用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友話自行分配想俾囡囡入南亞學校(emoji) ...
go

朋友話自行分配想俾囡囡入南亞學校(emoji) [複製鏈接]

我朋友話自行分配想俾囡囡入南亞學校,因為覺得少功課,冇乜壓力,同時又可以學好英文~大家點睇?
   1    0    0    0

Soundervolt 發表於 17-6-11 11:50

唔係所有菲律賓人嘅英文都得㗎,我用咁耐外傭,衹有一 ...
同意,expect 係語境ok,學英文就咪,學左d open the light,in the table 就⋯

meowymeowy 發表於 17-6-11 12:42
我有不同經驗分享。
Case 1: 工作上遇到一位兒子有讀寫障礙的媽媽。她跟學校、教育局、教育心理學家周旋兩 ...
很好的分享,我們不應該以種族去標籤,在西方國家中國人以前也被其視,偏偏中國人成績通常都好好,但又不過天水圍都有出狀元,咁唔通其他因素不考慮之下就揀比自己小朋友?
其實做下research ,我相信是有小學(多ncs or not)滿足到樓主fd 的

當然唔係個個南亞小朋友英文都麻麻,或者比較曳,但樓主話間學校放乙8都入,咁應該唔係特别有吸引力。

人各有志,始終果句,佢真係咁做先算啦!

se6b03 發表於 17-6-11 13:39
想問陳守仁點計?好似都好多非華裔及南亞裔,但d人又會趨之若鶩。

非華裔或南亞裔人士都有分唔同階層,TSL係直資,要交學費,家庭背景比較好,而且要經過面試才被取錄,本身質素有番咁上下。

想問陳守仁點計?好似都好多非華裔及南亞裔,但d人又會趨之若鶩。

Aromahui57b 發表於 17-6-9 10:12
我朋友話自行分配想俾囡囡入南亞學校,因為覺得少功課,冇乜壓力,同時又可以學好英文~大家點睇?
...

我有不同經驗分享。
Case 1: 工作上遇到一位兒子有讀寫障礙的媽媽。她跟學校、教育局、教育心理學家周旋兩年,終於到兒子三年班證實有讀寫障礙,心力交瘁,最終安排兒子轉去一間南亞學生較多的學校,兒子和她上課開心好多,我戥佢高興。
Case 2: 小時候我有不少印度裔同學,她們部分英文很好,部分普通,全部香港出生,心地善良,但不時街上受歧視,會好傷心。最老友的一位印裔朋友,她的妹妹是讀另一女名校,選學生會時雖然高票當選,但當年被老師勸放棄,改找黃皮膚學生。我們都替她不值,因為在我們學校是不會這樣。最後那女孩成為了醫生,而我同學成為了Google工程師 。(她小時在香港搭巴士有師奶見到佢會鍊鼻,講真佢完全無味,歧視得太離譜。)
Case 3: 接觸過一班家境較不好的穆斯林學生,學校提供祈禱時間,同學間相處沒問題,反而校長頭痛有時家長不想女孩上學,要做大量教育家長工作,亦會出動教長幫手勸說。
有南亞學生的學校,同純黃皮膚人學校一樣,有乖有叻有富貴有貧窮,做好功課去學校望清楚,睇下番放學點,不一定間間有南亞人就「生人勿近」似的。

...

的確可學好英語,大前提是要有充裕資金給她將來上大學作留學之用

回覆樓主:

不如先了解吓他們的上課情況, 再看自己的囝囡是否可以融入其中。

之前睇過有節目講南亞裔小朋友在香港上課的情況:
http://podcasts.rthk.hk/podcast/item_epi.php?pid=1104&lang=zh-CN&id=81979

http://podcasts.rthk.hk/podcast/item_epi.php?pid=697&lang=zh-CN&id=45064

記住, 上得電視,已算是較四正的例子。

...

他想阿女學壞,就讓他吧!

大件仔 發表於 17-6-9 22:55
係咪農場果間?

早幾年有個二線明星的小孩在那裡讀, 佢曾經在電台話好似謙國際學校咁, D學生雖然是南亞人,  ...

給你參考:我表哥就是這間,他中文很弱,當年讀完中小學後去了外國,並在一所知名大學畢業,現在巳是外國公民及職業為律師。
背景:出身小康

回覆樓主

大家喺度吹下水就冇問題,入d南亞人讀嘅小學,傻的嗎?(emoji)(emoji)

luvysl_blythe 發表於 17-6-11 11:01
請個賓姐姐對住日日講會唔會實際d? 好過入南亞學校

唔係所有菲律賓人嘅英文都得㗎,我用咁耐外傭,衹有一位係大學畢業生比較好少少,其他都衹係可以應付到日常簡單溝通,比較復雜語句及生字都已經應付唔到。

醒目開學勳章

Aromahui57b 發表於 17-6-10 21:23
多謝各位意見,其實我都唔想咁多事~但我自己認為搵學校既先決條件係校風,同學生既質素~而佢想入呢間學校 ...
行開行埋見唔少著住津校嘅南亞裔學生,係活潑少少但唔太難頂,反而有啲讀is嘅鬼仔香蕉仔仲惡頂,完全唔理身邊有人,玩到癲晒

回覆樓主:

其實家長有冇對子女有一個比較宏觀既教育路線?經常係EK見唔少家長想入英文學校去學好英文,但如果將來衹係一心一意去考本地DSE,應該中文及英文同樣要取得平衡,同樣咁重要。

回覆樓主

請個賓姐姐對住日日講會唔會實際d? 好過入南亞學校

Aromahui57b 發表於 17-6-10 21:23
多謝各位意見,其實我都唔想咁多事~但我自己認為搵學校既先決條件係校風,同學生既質素~而佢想入呢間學校 ...
我有些朋友v strong will 會鵝到你認同和跟佢的想法為止,咁佢地intention 都是好的,掉返轉就永遠唔會聽人意見(當然佢亦有諗過度過),好睇大家的性格。
不過你可take it as a good opportunity to practise communication skill. 因為子女大d亦可能一些事情上有自己意見,唔聽你支dec. 你會點approach 個 conversation 呢?

最後,若你fd 是想英語境好,印象中好似中西區有間轉營emi 的小學,或者你fd 去find out what options avail.

少功課,咁品行呢?

回覆樓主

多謝各位意見,其實我都唔想咁多事~但我自己認為搵學校既先決條件係校風,同學生既質素~而佢想入呢間學校有9成半係非華裔學生,其餘既多數係新移民,我承認我有少少偏見,覺得佢地會頑皮,認為小朋友讀呢間會因為學習氣氛唔好而影響到小朋友,所以我真心替我呢個朋友著緊,特別係net12,好多人恨都恨唔到,估唔到佢會咁大嘥~但最後我老公話,我已經表達左我既意見俾朋友聽,既然佢聽左都仍然覺得冇問題,我就唔應該再講任何勸喻,因為幫小朋友搵學校係父母既責任~好唔好都唔到我地外人插手~所以我已經冇再同朋友討論呢個話題

BK剛有個case,可以參考吓

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題