用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPCN (PN) vs SC (K1)
樓主: 十字奶奶
go

SPCN (PN) vs SC (K1) [複製鏈接]

lovelybunny 發表於 17-8-1 21:14
當年又係SPCN N1同Victoria K1之中揀,兩個offer係極唔同考慮因素:
大vs 細B
全日 vs 半日

可以請教你覺得這個選擇對嗎?

十字奶奶 發表於 17-8-2 12:15
可以請教你覺得這個選擇對嗎?

So far SPCN教自理同品德係好好,呢樣嘢我覺得學校教比自己喺屋企教係事半功倍(當然喺屋企父母都要身教)。例如,學校會有更多機會需要去排隊,訓練耐性。不同性格的同學之間的相處,等等。考小學時,相信老師會observe小朋友嘅禮貌同自律性。

學術方面就最好自己去外補。

其實適唔適合,真係好睇家長注重那方面,同埋自己可以額外加到啲乜嘢俾小朋友去彌補學校嘅不足。

lovelybunny 發表於 17-8-2 13:27
So far SPCN教自理同品德係好好,呢樣嘢我覺得學校教比自己喺屋企教係事半功倍(當然喺屋企父母都要身教) ...

明白,我也很同意優異時的紀律和德行很重要。至於學術方面,教得深不代表佢。最重要是小朋友享受返學享受閱讀。暫時我打算自己留在家裏給她補習數學。英語方面,其實她一直以來都很不錯。現在已經能用英語對答流利。有需要再安排外補

十字奶奶 發表於 17-8-2 15:05
明白,我也很同意優異時的紀律和德行很重要。至於學術方面,教得深不代表佢。最重要是小朋友享受返學享受 ...

我女英文真是非常一般,要俾補品。

你決定了入那一間?

十字奶奶 發表於 17-6-11 22:36
12月細女,非常掙扎,SPCN 包56成機會入st Paul's convent, 是心水小學,但要做超大B。Sc無聯繫小學,但信 ...

我係新手媽媽,請問一下SPCN是大埔暫搬去大圍的那間嗎?convent也是我的目標

fltpanda 發表於 17-10-22 06:51
我係新手媽媽,請問一下SPCN是大埔暫搬去大圍的那間嗎?convent也是我的目標
...

係,spcn 就係現於大圍這間

fltpanda 發表於 17-10-22 06:51
...

係,spcn 就係現於大圍這間
‹ 上一主題|下一主題