用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬年bb - 2020--2021入小一
go

馬年bb - 2020--2021入小一 [複製鏈接]

我知而家問好似好神經質,但今年身邊有3位小朋友入小一
見到佢地父母放榜前心理壓力好大

其實叫停雙非後,馬年小朋友入學係咪會無咁大競爭?

雖然我知道馬年本地出生率高過蛇年

我住11網
   3    0    0    0

回覆樓主:

都正常既,我都係馬b,  今年k1, 好快三年過去,我都有留意定

我都係馬B, 又係11網, 睇到其他媽媽講選校策略, 咩一,二,三線真係一頭霧水, 所以好緊張

馬年本地出生率大過龍免,
祝好運 ~

回覆樓主:

借問一下, 即使馬年本地出生率稍高, 但整體出生率卻低了很多, 即使扣除一些雙非bb 不留港讀書, 馬年實際學童人數應該還是比較低吧。本地出生率還有什麼其他影響嗎?謝謝

musicfreer 發表於 17-6-5 16:00
借問一下, 即使馬年本地出生率稍高, 但整體出生率卻低了很多, 即使扣除一些雙非bb 不留港讀書, 馬年實際學 ...

咪係,差成3萬喎

lovececing 發表於 17-6-5 18:57

咪係,差成3萬喎

http://ycdi.hkspc.org/2001至2014年雙非單非嬰數目/
2011出生人口95451名,減去雙非後為59715名。
http://www.info.gov.hk/gia/general/201611/18/P2016111800430.htm
今年參加小一派位57823名。

2014出生人口62305名。可能有D唔係香港讀,但報讀人數都好大機會多過今年。

回覆 musicfreer 的帖子

龍年91xxx-30000單雙飛=61xxx馬年62xxx-5200
唔係少龍年人囗好多咋
依幾年政府仲為多出既人數,要求大抽獎學校加班/每班加位,馬年經歷完蛇年人少,仲有冇咁多位就冇人知,再加下屆政府唔知又乜政策...
都係唔好太樂觀...

wskngai 發表於 17-6-5 19:42
http://ycdi.hkspc.org/2001至2014年雙非單非嬰數目/
2011出生人口95451名,減去雙非後為59715名。
http:/ ...

唔該曬, 係咪即係好多雙非bb都冇喺香港讀書? 點解成日話兔年龍年b 由幼稚園開始已經超大競爭? 政府每年有冇公佈小一派位,私立,直資總入學人數? 謝謝

musicfreer 發表於 17-6-5 22:07
唔該曬, 係咪即係好多雙非bb都冇喺香港讀書? 點解成日話兔年龍年b 由幼稚園開始已經超大競爭? 政府每年 ...

我又唔覺好大競爭。我細嗰個同你小朋友同年,揾幼稚園易過大嗰個。大嗰個今年小一。

misseleve 發表於 17-6-5 19:53
回覆 musicfreer 的帖子

龍年91xxx-30000單雙飛=61xxx馬年62xxx-5200
咁大件事

我無馬年b(我兩隻馬騮係 兔和羊)。
競爭大係睇你點睇,只求有書讀一定無問題加無競爭。

香港小學官津大約500間, 預5萬小一學生。今年約5萬7千幾人參加自行(入唔到自動參加大抽獎)。
因為私小 直資,當佢欠7千個位。理論上每間收多十零個學生就夠。但實際家長們去爭嘅係其中50~60間,多1千同少1千已經好大分別。

只可以講,兔年後出生率都無特別低過,只係兔年前出生率低,咪多左人講兔龍law。再遲啲蛇馬又真無龍年咁多b,變相又少左topic。

只希望教局快啲換人,跟住一兩年有新措施改善下。
‹ 上一主題|下一主題