用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請邊張信用咭買機票及儲分換里數係有 So ? ...
樓主: 過客
go

申請邊張信用咭買機票及儲分換里數係有 So ?   [複製鏈接]

回覆 basbyy 的帖子

我都join曬兩間

eehhmm 發表於 17-10-16 20:13
avios 積分有效期有多久?

From ba web page:

Keeping your Avios active

You don't have to worry about losing your Avios. They won't expire if you collect, spend, buy or transfer at least one Avios every 36 months.

請問有冇人試過用avios 換機票俾小朋友?

Brianmommy 發表於 17-10-19 18:14
請問有冇人試過用avios 換機票俾小朋友?

換返英國未試過,只是換比自己去日本多

ipadress 發表於 17-10-17 11:49
CX / BA 去英國 邊間會平D ?  其實會唔會 2 間都做會員 好D ?

做會員免費,可以隨時入會,或第一次搭機時至入會都得。

我已入Asia Miles多年,但搭長途機唔多,好多時里數到期唔夠換機票,只能換啲冇用嘅嘢!而家見到avios唔驚到期,又可以全家夾埋一齊用,真係方便好多!

今年阿仔開學,全家一齊去旅行,特登開咗3張信用卡,同老婆一人一張大新BA,我一張AECX加兩張附屬卡,可以三人一齊享用機場貴賓室!幾個月已儲咗幾萬里Asia Miles,好快就夠倫敦來回!

之後又將幾年儲埋嘅滙豐積分$換咗avios,$1換15avios,咁啱又碰著summer bonus,再送多35%,結果$1換20+avios,即係$3000就有繁忙時間倫敦來回機票!

Band5 發表於 17-10-19 19:53

我已入Asia Miles多年,但搭長途機唔多,好多時 ...
精明!

hennyyoyo 發表於 17-10-19 18:39
換返英國未試過,只是換比自己去日本多

我儲開AM, 呢個點換日本機票

醒目開學勳章

Band5 發表於 17-10-19 19:53

我已入Asia Miles多年,但搭長途機唔多,好多時 ...

我開始儲Avios, 請問換機票是打電話比較快還是上網換較好? 因為我習慣打CX hotline, 他們可以講出指定日期或前後有沒有位, 直接有答案

可以参考呢個 blog
英國航空Executive Club手冊目錄

https://blog.tripplus.cc/zh/2686/ffp6-1

brima 發表於 17-10-21 10:41
我儲開AM, 呢個點換日本機票

先上英航個網,登入自己賬户,跟住去→使用avios→打番出發航班等資料,如同換AMㄧ樣。佢地可以單程咁換,我就曾換過去東京(經濟)回港(商務);單程福岡回港(經濟,10000 avios)

kwokyk 發表於 17-10-21 11:02
可以参考呢個 blog
英國航空Executive Club手冊目錄

3b 發表於 17-10-21 10:47
我開始儲Avios, 請問換機票是打電話比較快還是上網換較好? 因為我習慣打CX hotline, 他們可以講出指定日 ...

我覺得上網看同搞比較好,我是最低级別會員,如用人手兑換,要手續費的。
不清楚較高級會員是否要收手續費。

3b 發表於 17-10-21 10:47
我開始儲Avios, 請問換機票是打電話比較快還是上網換較好? 因為我習慣打CX hotline, 他們可以講出指定日 ...

我就自己上網換機票,覺得好方便!

回覆 3b 的帖子

上網好容易,但換俾小朋友,一定要打熱缐,可以免手續費因為上網整唔到

醒目開學勳章

hennyyoyo 發表於 17-10-21 11:10
我覺得上網看同搞比較好,我是最低级別會員,如用人手兑換,要手續費的。
不清楚較高級會員是否要收手續費。
...

原本經人手換要收手續費, 多謝分享!

醒目開學勳章

DKmum 發表於 17-10-21 15:30
我就自己上網換機票,覺得好方便!

AM換機票去日本扣3萬分, 包幾個stop及open jaw, Avios好似每程計算, 最少要2萬分來回, 如果中間有一程內陸機, 唔知要扣幾多呢?

3b 發表於 17-10-21 19:24
AM換機票去日本扣3萬分, 包幾個stop及open jaw, Avios好似每程計算, 最少要2萬分來回, 如果中間有一程 ...

日本內陸好似9000 avios來回

回覆樓主:

仲有ㄧ個原因我唔會換英國機票,ㄧ般情况下都要60000avios換另加3500hkd税項,我覺得唔扺。當ㄧ張英國機票是$10000,扣除大约$3500税,即60000Avios等同$6500hkd,咁6500 hkd未必買到CX 3套去日本機票。加上有時去英國機票可能不用$10000咁貴。(book了出年阿女復活節回港也只是$8700左右。

hennyyoyo 發表於 17-10-21 21:41
仲有ㄧ個原因我唔會換英國機票,ㄧ般情况下都要60000avios換另加3500hkd税項,我覺得唔扺。當ㄧ張英國機票是$ ...

avios 係浮動計,有時可以用少啲avios 都換到,e.g. 我曾經用39000 avios 加機場稅 就換都倫敦來回

Ruby1219 發表於 17-10-21 22:36
avios 係浮動計,有時可以用少啲avios 都換到,e.g. 我曾經用39000 avios 加機場稅 就換都倫敦來回
...

我是指因為機場税都幾貴,所以唔係咁值。當然39000也很抵,可惜未見過呢個分數啱自己又換到。我情願揾下平機票,好過用分換。
‹ 上一主題|下一主題