用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 官立嘉道理爵士小學vs 玫紅崗
樓主: monmonbbb
go

請教 官立嘉道理爵士小學vs 玫紅崗   [複製鏈接]

monmonbbb 發表於 17-6-10 15:09
其實這間有咩吾好呀 好少資料呀

每人要求不同,我簡學校會簡埋同學仔,老師同埋環境,兩間學校D學生背境好唔同喎!

monmonbbb 發表於 17-6-10 23:00
其實多南亞裔有咩問題

一間public school 一間 private school, public school 無得自己簡學生,乜野階層都有,而私校自己簡小朋友同家長,當然好唔同啦!

periwinkemama 發表於 17-6-13 22:52
其實玫小有一半都係大陸人, 不過係有$啲,但有$嘅大陸人一般都好縱d細路,我女PN讀玫幼等校車時玫小啲男仔 ...

我女在玫小讀了兩年,完全沒有呢的情況.....

chiwiz 發表於 17-6-20 08:26
我仔今年也派了去寶校, 不過係佛教個間, 但又係有玫小back up, 選玫小back up因為之前已爬文, 過去幾年大部 ...

其實你係度聽D非用家講既野就怕,倒不如上玫小一轉同D家長或小朋友傾下!玫瑰崗學校其實歷史好悠久,當年建校時到八九十年代,被人叫貴族學校,因為入得玫小大部分有錢的,後來慢慢九十年代開始平民化咗!
玫小沒有變的是英文要求,學校仍然是一間傳統英小!
想當初我都驚其他家長太有錢會比較,而入到去又唔多覺,家長好 low profile, 佢地好多都好有修養,亦都對小朋友好有期望!麻煩家長一定有,但唔多!
當然男仔會活躍,但未至於曵!

就算有大陸人,佢地D爸爸有D係香港D大學請佢地來做教授,我唔覺得有乜問題,只是他們的普通話真的好流利,而我女的普通話就比下去!
沒有 perfect school, 只有 right match!

chiwiz    發表於 17-6-21 08:10
‹ 上一主題|下一主題