋都滿意,算係達標以上!

annielui 發表於 17-6-14 18:20

又未必,我都係呢一兩年先摸透少少我女的能力咋,小朋友既小宇宙不容少虧呢?妳小朋 ...
你都講得 arm. 他今年升中一  

加油呀!!!!中一都唔簡單呢!!!

回覆 lojo11 的帖子

因為佢已經放下心頭大石了!好多人呈完都会鬆懈!!但其實又要收拾心情应付中一了,加油呀~

回覆樓主:

唔加操去 keep 分數係冇問題。
不過, 通常去到呈分 ,d 分數 keep 到都未必 重係 band 1

annielui 發表於 17-6-14 19:57

加油呀!!!!中一都唔簡單呢!!!
Thanks!  
‹ 上一主題|下一主題