用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有 ...
go

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過   [複製鏈接]

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既!
   12    0    0    0

annielui 發表於 17-6-14 15:55
如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既! ...
有....點解唔得 ~~~

但....都係行自己最認為暢順既路 ~~~

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既! ...
我同事個女唔補習。。一路都B1, DSE 4X分。

lojo11    發表於 17-6-14 16:14
YmOra    發表於 17-6-14 16:08

回覆 mcl203 的帖子

多謝妳意見….我女而家小四, 好似越近小五殺氣越來越重,信心越來越少貢…..好似要上戰場貢既?

我覺得小朋友有足夠睡眠, 先夠精神上堂專心聽書, 平時夠專心上堂, 唔洗操都夠應付考試

junejunewong    發表於 17-6-15 15:39
gigiic    發表於 17-6-14 18:14

回覆 jojoplanet 的帖子

貢真係好叻叻, 希望我女都有貢既能耐啦, 多謝妳支強心針

我女從無補習,平時我冇操佢,只係睇下課外書,我唔係虎媽,小四至小六考試包括呈分試自己温習,我只係從旁提下佢,雖然唔係最top嗰堆,但佢能力足夠入到band 1中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 lojo11 的帖子

係呢, 臨場表現好重要, 精神唔夠狀態唔好考唔到正常水準….上堂留唔留心亦差好遠

annielui 發表於 17-6-14 16:14

多謝妳意見….我女而家小四, 好似越近小五殺氣越來越重,信心越來越少貢…..好似要上 ...
我小朋友當年P5初段都抱住人補我補...咪鬼執輸心態...去數學操卷班
一來佢成日去唔到上堂...二來發覺佢做得卷多...仲衰左...因做得多開始背數...唔睇清楚題目
反正太忙又成日唔可以上堂...又無太大作用...即 cut...又順番晒
都係睇小朋友性格...有好有唔好 ~~~

小五小六唔加操唔補習 keep住B1 - 係得既!
問題是自己的孩子是不是這類學生。

我就係唔想人補我又補, 谷到個女憎埋學習就得不償失, 但係又驚不進則退, 所以好矛盾

回覆 gracelam 的帖子

無操都KEEP到B1已好叻叻, 我都唔會奢求自己個女去到最top, 最top那些小朋友付出咗多少我亦未必做到,自問唔太勤力, keep住級20-30內已好滿足, 只怕這希望都有難度呢

回覆 2jkidsfather 的帖子

妳意思是天資, 上進心嗎? 我女優勢是記性好, 對自己有要求 , 但仍未做到自動波

annielui 發表於 17-6-14 16:41
回覆 2jkidsfather 的帖子

妳意思是天資, 上進心嗎? 我女優勢是記性好, 對自己有要求 , 但仍未做到自動波
咁已經好好啦...上到P5已經氣氛好唔同...老師同學都會提住呈分試...尤其係女仔...會谷佢轉自動波 ~~~

回覆樓主:

每個學生勤力程度同天份都唔同。有啲人如果已經搵到自己的最佳學習模式,會發揮得好啲,成績應該好啲。加操或補習只係其中一種學習模式,有啲人啱,咁又一定有啲人唔啱。

唔加操唔補習又B1, 當然大有人在,B1AA都有。

回覆樓主:

每個學生勤力程度同天份都唔同。有啲人如果已經搵到自己的最佳學習模式,會發揮得好啲,成績應該好啲。加操或補習只係其中一種學習模式,有啲人啱,咁又一定有啲人唔啱。

唔加操唔補習又B1, 當然大有人在,B1AA都有。

我朋友嗰小朋友小五才開始補中、英,一直以來屬於band1尾至band2頭,但補咗近一年,小六跳到去band1頭,佢不愛看課外書,所以要補習。

用另一個角度睇:
- 假設頭5%學生係好叻(資優)
- 跟住果90%係正常小朋友
- 如大學位只夠40%小朋友
- 即頭5%會不用恶補都入到, 剩下來的35%留给90%學生爭

咁好似會唔會補補機會大D呢?

利申: 我小朋友也沒補集, 但在觀察中  

BBKDWLAM 發表於 17-6-14 16:57
每個學生勤力程度同天份都唔同。有啲人如果已經搵到自己的最佳學習模式,會發揮得好啲,成績應該好啲。加操 ...
同意,我另一個朋友既小朋友,唔睇課外書,又冇補習,父母要番工,唔得閑教佢,都有band1頭成績,讀書多多小小都要講天分。

Yanamami    發表於 17-6-14 18:34

lojo11 發表於 17-6-14 16:16
我覺得小朋友有足夠睡眠, 先夠精神上堂專心聽書, 平時夠專心上堂, 唔洗操都夠應付考試 ...

十分認同

annielui    發表於 17-6-14 17:13
‹ 上一主題|下一主題